2016. október 9., vasárnap

Építőanyag a betelepítetteknek

Az elmúlt időszakban ötven koszovói roma család települt be Kishegyes községbe – Egy külföldi segélyszervezet hét családot támogat



A héten az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Szervezet hét, Koszovóból betelepített roma családnak juttatott építkezési anyagot Kishegyes község területén. Az akció célja, hogy javítsák a betelepítettek lakhatási körülményeit. Az anyagiakat az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) biztosította, az akció lebonyolításában pedig a Dán Menekültügyi Tanács szerbiai szervezete volt az ÖHSZ partnere.

Hét betelepített család kapott építőanyagot Kishegyes községben (Mirnics Gyula felvétele)
Hét betelepített család kapott építőanyagot Kishegyes községben (Mirnics Gyula felvétele)

A támogatás kiosztása kapcsán Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere elmondta, hogy Kishegyes községnek a legutóbbi összeírás alapján 12 500 lakosa van, főként magyarok, szerbek és romák élnek itt. Az elmúlt időszakban ötven, Koszovó területéről származó roma család lett betelepítve Kishegyes községbe. Ennek folyományaként az önkormányzat a közelmúltban szerződést írt alá egy dán szervezettel, s ebből a forrásból most hét család házát újítják fel – mondta el a polgármester, majd arról is szólt, hogy további eszközöket is kérni fognak a betelepítettek számára. Meglátása szerint a betelepítetteknek nincs gondjuk az itteni közösségbe való integrálódással. Tiszteletben tartják a kultúránkat, és mi az övékét – fogalmazott Lazić. Végezetül azt is elmondta, hogy nem áll fenn annak a veszélye, hogy migránsok érkeznének a község területére.
Az ÖHSZ és a dán szervezet akciójának kedvezményezettjei természetesen örülnek a támogatásnak. Az egyik kedvezményezett, Bajram Bajtiri elmondta, hogy nagyon hálás a támogatásért.
– Elégedett vagyok ezzel a támogatással, köszönjük szépen. Van, ami még hiányzik, de ez a segítség is nagyon sok, amiért hálásak vagyunk. Három éve érkeztünk Kishegyesre, hogy itt éljünk és jól érezzük itt magunkat. Saját házunkban lakunk, nem kell házbért és semmi mást fizetnünk, nagyon elégedett vagyok. Senki sem zavar bennünket, és nem számít, hogy roma vagyok – mondta el Bajtiri.
Kishegyes község Szerbiában a fejletlen községek közé tartozik. Nincs komolyabb ipari létesítménye, amely nagyobb számban biztosítana munkahelyet az itt élők számára. Jelen pillanatban 1934 munkanélküli szerepel a munkaközvetítő hivatalos listáján. Ez az a szám a korábbi évekhez képest csökkent, de csak azért, mert sokan elvándoroltak. Elgondolkodtató, hogy miért egy ilyen szegény községbe telepítettek be ötven olyan családot, akiknek többsége szociális segélyből él. Emellett a betelepítések a község etnikai összetételét is erőteljesen megváltoztatják, különös tekintettel az itteni magyarság tömeges elvándorlására. Ilyen körülmények mellett felvetődik a kérdés: a betelepítettek integrálása vagy a befogadók asszimilálása a cél? 
L.J.
Magyar Szó, 2016. október 7. 12., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése