2016. június 29., szerda

KOALÍCIÓPRÓBA



Lesz-e magyar nyelvű felvételi a Jogtudományi Karon?

 

Szimpátiával és szomorúsággal követem a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) küzdelmét a magyar nyelven való felvételizés lehetőségéért az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán.

            Szimpátiával, mert bírósági pert indított a Jogi Kar ellen a magyar diákok legitim jogainak érvényesítéséért, ami számos esetben nem történik meg. Szomorúsággal, mert látom az intézményes ellenállást a nemzeti kisebbségi jogok gyakorlati alkalmazása terén. 

 

Az Újvidéki Egyetem karain a felvételizés már javában folyik, magyar nyelven is. A Jogi Karra jelentkező tanulóknak azonban „a jelentkezési űrlapon nem volt lehetőségük feltüntetni a magyar nyelven történő felvételizési szándékukat”.

            A VaMaDisz-nek még május 12-én sikerült megszerezni az újvidéki Felső Bíróság ideiglenes intézkedését, amely kötelezte az Újvidéki Egyetem Jogi Karát arra, hogy az idei felvételi vizsgát szervezze meg magyar nyelven is. Mivel ez elmaradt, a szervezet már – teljesen jogosan – a dékán lemondását is kérte.[1]

            Jelenleg arra várnak, hogy „az illetékes tartományi titkárság felügyelőt küld a karra, és a következő lépések megtétele előtt most meg kell várni, hogy a felügyelő elvégezze a munkáját és elkészüljön a jegyzőkönyv” (??). Félő azonban, hogy a sok bába között elvesz a gyerek, vagyis mielőtt a jogi procedúra befejeződik, véget érnek a felvételik.

 

Nyilas Mihály, tartományi kormányalelnök, oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. újságírói kérdésre, hogy a Jogtudományi Karon mikor sikerül „zöld ágra vergődni a magyar nyelvű felvételi vizsgának”, az alábbi választ adta:

– Abban bízok, hogy a két szinten azonos hatalmi struktúra most már rákényszerítheti a Jogi Kart álláspontja megváltoztatására. Minden egyéb döntés létezik, beleértve az alkotmánybíróságit és tartományi parlamentit is. A kar mégis saját autonómiája elleni támadásnak éli meg mindezt, és az egyetlen kar az Újvidéki Egyetemen, mely nem szavatolja a szóban forgó lehetőséget. A haladó párti illetékes tartományi titkárral már konzultáltam az ügyben, s arról biztosított, hogy támogatja a kérdés gyors rendezését.[2]

Ez azt jelentené, hogy a jogi karnak valamiféle, az alkotmány és a törvények feletti autonómiája van? Az Újvidéki Egyetem rektorátusa tett-e valamit a helyzet rendezése érdekében?

Az ügyben megszólalt Vukašinović Éva, a Tartományi Ombusman kisebbségi jogokkal megbízott helyettese is, aki úgy értékelte, hogy „a magyar nemzetiségű jelölteknek az újvidéki Jogi Karra való iratkozásával kapcsolatos felvételi vizsgája alkalmával nem történt szabálytalanság, hangsúlyozva, hogy az ombudsmanhoz ezzel a kérdéssel kapcsolatban nem érkezett beadvány, sem a hallgatók, sem más részéről”.[3] Ha az ombudsman tudomást szerez a jogsértésről, nem kellene hivatalból eljárást indítania?

 

Az újvidéki Jogi Karral folyó vita 2012. augusztus 14. óta tart, amikor a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) záradékban kérte fel az Újvidéki Egyetem rektorát, az Újvidéki Egyetem Jogi Karának dékánját és egyetemi tanácsát, hogy a második iratkozási körben biztosítsa a felvételi vizsga megismételt megszervezését magyar nyelven, történelemből, valamint magyar nyelvből és irodalomból a 2001-től fennálló gyakorlatnak megfelelően, azok számára is, akiknek ez az első körben nem volt biztosított. Ismereteim szerint, persze, mint annyi más esetben, a záradékot figyelembe se vették.

Elvi kérdésekről van szó: Érvényesíteni lehet-e a nemzeti kisebbségi tanulók egyenrangúságát az egyetemi felvételiken, vagy nem? Ugyanolyan feltételekkel iratkozhatnak-e a Jogi Karra a magyar nyelven végzett középiskolások, mint a szerb nyelven tanuló társaik? Hogyan lehetséges az, hogy a Jogi Kar, amelynek elsőrendű feladata lenne a jog tiszteletben tartása, akadályozza a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítését?

 

A magyar diákok nem jelentkeznek tömegesen Jogi Karra, mivel a jogászok számára köztudottan rendkívül fontos a szerb nyelv ismerete. Nem véletlenül mondják: „a jogászok fegyvere a nyelv”.

Na, már most, ha az a néhány (az egyik adat szerint tíz, a másik szerint kilenc)[4] diák sem tud felvételit nyerni a Jogi Karra, az évek óta ismétlődő felvételizési probléma miatt, fennáll annak a lehetősége, hogy egy idő után még az a kevés magyar jogász is eltűnik az igazságszolgáltatásból, aki még jelen van. Pedig a közösségnek szüksége van a magyar jogászokra. (Nem véletlenül nevezték régebben a jogászokat „a társadalom mérnökeinek”.) Ez pedig azzal kezdődik, hogy a magyar ajkú hallgatók is bejussanak a Jogi Karra.

A jogászképzés érdekében szükséges lenne, hogy az MNT mielőbb napirendre tűzze ezt a kérdést és – a foglalkoztatási és nyelvhasználati egyenrangúságunk megvalósítása érdekében – a hivatalos szervektől adatokat kérjen arról, hány magyar jogász van a bíróságon és az ügyészségeken, hány magyar közjegyző van? Évek óta nem közöltek adatokat erről, miközben megtörtént az igazságügyi szervek átszervezése, miáltal magyar nyelven is működő (akkor) községi bíróságok tűntek el. Az újvidéki Alapfokú Bíróságon például a korábbi ötből már csak egy magyar bíró maradt.

Az, hogy a Jogi Karon lesz-e magyar nyelvű felvételizés, most már nem csak az MNT, de a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) felelőssége is. Amennyiben az idén is elmarad a magyar nyelvű felvételizés, a VMSZ-nek a Szerb haladó Párttal (SNS) kötött hatalomgyakorlási koalíciója az első lépésnél megbukik. Ebben az esetben a magyar tisztségviselőknek távozniuk kellene a tartományi kormányból. Vagy a nagy fizetés és privilégiumok fontosabbak a közösségi érdeknél? 

 

Újvidék, 2016. június 29.

BOZÓKI Antal

Kapcsolódó írások:

 

Bozóki Antal: A közelmúlt kísértése. (Pót)vizsgázik az MNT.   http://margitzoltan.blog.hu/2012/08/28/a_kozelmult_kisertese, 2012. augusztus 28. [22:08]

 

Bozóki Antal: DÁVID VAGY A GÓLIÁT? Magyar nyelven felvételizni az újvidéki Jogi Karon? DélHír portál: http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/54551-magyar-nyelven-felvetelizni-az-ujvideki-jogi-karon, 2016. május 22. [14:52] és Napló: http://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=7743, 2016. május 22.



[2] Virág Árpád: Új alapokra helyezett tartományi politika. Magyar Szó, 2016. június 25., 1. és 8., vagy http://www.magyarszo.com/hu/3090/kozelet/148806/%C3%9Aj-alapokra-helyezett-tartom%C3%A1nyi-politika-(M%C3%A1solat-2).htm, 2016. június 25., 09:43 >> 2016. június 25., 21:11
[3] R. D.: Postignut dogovor sa savetima nacionalnih manjina [Megegyezés történt a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsaival.]  Danas, 2012. július 23. 18. A Tartományi Ombusman értékelése szerint a Jogi Karon nem történt szabálytalanság. http://bozokiantal.blogspot.rs/2012/07/a-tartomanyi-ombusman-ertekelese.html, 2012. július 24. Fordította B. A.

[4] Lásd az 1-es alatti írásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése