2017. január 2., hétfő

Az MM eljuttatta észrevételeit a kisebbségvédelmi törvénytervezettel kapcsolatban az illetékes minisztériumhoz

A Magyar Mozgalom december 28-án eljuttatta javaslatait és észrevételeit a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvény módosításaival és kiegészítéseivel kapcsolatos törvénytervezetre vonatkozóan az illetékes közigazgatási és önkormányzati minisztériumnak. Az MM észrevételei elsősorban a nyelvhasználati jogok pontosítására és megerősítésére, és a kisebbségi intézmények pénzelésére vonatkoznak, illetve arra, hogy az anyanyelvű felsőoktatási rendszerben már megszerzett jogok ne csorbuljanak – amit a törvénytervezet, jelenlegi formájában lehetővé tenne. A Magyar Mozgalom ezért ezeket a tervezett módosításokat elfogadhatatlannak minősítette, ugyanakkor javasolta azt is, hogy a törvény végső formájába kerüljön be az a tétel, hogy az adott kisebbség anyanyelvű oktatási rendszerét az anyaállam is támogassa, és ezekre a célirányos támogatásokra a szerb állam ne vessen ki semmilyen adót és illetéket.
A kisebbségvédelmi törvénytervezettel kapcsolatos közvita december 8-án kezdődött és december 28-án zárult. 



Megjegyzés:
A nyilvánosság csak a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) december 29-i ülésén értesült, hogy közvitán volt a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvény módosítási és kiegészítési tervezete.
Az MNT vezetői újabb politikai hibát követtek le, hogy a tervezetről nem szerveztek vitát és nem tűzték azt a testület napirendjére.  
A Magyar Mozgalom észrevétele nem foglalja magába azt a javaslatot, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak juttatott anyaországi támogatás után se kelljen adót fizetni.
Tari István, az MNT tanácsnoka a testület említett ülésén elmondta: „elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar államtól kapott 560 millió forgalmi adója dupla annyi, mint amennyit a szerb állam ad a magyar nemzeti tanácsnak”. [1]
A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvénybe kell foglalni a nemzeti tanácsoknak adott anyaországi támogatás adó alóli mentesítését is!
BOZÓKI Antal
Újvidék, 2017. január 2.  


[1] Basity Gréta: Félidőben jár a magyar kisebbségi önkormányzat Hajnal Jenő vezetésével





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése