2016. január 30., szombat

HITELTELEN KOALÍCIÓ(K)



Rossz választási kilátások

A vajdasági magyarok számára a közelgő választásokra egyre rosszabbodó politikai helyzetben kerül sor. A közösség politikailag (is) megosztott pártjai, nemcsak hogy felkészületlenek a választásokra, de képtelenek az érdekeink képviseletére is.
            A legújabb hír, hogy január 29-én Újvidéken Pásztor István (Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ), Csorba Béla (Vajdasági Magyar Demokrata Párt – VMDP) és Szmieskó Zoltán (MEP) pártelnök „megállapodott abban, hogy a három párt egyeztetett programmal, közösen indul a 2016-os választásokon, amiről koalíciós szerződést fognak kötni”.
– A tárgyaláson egyértelműen megállapodtak abban is, hogy a három párt a továbbiakban sem más magyar párttal, sem magát magyar civil szervezetnek nevező pártszerű képződménnyel nem kívánja bővíteni a koalíciót, azonban mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösség minden rétegét képviseljék – a civil szféra területén is, közölte a VMSZ sajtószolgálata.[1]
            Emlékeztetőül: Csorba Béla és Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke január 15-i tárgyalásáról készült közleményben ez áll: „A tárgyaló felek megerősítették szándékukat, közösen indulnak a tartományi választásokon, ennek érdekében folytatják az egyeztetést, ugyanakkor továbbra is nyitottak a másokkal való együttműködésre”.[2]




Ez lenne a trojka, vagyis a „hármas(fogat)”


A VMSZ-nek szüksége volt a két „kisebb pártra”, ahogyan a VMSZ elnöke a január 19-én tartott sajtótájékoztatóján[3] nevezte ezeket, hogy egyáltalán valamiféle magyar összefogást tudjon felmutatni. Ezeknek a pártoknak Pásztor azt a szerepet szánta, hogy „részt vállaljanak a VMSZ kampányában”. Magyarán: legyenek a VMSZ uszályhordozói.
Csorba most kihátrált a VMDK-val január 15-én létrejött megállapodásból. Ezt már előre borítékolni lehetett, hiszen ez a párt mindig is a VMSZ-el kereste az együttműködést. Függetlenül attól, hogy mit képviseltek, a vezetők mit mondtak, írtak egymásról.[4] Olyan hírek is keringenek, hogy a VMDP-nek a VMSZ-el való társulására magyarországi üzenetre került sor, miszerint a választásokon „együttesen kell fellépni”.
A VMDP most végleg bebizonyította: nem szavahihető/szavatartó párt és, sajnos, ezzel a lépésével még a korábbi évekből fennmaradt erkölcsi tőkéjét is elhasználta, „nagyszerb érdekeket védő párttal”[5] szövetkezett. Egyesek már a VMSZ-be való lehetséges „beolvadását” is emlegetik. Ez sem lenne meglepő, hiszen – a jelekből ítélve – önálló, a magyarországi körökről is független politika képviseléséről eddig sem tett tanúságot.
A Magyar Egységpárt nem érdemli, hogy különösebben foglalkozzanak vele. Tevékenysége szinte jelen se nincs az itteni magyar közösség életében. A honlapján[6] a legutóbbi bejegyzés 2015. március 20-i keltezésű. A rossz nyelvek szerint, csak két tagja van, az elnök és s titkárnő.
           
A VMDK és a Magyar Mozgalom (MM) január 27-én „folytatta az egyeztetéseket”, annak ellenére, hogy a MM „még nem hozta meg döntését a választásokon való részvételről”.[7] „A tartományi választások kapcsán elvi egyetértés mutatkozott abban, hogy önálló, magyar lista indítására van szükség, míg a köztársasági választások tekintetében további konzultációk szükségesek.” – olvasható a közleményben.[8]
Ezzel kapcsolatban két kérdés is felmerül: Mit jelent az „egyetértés mutatkozott” megfogalmazás, és mit takar az „önálló, magyar lista”, vagyis kik azok a személyek, akik erre a listára kerülnek? Amennyiben a választási listára netán a VMSZ-ből kizárt személyek közül olyanok kerülnek, akik köztársasági képviselői, tartományi titkári, illetve egyéb magas rangú tisztséget is betöltöttek – miközben eredményt felmutatni nem tudtak –, akkor ez lista is hiteltelen lesz.
Január végén, tehát, rossz választási kilátásai vannak a magyar közösségnek. Ezen csak az segíthetne, ha a VMDK-nak sikerülne egy, a magyarság bizalmát élvező személyekből álló választási listát állítani és programot készíteni.

Újvidék, 2016. január 30.
                                                                                                       BOZÓKI Antal


[1] http://www.vmsz.org.rs/hirek/sajtofigyelo/sajtokozlemeny-1
[2] A VMDP és a VMDK közösen indul a választásokon, de nyitottak a másokkal való együttműködésre. http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19593/A-VMDP-es-a-VMDK-kozosen-indul-a-valasztasokon--de-nyitottak-a-masokkal-valo-egyuttmukodesre.html, 2016. január 15. [17:29] és Közlemény. Kisebbségi Fórum – Temerin, KIFO HÍRLEVÉL III. évf. 11. szám, 2016. január 15.
[3] Basity Gréta: A VMSZ mellé állhat a VMDP és a Magyar Egység Párt. http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/19603/A-VMSZ-melle-allhat-a-VMDP-es-a-Magyar-Egyseg-Part.html, 2016. január 19. [11:51]
[4] Csorba Béla: Magyar párt nagyszerb érdekek védelmében. http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/37970-2015-03-22-14-25-54, 2015. március 22. [15:18]
[5] Uo.
[7] A Magyar Mozgalom és a VMDK folytatta az egyeztetéseket. 2016. január 27. [16:00]
[8] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése