2017. február 3., péntek

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnökének levele Morvainak Krisztinának az erdélyi magyarokról

Morvai Krisztina EP képviselő levélben fordult az Európai Bizottsághoz az erdélyi őshonos magyar közösséget érő rendszeres zaklatások és durva diszkrimináció, jogsértések miatt. A beadványra Frans Timmermans alelnök, Juncker első helyettese válaszolt, meglepetésre nem “lerázó”, semmitmondó tartalommal, hanem elismerve, hogy az EU tud a gyalázatos helyzetről, s tájékoztatást adott arról, hogy a Bizottság folyamatos párbeszédet folytat Romániával az üggyel (a jelenséggel) kapcsolatban, egészen addig, amíg megoldás nem születik. Morvai kéri az erdélyi magyarokat, hogy a levelet az őket érő diszkrimináció, gyűlölet-cselekmények esetén a hatósági ügyintézéshez használják fel, azt az illetékes hatóságok vezetőinek juttassák el (különös tekintettel arra, hogy Románia gondosan ügyel arra, hogy az EU és a nemzetközi közösség előtt jó benyomást keltsen), továbbá tájékoztassák Timmermans biztost az erdélyi magyar közösség tagjait érő atrocitásokról.  (Timmermans elérhetősége: email: frans-timmermans-contact@ec.europa.eu, postacím: Frans Timmermans First Vice-president, European Commission, Rue de la Loi / Wetstraat 200, 1049 Brussels, Belgium)
Timmermans alelnök Morvai Krisztinának írott levelében többek között rámutatott:

„Románia (…) irányában kifejeztük aggodalmunkat, egyebek mellett a magyar közösséget érő gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció által motivált incidensek miatt, amelyekkel a Bizottság nagyonis tisztában van. (…) a párbeszéd a román hatóságokkal most is folyik, tekintettel arra, hogy a problémák változatlanul fennállnak. Folytatjuk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy minden aggodalmunkkal összefüggésben megfelelő intézkedéseket hozzanak. (…)”  /Kiemelések tőlem. MK/

Az eredeti, angol nyelven írott levelet, továbbá a leglényegesebb rész magyar fordítását itt közöljük. Morvai Krisztina hamarosan a felvidéki és a kárpátaljai magyarok helyzetével kapcsolatban is levéllel fordul Timmermans alelnökhöz, míg Délvidékre tavasszal tervez jogvédő-monitorozó utat.
Frans Timmermans Első-Alelnök, Brüsszel (Ügyszám: Ares (2016) 6819150) - részlet a levélből

„Tisztelt Képviselő!
Köszönöm 2016. december 6-i levelét, amelyben egy videófelvételre hívta fel figyelmemet, amelyet egy állampolgár küldött el önnek, egy gyűlölet-bűncselekménnyel kapcsolatban, amely állítása szerint Sepsiszentgyörgyön, Romániában történt, december 1-jén. Ön panaszt tett a folyamatos szélsőségességre, xenophobiára és a gyűlölet-bűncselekményekre, amelyek rendszeresen érik a magyar kisebbséget Romániában, s panaszolta továbbá, hogy ezeket a folyamatos emberi jogi jogsértéseket a román hatóságok tolerálják/tudomásul veszik.
A kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Európai  Unió egyik alapértéke. Az Európai Unió Alapjogi Kartája kifejezetten tilalmaz bármiféle diszkriminációt, egyebek mellett a nemzeti kisebbséghez tartozás alapján.  Az Európai Bizottság minden, számára rendelkezésre álló eszközt felhasznál annak biztosítására, hogy a nemzeti kisebbségeket tiszteletben tartsák és védjék az összes tagállamban, azzal együtt, hogy a tagállamok fenntartják kizárólagos kompetenciájukat - összhangban alkotmányos rendjükkel és a nemzetközi jogon alapuló kötelezettségeikkel - a nemzeti kisebbségek jogi helyzetének szabályozására, a jogaikat és autonómiájukat szabályozó rendszer meghatározására.  Ennek részeként dolgozunk azon, hogy a tagállamok ténylegesen tegyék belső joguk részévé, és alkalmazzák a diszkrimináció-mentességre és az intoleranciára vonatkozó jelentős EU joganyagot. Ami különösen a gyűlölet-bűncselekményeket és a gyűlöletbeszédet illeti, elsődlegesnek tekintjük, hogy a tagállamok megfelelően ültessék át és hajtsák végre a rasszizmus és xenophobia elleni harc büntetőjogi eszközeiről szóló EU joganyagot. Amióta 2014. december 1-jén a Bizottság hatáskört kapott arra, hogy az Európai Bíróság ellenőrzése mellett felügyelje a kerethatározatokat, intenzív kétoldalú párbeszédet folytatunk a tagállamokkal, hogy biztosítsuk ezen eszköznek a belső jogukba történő megfelelő átültetését.  Ide tartozik Románia, amely tagállam irányában  kifejeztük aggodalmunkat, egyebek mellett a magyar közösséget érő gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció által motivált incidensek miatt, amelyekkel a Bizottság nagyonis tisztában van. Tény, hogy Románia az Európai Bizottsággal  folytatott párbeszéd eredményeként, más tagállamokhoz hasonlóan változtatásokat eszközölt büntetőjogában annak érdekében, hogy összhangba hozza jogszabályait a Keret Határozattal, de a párbeszéd a román hatóságokkal most is folyik, tekintettel arra, hogy a problémák változatlanul fennállnak. Folytatjuk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy minden aggodalmunkkal összefüggésben megfelelő intézkedéseket hozzanak.  (…)”  /Kiemelések tőlem. MK/

Frans Timmermans Morvai Krisztina EP képviselőnek angol nyelven írt levele itt található:


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése