2016. október 10., hétfő

Kishegyes: Ötven koszovói cigány családot telepítettek a településre - A VMSZ hallgat

1634120 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kishegyesen alig három hete tartott lakossági fórumot a Vajdasági Magyar Szövetség, ahol az október ötödikei népszavazás kapcsán a "nem" szavazatra biztatták a szavazati joggal rendelkezőket. 
 
A kishegyesi lakossági fórumon jelen volt Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár és a VMSZ elnökségi tagja, Juhász Bálint, a VMSZ Kishegyes községi szervezetének elnöke és a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, valamint Paskó Csaba kelebiai plébános, a VMSZ választási listájáról az MNT legfőbb szervében, a Végrehajtó Bizottságban politizáló gasztroceleb pap, aki a Kereszténység és az iszlám kapcsolatáról beszélt .
 
Nyilas Mihály egyébként korábban Magyarkanizsa polgármestere volt, amelynek a VMSZ által vezetett önkormányzata csak tavaly 150 milliós költségvetési hiányba verte magát a migránsok ajnározása miatt. Kishegyesen Nyilas azonban már azt mondta "Nemcsak arra adunk most választ, hogy nem értünk egyet azzal – hiszen a VMSZ ezt a választ szeretné, ha adnánk –, hogy kvótát erőltessenek Magyarországra, ami a bevándorlókat, a migránsokat illeti, hanem azt is, hogy ne változtassuk meg kultúránkat, mindennapi életünket, mindazt, ami európai ebben a mi életünkben."
 
A rendezvény lezajlott, a kvótareferendumot megtartották, a kutya ugat, a szekér halad
 
A kishegyesi betelepítés ellenes fórum után alig két héttel azonban a Magyar Szó napilap arról számolt be, hogy Kishegyes községbe az utóbbi időben több száz muszlim vallású, magát ashkálinak valló koszovói cigány telepedett le, akiknek házat vásároltak a magyar többségű településen és most nagy mennyiségű építési anyaggal is segítik őket, hogy gyökeret verhessenek.
 
Az újvidéki napilap beszámolója szerint a héten az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Szervezet hét, Koszovóból betelepített roma családnak juttatott építkezési anyagot Kishegyes község területén. Az akció célja, hogy javítsák a betelepítettek lakhatási körülményeit. Az anyagiakat az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) biztosította, az akció lebonyolításában pedig a Dán Menekültügyi Tanács szerbiai szervezete volt az ÖHSZ partnere.
 
A Magyar Szó újságírója megemlíti azt is, hogy Kishegyes község Szerbiában a fejletlen községek közé tartozik, nincs komolyabb ipari létesítménye. A betelepítések a község etnikai összetételét is erőteljesen megváltoztatják, különös tekintettel az itteni magyarság tömeges elvándorlására. 
 
Hét betelepített család kapott építőanyagot Kishegyes községben (Mirnics Gyula felvétele)
Hét betelepített család kapott építőanyagot Kishegyes községben (Magyar Szó - Mirnics Gyula felvétele)
 
Az MNT-t csak az anyaországi betelepítések érdeklik, a délvidékiek nem! 
 
A Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén is napirendre került a betelepítések kérdése. A tanács a 20. rendes ülésén a hatáskörein kissé túlnyúlva ugyan, de elfogadott egy állásfoglalást, amely szintén a magyarországi kvótareferendummal kapcsolatban foglalt állást. Amelyben arra biztattak mindenkit, hogy éljen a szavazati lehetőségével a kvótanépszavazáson.
 
A 2. napirendi pontként tárgyalt állásfoglaláshoz az ellenzéki VMDK képviselője, Tari István egy módosító javaslatot nyujtott be a tárgyalt szöveg kiegészítéseként, hogy az egyebek mellett a következő pontot is tartalmazza: 
"4. szakasz - A Magyar Nemzeti Tanács felszólítja a szerbiai hatóságokat, hagyják abba az alacsony intenzitású, ám folyamatosan zajló, Nyugat-Európából kitoloncolt, elsősorban koszovói romák betelepítését délvidéki magyar falvainkba, városainkba, ami eddig is az etnikai arányok erőszakos megváltoztatásához vezetett!"
 
Paskó Csaba nem támogatta a módosító javaslatot, mondván  "egy csöpp mézzel több legyet lehet fogni, mint egy hordó ecettel". Szerinte az állásfoglalás az anyaországi betelepítésekről szól, a délvidéki helyzetet pedig "tudja és érzi" de ennek ellenére okfejtése szerint az MNT-nek nem a helyi embereket érintő betelepítésekről kellett véleményt mondania, hanem a Magyarországiról. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint a magyar kormány pozícióját is gyengítette volna, ha az MNT a migránsválság és a betelepítések délvidéki magyarsággal kapcsolatos helyzetéről foglalna állást. Így végül az MNT VMSZ-es többsége lesöpörte az asztalról a módosító indítványt. 
 
Fegyvert fognak ránk? Betelepítenek? Sebaj!
 
Kishegyest egyébként a VMSZ és a haladók hatalmi koalíciója vezeti, a délvidéki magyar párt részéről Mohácsi Zoltán foglalja el Kishegyes tanácselnöki székét. Ami már csak azért is érdekes, mert -ahogy arról beszámoltunk- a haladó párt aktivistái még a tavaszi kampány során dulakodásba keveredtek Mohácsival, amely során egy lőfegyver is előkerült, mégsem tett feljelentést. 
 
Mint ahogy a politikai koalíciós partnerek fegyveres fenyegetőzése felett szemet tudtak hunyni, úgy hallgatják el és tűrik szótlanul most a Vajdasági Magyar Szövetség lánylelkű meghunyászkodó megélhetési politikusai, hogy Kishegyes és számos más délvidéki magyar település etnikai arányait és kultúráját megváltoztassák. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése