2017. december 6., szerda

Az oktatási államtitkár szerint nem sérülnek jogaink ha beszüntetik a magyar osztályokat!



Hiába van a délvidéki magyarságnak belgrádi képviselete és hiába vesz részt a hatalmi koalíció munkájában, ha annak nincsen semmilyen súlya.


A délvidéki magyar közösségben nagy visszhangra lelt a szabadkai Svetozar Markovic gimnázium másodikos magyar tannyelvű osztályának beszüntetése. Csak úgy, semmi magyarázat nélkül, év közben az oktatási miniszter kiállított egy végzést és kész,megszűnt az osztály. A gyerekek meg találják fel magukat.  A hír hallatán mindenkinek eszébe jutott az évről évre folytatott harc a kis létszámú osztályok megmaradásáért. Nem csak a szórványban, hanem most már a délvidéki magyar tömbben is. Sajnos az elvándorlás és a demográfiai tényezők mára már akkora gondot jelentenek, hogy örülünk ha 15 fő feletti magyar osztályokról tudunk beszámolni. Akármennyire fájó az ami történt, az esetből le kellene vonnunk néhány tanulságot.

Első. Hiába van a délvidéki magyarságnak belgrádi képviselete és hiába vesz részt a hatalmi koalíció munkájában ha annak nincsen semmilyen súlya. A többségi koalíciós partner átnéz rajta és azt csinál amit csak akar. Ebben az esetben magyar osztályt szüntet meg, úgy hogy az oktatási minisztériumban magyar oktatási államtitkár tevékenykedik.

Második. Hiába van Magyar Nemzeti Tanácsunk ha az nem rendelkezik megfelelő hatáskörökkel. Igaz, jóváhagyta a kis létszámú osztály megnyitását, de az a minisztérium huzavonája miatt olyan későn került a kínáltba, hogy alig sikerült feltölteni. Futakon ez már nem  sikerült és nem is indult magyar osztály. Az osztály megszüntetése előtt  támogatási levelet intézett a minisztériumnak, amin átnéztek. Perfid módokat alkalmazva, minden adódó alkalommal a hatalmiak lecsippentenek a magyar oktatásból.

Harmadik. A kormányzati felelősség miatt mindezt titokban tartották, nem léptek ki vele a közvélemény elé. Amikor meg beszüntették az osztályt, akkor meg már késő volt. Teljesen téves politizálás! Hogy milyen nagy baj van a fejekben mi sem bizonyítja jobban mint a magyar nemzetiségű oktatási államtitkár kijelentése mi szerint a magyar osztály megszűnésével nem sérültek a kisebbségi jogok (sic!), mert a diákok más magyar osztályokba iratkozhattak. Agyrém!  

Negyedik. Hiába van tartományi oktatási titkárunk, amikor nem tudja megakadályozni a kis létszámú osztályok összevonását, beszüntetését.  Az oktatási miniszter bármikor felülbírálhatja. Nem csak ebben az esetben hanem az iskolaigazgatók kinevezésénél is.

Ötödik. A délvidéki magyarságnak nincsen terve a túlélésre. Meg kell küzdeni minden gyermekért aki magyar nyelven szeretne tanulni, de B tervnek is lennie kell. Pláne, hogy az IMF még mindig Szerbia nyakán van és nagy valószínűséggel az oktatási karcsúsításokat éppen a kisebbségi osztályokon fogják végrehajtani.  

Mit lehet tenni? Ki kell lépni az árnyékból és a napra kiállva követelni a döntéshozatali jogot a nemzeti tanácsok számára. Itt a lehetőség, hiszen most indult útjára a törvénytervezet “közvitája”.

VMDK
2017. december 6. [11:13]

VIDEÓ: Tari István, MNT  "Min is kellene hosszabban eltűnödnünk?"

https://www.youtube.com/watch?v=5ePZjpn3HkA&list=UUjnQIdj1zQuoqn1_LE_VmiQ&index=1&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=szerbia_az_oktatasi_allamtitkar_szerint_nem_csorbulnak_a_jogaink_ha_beszuentetnek_magyar_osztalyokat_iv_evf_23_sz20171206_name&utm_term=2017-12-06

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése