2015. február 2., hétfő

„Vége lett egy politikai hagyománynak”

Interjú Knézi Péterrel, az óbecsei képviselő-testület lemondott elnökével

  

Az óbecsei képviselő-testület tegnapi (január 30-i – B. A.) ülésén lemondott tisztségéről Knézi Péter kkt-elnök, valamint leváltották Galgó Ferenci Andreát  és Acsai Istvánt. Ők hárman Óbecséért Polgári Csoport néven lettek a hatalmi koalíció része, miután a 2012-es önkormányzati választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség azért zárta ki őket a soraiból, mert koalíciós megállapodást kötöttek a Szerb Haladó Párt községi szervezetével.
A tárgyalásokra szerdán került pont. Mi indokolta a menesztésüket?
– 2012 nyarán kötöttünk egy koalíciós szerződést a Szerb Haladó Párt óbecsei szervezetével, és formális okai nem voltak a szerződés felrúgásának. Az ajánlatok elfogadhatatlanok voltak a számunkra: Andreának egy polgármesteri tanácsadói, illetve a könyvtár igazgatói állását ajánlották fel, ahol jelenleg egy eredményes igazgató dolgozik, aki ráadásul a mi csoportunk tagja, István nem kapott ajánlatot, én pedig ombudsman lehettem volna, de le kellett volna mondanom a képviselői mandátumomról is. Szerintünk ez nem volt méltányos ajánlat, hiszen mi a pártpolitikai karrierünket áldoztuk fel ezért a koalícióért. Miután nem közeledtek az álláspontok, úgy döntöttünk, nem élünk a felajánlott lehetőségekkel, mert a rossz alkut nehéz lenne megmagyarázni azoknak, akiket velünk együtt 2012-ben kizártak a pártból, és annak a további mintegy 200 személynek, aki csatlakozott hozzánk. Hosszú ideje téma volt már a VMSZ bekapcsolása az önkormányzatba, ami a választásokat megelőző, jövő évi költségvetés összeállítása miatt egyre sürgetőbbé vált. Jó szándékkal meg lehetett volna ezt oldani úgy is, hogy ne csak a mi terhünkre váljanak ők a hatalom részévé, hanem hozzon ezért áldozatot az SZHP is. Hogy végül így alakult, abban nem csak a VMSZ játszott szerepet, más pártok ambíciói is megnőttek, Nenad Tomašević például elnökké akart avanzsálni. A ciklus közepéig a kkt 53 százalékban káderkérdésekkel foglalkozott, ami tragikusan sok, eltörpül mellette az érdemi munka. A jelek szerint ez továbbra is így lesz.
Ön szerint a magyarság szempontjából politikailag mi a mérlege ennek a változásnak?
– Mi a legutóbbi választásokon kilenc fővel szerettünk volna a koalíció része lenni (8 VMSZ-es és egy VMDP-s képviselővel – a szerz. megj.), és kilencen együtt most is sokkal jobb pozícióban lettünk volna, de a VMSZ a közös fellépést korainak tartotta – én ezt megértem és tudomásul veszem. A két helyettesi tisztség és egy tanácstagi poszt szerintem szégyenletes eredmény. Több évtizedes – már az egypártrendszerben is működő – politikai hagyománya volt annak Óbecsén, hogy a polgármester és a kkt-elnök mindig szerb–magyar „kombinációban” működött – ezt rúgta föl ez az új koalíció. A VMSZ-nek ezt nem lett volna szabad elfogadnia, a megszokott felállás megtartásáért akár az egyik alelnöki pozíciót is érdemes lett volna föláldozni.
Az Óbecséért Polgári Csoportnak ezek után van-e jövője?
– A csoport megmarad, és várjuk a további fejleményeket. Szeretnénk továbbra is politizálni.
Ön 25 éve politizál. Milyen állomásai és tapasztalatai voltak a pályafutásának?
– A történelmi VMDK-ban kezdtem, a lendület, az összefogás, a remény éveiben. Az első többpárti választásokon ez a VMDK 36-ból 23 képviselői helyet szerzett Óbecsén, de rövidesen megosztottá vált, és megalakult a VMSZ. 1996 és 2000 között VMSZ-es tanácstag voltam, majd a következő négy évben ellenzékből politizáltunk. 2004-től előbb Đorđe Predin, majd leváltása után Dušan Jovanović mellett voltam alpolgármester. 2008-tól 2012-ig polgármesterként politizáltam. Nagy hibának tartom azt, hogy nem szenteltünk elég időt fiatal magyar politikusok kinevelésére Óbecsén. A VMSZ csúcsvezetőségében vannak ilyen fiatalok, de itt nálunk elszalasztottunk annak a lehetőségét, hogy kineveljünk magunk után 10-15 vezetésre alkalmas fiatalt. Személyes meggyőződésem, hogy tehetséges fiatalként nem kellene feltétlenül pártkönyvecskét váltani ahhoz, hogy valaki politizáljon.
n Ön már csak képviselőként fog politizálni. Mivel foglalkozik majd civilként?
– Az anyacégem a Vajdasági Bank, de hét éve nem vagyok ott, és nincsenek illúzióim az ottani lehetőségeket illetően. Ha nem folytathatom ott jogászként, akkor a feleségem ügyvédi irodájában fogok dolgozni. Nem szándékozom örökre búcsút inteni a politikának, adódhatnak még olyan lehetőségek, ahol hasznos lehetek.
Fehér Rózsa
Magyar Szó, 2015. január 31., 7. o. és/vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése