2018. április 17., kedd

Gubljenje političkog identiteta nacionalnih zajednica u Vojvodini

Zašto manjine podržavaju vlast SNS
Miroslav Vasin 

– Miroslave, od vas, Srba zavisiko će biti na vlasti u Srbiji, a moja dužnost je da na najbolji način štitim interes svoje zajednice. A, po mom mišljenju, najbolje ih štitim saradnjom sa onim strankama koje su na vlasti. Uostalom, tako postupa i tvoj Pupovac već godinama u Hrvatskoj – odgovorio mi je predsednik jedne od najvećih stranaka nacionalnih zajednica, ili manjina, u Vojvodini na moje pitanje kako može da danas podržava one od kojih je decenijama bio na suprotnom polu, posmatrajući ideološke, ali i vojvođanske multinacionalne vrednosti.
Nije ovaj lider izuzetak, svedočimo ovakvom ponašanju i od drugih predsednika stranaka sa nacionalnim predznakom, što provocira traženje odgovora na pitanje šta se to promenilo u razmišljanju i ponašanju pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica u Vojvodini, kojima je ranije ideološka matrica i podrška onima koji su se zalagali za njihova prava bila ispred trenutnih političkih interesa? Posebno je to potrebno ovde u Vojvodini, gde je borba za multietičnost i multikulturalnost činila osnov delovanja političkih snaga građanske i demokratske orijentacije, uz punu podršku stranaka manjinskih zajednica. Do pre samo nekoliko godina, pripadnicima tih zajednica je borba za vojvođanske i građanske vrednosti bila ispred trenutnih političkih interesa, a svoje saborce su tražili među onima koji su istovetno razmišljali. Naročito je to bilo izraženo tokom Miloševićevih devedesetih.
Danas nije tako. Koaliciju oko i sa SNS tvore i političke stranke sa nacionalnim predznakom, i to u značajnom broju i na nivou Srbije i Vojvodine. Ako se uzme u obzir da danas vlast u Srbiji čine bivši pripadnici SRS, koji su se i lično, tokom devedesetih , isticali u negiranju multinacionalnih vrednosti i samog postojanja Vojvodine, protiv kojih je tada postojao žestok animozitet od strane pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica, jasno je da se mnogo toga promenilo. Postavlja se pitanje – zašto je to tako?
Prvo, politička ideologija je, nažalost, otišla u drugi plan. Promena kursa za 360 % članova SNS i njihova transformacija u evropejce, iako su ceo svoj politički kredo godinama gradili na žestokom antievropejstvu, doneo je rezultat, i danas je dominantno razmišljanje o isplativosti i koristi od politike, a ne njen suštinski, ideološki sadržaj. Danas je razmišljanje o priklanjanju političkom jatu koje će ti doneti materijalnu korist daleko ispred razmišljanja o politici kao ideološkoj kategoriji. Mnogo je onih koji preletača smatraju pametnim i racionalnim, a onoga ko se bori za ideologiju čovekom prošlih vremena. Nažalost, pred takvim modelom razmišljanja poklekli su i pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica, svesrdno podstaknuti od strane svojih nacionalnih lidera.
Drugo, nacionalne države pripadnika manjinskih zajednica iz Srbije, iz pragmatskih političkih razloga, podstiču udvornički odnos svojih sunarodnika prema aktuelnoj vlasti u Srbiji, pravdajući to potrebom dobrih odnosa između država. Pri tome, način ponašanja sadašnjih vlastodržaca u Srbiji prema pripadnicima nacionalnih zajednica u prošlosti (sećanje na priču o dva sendviča za Slovake, jedan za Mađare) ih uopšte ne interesuje.
Posledice ovakvog, novokomponovanog ponašanja pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica su veoma štetne. Prvo, Vojvodina ubrzano gubi svoju multietičnost koja se zasnivala na zajedničkom zalaganju većinskog i manjinskih naroda za ovu jedinstvenu vojvođansku vrednost, a nacionalne zajednice se zatvaraju u svoje torove, brinući samo o sopstvenim interesima. Drugo, kolektivni subjektivitet nacionalnih zajednica i njihova značajna dosadašnja uloga u nivelaciji društvenih i demokratskih vrednosti se potpuno gubi i i oni se pretvaraju u podržavaoce vlasti, bez obzira kakva je ona.
Praksa pretvaranja pripadnika nacionalnih zajednica u puke podržavaoce vlasti, čemu teže njihovi lideri, nije dobra. Nije dobra ni za Vojvodinu, ni za Srbiju, nije dobra ni za pripadnike nacionalnih manjina, niti za većinski narod. U krajnjem slučaju, loša je za demokratiju. Dobra je samo za one koji teže autokratskoj vladavini.
Autor je predsednik PO DS za Vojvodinu
Danas, 16. 4. 2018. 6. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése