2015. május 1., péntek

Elő a farbával: Hány IGEN szavazatot kapott Pásztor?


Egy hét telt el a Vajdasági Magyar Szövetség tisztújító közgyűlése óta, melyen Pásztor Istvánt újabb négy évre a párt elnökévé választották, de senkinek se jutott még eszébe, hogy megkérdezze: hány IGEN szavazatot kapott az újraválasztott vezető?

szavazolap.jpg

Mondjuk, a Magyar Szó tudósítója számára ez nem is volt kérdés. „A VMSZ tanácsa egyedüli jelöltként javasolta Pásztort az elnöki posztra, s a leadott 277 szavazat közül 274 érvényes támogató vokssal választották újra a VMSZ vezetőjévé.” – szól a tények interpretációja „egyetlen napilapunk” tálalásában. A Magyar Szó szerint tehát, ami érvényes szavazat csak volt, az mind Pásztort támogató voks volt. Hát ez aztán nagyon életszerű, különösen az elmúlt hetek párton belüli forrongásait szem előtt tartva…
A Pannon RTV jelentésében ez áll: „A VMSZ elnökére 277 szavazat érkezett be, amelyből 274 volt érvényes.” Ebből azonban nem derül ki, hogy a 274 érvényes szavazat mind IGEN szavazat volt-e.
A Vajdaság Mának is volt tudósítója a sajtó nyilvánossága előtt zajló ülésen. Ő így fogalmaz: „A szavazatszámláló bizottság jelentése szerint a VMSZ 17. közgyűlésen résztvevő küldöttek 277 szavazatot adtak le, ebből 274 volt érvényes, ezzel pedig megerősítették Pásztor Istvánt az elnöki tisztségében.”
Időközben megszereztem az eredményhirdetésről készült hangfölvételt, és meggyőződhettem róla, hogy a közgyűlésen valóban nem hangzott el, hogy milyen arányban voltak az IGEN-ek és a NEM-ek, csak az érvényes és az érvénytelen szavazatok számára vonatkozó adatokat ismertette a szavazatszámláló bizottság elnöke. A hangfölvétel alapján egyértelműen kimondható: előre megírt szöveget olvasott föl az illető.
Hogy miért is olyan fontos ez? Nem fontos, csak elképesztő. Egy párt belső ügye, hogy mennyire transzparens saját tagságával, küldötteivel szemben. Ha ők nem akadtak fönn ezen az apróságon, akkor igazán nincs mit ágálni. Felőlem aztán csalhattak is, vagy akár a párt örökös királyává is koronázhatták volna a régi-új elnököt.
De ha a nyilvánosság számára nem szolgálnak gyors és egyértelmű válasszal a párt illetékesei arra a kérdésre, hogy hány IGEN és hány NEM szavazatot kapott Pásztor István újraválasztott elnök, akkor a nyitásról, nyitottságról megfogalmazott mondatok teljesen hitelüket veszítik.
Pressburger Csaba blogja
2015.05.01. 08:32 pressburger

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése