2016. május 14., szombat

Mégsem Gojković "tehénkedik rá" Délvidékre (hanem egy másik seseljista)?

a igor mirovic1 









Mint már a napokban említettük, a hat pártot váltó Maja Gojković, aki leginkább Šešelj mellett sziporkázott, mint szélsőséges nacionalista, Délvidék kormányfője (magyarán: uralkodója) szeretne lenni.
Gojkovićot, aki jelenleg a Szerb Haladó Párt tagja, azonban a sajátjai sem kedvelik túlságosan.
Újvidék egykori polgármestereként ugyanis párszor lejáratta magát különböző projektumok kapcsán, valamint olyan konfliktusokat generált, amelyekben állítólag mai párttársainak egy része is érintett volt.
Ennek ellenére a választások előtt a haladók tartományi listáján az első helyre került. Talán ezért gondolhatta, hogy végül majd pont ő uralkodhat Délvidéken.
A jelek szerint azonban a vajdasági kormányfő posztját mégis Igor Mirović foglalja el, aki (meglehetősen "véresszájú") radikálisként szintén extrém szerb nacionalizmusával hívta fel magára a figyelmet. (Persze ma már ő is a nagy européert játssza.).
Mirović a napokban kijelentette, kész átvenni az említett funkciót.
Ehhez a fotelhez Pásztor István tamogatása is némileg hozzásegítheti.
A VMSZ elnöke ez év márciusában a Danas napilapnak adott interjúban arra a kérdésre, vajon alkalmasnak tartaná-e a tartományi kormányfő posztjára Igor Mirović haladó kádert, először megpróbált kitérni a válasz elől, de végül közölte, mintegy húsz éve ismeri Mirovićot, s úgy véli, mint ember és mint politikus egyaránt megérett arra, hogy jelölt legyen erre a funkcióra.
Mirović pedig minap azt nyilatkozta, a haladók azokkal a pártokkal tudnak majd együttműködni tartományi szinten, amelyeknek megvan a bátorságuk, hogy programjuk egy részét feláldozzák a közös célok megvalósítása érdekében. Mint mondta, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői és Pásztor István megmutatták az ehhez szükséges bátorságot és felelősségérzetet.
Nehezen lehet megállni, hogy ilyenkor ne érzékenyüljön el az ember.
A képen (előtérben): Igor Mirović
K. P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése