2016. április 26., kedd

Eddig tartott? A Magyar Mozgalom máris egyeztetne a VMSZ-szel?!


aa pasztor es korhecz 











Mint ismeretes, a Vajdasági Magyar Szövetség nem remekelt a mögöttünk levő választásokon. Koalíciós partnerei: a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt nem sokat tudtak hozzátenni az eredményhez. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen nem lehet tudni, hogy a VMDP és a MEP mit csinált az elmúlt években. Egyetlen akciójuk sem jut eszembe, egy árva közleményükre sem emlékszem. Ha mégis volt ilyen, akkor bocs. (Egyáltalán van /aktív/ tagságuk?)
A VMSZ nyilván megint el akarta játszani, hogy magyar egységben gondolkodik, ezért kellettek neki az említett szövetségesek (akikkel pár éve szóba sem akart állni).
Akárhogyis, Orbán milliárdjai, meleg szavai, emberi és politikai támogatása, továbbá Vučić "esernyője" csak négy szerb parlamenti hely megszerzésére volt elegendő a VMSZ-nek (az eddigi hat helyett). Ettől eltekintve nem vitatható, hogy a VMSZ-re szavazott a legtöbb délvidéki magyar, akkor is, ha az a "legtöbb" még mindig kevesebb, mint a nemzettársaink egyharmada. A VMSZ tehát még kisebb legitimitással "képviselheti az összes vajdasági magyar érdekeit".
- A Magyar Mozgalom elégedett a választási eredményekkel - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Korhecz Tamás.
Az MM eredményei meglehetősen tarkák, de való igaz, hogy több önkormányzatban szolidan szerepelt.
Ami viszont furcsa: Korhecz szerint "a szabadkai eredmények tükrözik a legjobban a Magyar Mozgalom sikerét, mert a városi listára a polgárok több mint 13 százaléka adta le a voksát".
Ez kissé érthetetlen, hiszen az MM Szabadkán nem is vett részt a választásokon, hanem csak támogatott (amiről a polgárok egy része nem is tudott) egy listát, amelyen a magyarok mellett számos szláv (liberális demokrata, szociáldemokrata stb. nézeteket valló) jelölt is helyet kapott.        
Ennél is szembeötlőbb Korhecz következő nyilatkozata: "Az MM a Vajdasági Magyar Szövetséggel való együttműködést sem zárja ki. Persze csak abban az esetben, ha a VMSZ részéről is hajlandóság mutatkozna a partnerségre".
Ez azt jelenti, hogy Korheczék akár szövetkeznének a VMSZ-szel? Ha igen, akkor automatikusan a haladókkal is össze kellene borulniuk (ami a kampányidőszakban elhangzott kijelentéseik alapján nem állt szándékukban).
Ha mindez megtörténik, az itteni magyarok jó részében alighanem felmerülhet a kérdés: egyáltalán mi szükség volt az MM létrehozására?
A képen: "régi szép idők"
K. P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése