A Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatásának köszönhetően a kilencvenes évek háborúi elől Szabadkán menedéket kapó családok hamarosan állandó lakhellyel rendelkezhetnek. Több mint két évtizedes probléma oldódik meg ezzel, mondta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. A vissza nem térítendő támogatás összege összesen 330 ezer euró, amelyből harminc falusi házat és építőanyagot vásárolnak azoknak a menekült családoknak, akik két évtizede Szabadkán, de nagyon szegény körülmények között élnek.
A támogatásról csütörtökön írt alá szerződést Szabadka polgármestere és Vladimir Cucić, a menekültügyi és migrációs főbiztosság biztosa.
Bogdan Laban különleges eseménynek nevezte a szerződés aláírását, majd hozzátette, mindenki pályázhat, a pénzből a legrosszabb körülmények között élők részesülnek.
Vladimir Cucić, a menekültügyi főbiztosság vezetője azt mondta, ezek az emberek két évtizede a szomszédaink, egy városban élnek velünk. Nagy dolog most ez az életükben, hiszen több évtized után lesz saját címük a személyi igazolványukban, s végre kitehetik majd a postaládát a kapura.
84 millió euróból csaknem 11 ezer család lakhatási kérdését oldják meg Szerbia szerte.
A sajtótájékoztatót megelőzően a város sajtószolgálata több alkalommal figyelmeztette a jelen lévő újságírókat, hogy a nyilatkozatokat követően kérdéseket nem tehetünk fel. Így nem tehettük fel a kérdést Bogdan Labannak, Szabadka polgármesterének, hogy melyik falvakban szeretnének majd házakat vásárolni a támogatásból.
(A fotó illusztráció)