2017. december 5., kedd

TS: Srbija planira da rastegne poglavlje 23

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da Akcioni plan za poglavlje 23, koje se tiče rada pravosuđa i pravosudnih organa, nikad nije ni bio dovoljno dobro i da je neophodno uraditi njegovu revizija.


TS: Srbija planira da rastegne poglavlje 23

Ta nevladina organizacija je navela i da "čak i tamo gde su aktivnosti sprovedene u celosti kako je planirano i u roku", to "nije donelo društvenu promenu zbog koje je Akcioni plan donet".
Transparentnost Srbije je dodala i da je "revizija Akcionog plana predviđena da se radi 2018. godine".
Ministarka pravde Nela Kuborović izjavila je juče da ministarstvo ne beži od odgovornosti da postoje kašnjenja u ispunjenju svih mera predviđenih Akcionim planom, zbog čega je najavila njegovu reviziju.
"Podsećam da je Srbija sama sebi nametnula rokove za sprovođenje Akcionog plana, nisu nam nametnuti od strane Evropske komisije, u nekim planovima smo možda bili previše ambiciozni i optimistični i zato će se raditi revizija Akcionog plana, ali samo u delu ispunjavanja rokova", objasnila je Kuburović.
Transparentnost Srbije je ocenila i da nema razloga "da se ne veruje" najavi ministarske.
"Najava ministarke, kojoj u tom pogledu nema razloga da se ne veruje, da će se revizija raditi samo u vezi sa rokovima, a ne i suštinom, praktično znači da Srbija, makar u ovom trenutku, planira da rastegne postojeće planirane aktivnosti i da ono što je moglo da bude urađeno pre dve, tri ili 10 godina, obavi na primer do 2023", navodi se u saopštenju Transparentnosti

Danas Online
02. decembar 2017. [15:50] 



Predsednik BNV Sulejman Ugljanin razgovarao sa novinarima i predstavnicima NVO

Novi zakon protiv BNV

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) aktivno učestvuju u izradi novih manjinskih zakona.

Novi zakon protiv BNV
Foto: Medija centar

Ovo je, u današnjem razgovoru sa predstavnicima nevladinih organizacija i medija, rekao predsednik Veća Sulejman Ugljanin. Ocenio je da je "očigledno da je novi Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina usmeren protiv BNV i da će mu se njime zabraniti da se kandiduje za predsednika nacionalnog saveta Bošnjaka".
 - Naš stav je da nam je potreban jedan krovni zakon o nacionalnim manjinama, koji će tretirati sve oblasti i pitanja nacionalnih manjina u Srbiji - rekao je Ugljanin i ponovio da BNV ne odustaje od zahteva za reviziju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.
 Naglasio je da taj dokument sada "ne garantuje da će se položaj Bošnjaka u Srbiji poboljšati ni za promil".
 - I dalje tražimo da se u Akcioni plan uvrste naši zahtevi. Želimo da na taj način rešavamo naše probleme, a sve što treba da uradi taj akcioni plan je da usaglasi nacionalnu strukturu zaposlenih u državnim organima u Sandžaku sa strukturom stanovništva - istakao je predsednik BNV.
 Novinare je interesovalo i šta se događa sa ujedinjenjem dve islamske zajednice (IZ) u Srbiji.
 - BNV neće uticati na to. Smatram da bi tim problemom zajednički trebalo da se bave Srbija, Turska i BiH. Veće se zalaže i radi na ostvarivanju opšteg nacionalnog konsenzusa Bošnjaka na Balkanu - odgovorio je Ugljanin i pozvao dvojicu verskih poglavara da sednu i dogovore se.

S. N. 
Novi Pazar 01. decembar 2017. [21:41]
Danas, 2017. december 2. 7., vagy 




Túlbuzgó határidők

A joguralommal foglalkozó akcióterv revízióját rendelte el Nela Kuburović



Egyes sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság legutóbbi jelentésében megjegyezte, hogy Szerbia nem tett eleget a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezetek esetében a joguralommal kapcsolatos akcióterv minden feltételének. Erre reagálva ma Nela Kuburović igazságügyi miniszter kijelentette, Szerbia még mindig nem kapott olyan hivatalos dokumentumot az Európai Bizottságtól, amiben ilyen jellegű kritikával illeti az országot.
A sajtó hasábjain arról is lehetett olvasni, hogy december 11-én, az uniós tagországok kormányközi konferenciáján a beígért három új tárgyalási fejezet helyett csak kettőt nyitnak meg, mert az állam nem tett eleget mindent a joguralom felállítása érdekében. Kuburović szerint ez nem befolyásolja a tárgyalások folytatását.
– Nem kötném az új tárgyalási fejezetek megnyitását a 23-as fejezet egyes részleteihez. Szerbia szorgalmasan dolgozik az általános kötelezettségek megvalósításán, mindenekelőtt a polgárok érdekeit szem előtt tartva, mert hatékony igazságszolgáltatást szeretnénk felállítani – emelte ki a miniszter asszony. Hozzátette, az igazságügyi minisztérium nem menekül a felelősségtől, és mivel valóban késik az adott akcióterv intézkedéseinek megvalósítása, az akcióterv revízióját rendeli el. Kiemelte, Szerbia szabta meg saját magának a határidőket, nem az Európai Bizottság. Bevallása szerint azonban egyes esetekben túl optimistán és túlbuzgón viszonyult ehhez a kérdéshez.
Újságírói megjegyzésre reagálva, miszerint az Európai Parlament azt tanácsolta az ország vezetőinek, hogy a polgárokat kellő információval lássa el Koszovó helyzetével kapcsolatban, Kuburović kiemelte, ilyen utasítás nem érkezett hozzájuk. Hozzátette, Szerbia minden kötelezettségének eleget tesz, amit a brüsszeli megállapodás előír, nem úgy, mint Koszovó. Megjegyezte ugyanakkor, nincs olyan érzése, hogy a szerbiai tisztviselők kétértelműek lennének, amikor Koszovó helyzetéről beszélnek.
mh
Magyar Szó, 2017. december 2. 5., vagy
2017. december 1., 21:03

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése