2016. június 12., vasárnap

Támogatjuk a Magyar Szó újságíróit




Teljes egészében támogatjuk a Magyar Szó 14 újságírója június 8-i levelében az egyetlen vajdasági magyar napilapban kialakult helyzet leírását és álláspontjait.[1]
Varjú Mártának csaknem öt évvel ezelőtt (2011. június 23-án) a napilap főszerkesztőjének történt kinevezésével elkezdődött a lap súlyos váltsága. Ez leginkább a Magyar Szó pártújsággá süllyesztésében nyilvánul meg. A lapban ugyanis „semmilyen formában nem lehetett bírálni senkit és semmit, ami a Vajdasági Magyar Szövetséghez (VMSZ) kötődik”. 
Követeljük, hogy a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a következő ülésén tűzze napirendre a Magyar Szóban kialakult helyzetet és – a lap agóniájának megszüntetése érdekében – váltsa le a jelenlegi főszerkesztőt. Az új főszerkesztő pályázat útján való megválasztásáig olyan személyt nevezzen ki megbízott főszerkesztőnek, aki élvezi a szerkesztőség bizalmát.
A Magyar Szó összmagyar, pártokon felüli napilap kell, hogy legyen, amely biztosítja a sajtószabadság érvényesülését, a pártatlan, tárgyilagos, a szakma szabályai alapján történő tájékoztatást.
            Javasoljuk, hogy a MNT, vagy a lap szerkesztősége, mielőbb kezdeményezzen vitát a Magyar Szó és a Forum Könyvkiadó Intézet (FKI) magánosításáról. (Az utóbbi működéséről is hasonlóak az észrevételek, mint a napilapról.) A privatizálás nem jelenti a szerb állam mentesítését az anyanyelvi tájékoztatás és könyvkiadás támogatásának kötelezettsége alól.
A Magyar Szó napilapnak olyan fontos szerepe van az őshonos magyar nemzeti közösség életében, hogy tovább nem halogatható a vállalat, a lap és az újságírók helyzetének rendezése.
Ezt a közleményt eljuttatjuk az Európai Parlament (EP) magyar képviselőihez is.

Újvidék, 2016. június. 12.

Bozóki Antal,
az Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület elnöke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése