2015. január 9., péntek

Zenta: Évértékelő rendezvényt tartott a Napló Kör


Bódis Gábor szerint a Második nyilvánosság a legjobb dolog, ami a XXI. század második évtizedének közepén történhetett velünk

Részlet

Zenta: Évértékelő rendezvényt tartott a Napló Kör
Danyi Zoltán, Pressburger Csaba, Losoncz Márk, Végel László, Tolnai Ottó, Gerold László és Bódis Gábor a rendezvényen
Nagy érdeklődés mellett tartották meg a zentai Városháza dísztermében a Napló Kör évértékelő rendezvényét, amelynek keretében a kör tagjai a saját nevükben, személyesen mondták el, mit tartottak fontosnak vagy károsnak az elmúlt évben, mi volt számukra a legígéretesebb vagy a leglehangolóbb esemény a vajdasági magyar közéletben, illetve kifejtették véleményüket a Második nyilvánosság nevű Facebook-közösség által kiváltott közéleti vitáról és a csoport tevékenységének jelentőségéről is.
Az est kezdetén Danyi Zoltán köszöntötte a vendégeket, majd Losoncz Márk osztotta meg bevezető gondolatait az egybegyűltekkel, aki első ízben vett részt a Napló Kör rendezvényén. Kitért a vajdasági magyar közösség szempontjából meghatározó jelentőségű beszédmódokra, majd feltette a kérdést, vajon hány olyan vajdasági magyar személy van, akinek a hangjára odafigyelnek Belgrádban és Budapesten, aminek kapcsán leszögezte, a vajdasági magyar közbeszéd szerinte romokban hever. Beszélt az értelmiség és a politikum közötti bizalomhiányról is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta, a bizalom helyreállításához szerinte mindenképpen kétirányú kommunikációra lenne szükség.
Pressburger Csaba az elmúlt év legfontosabb eseményei közül a nemzeti tanácsi választásokról beszélt részletesen, amelynek kapcsán kifejtette, a kampányban nagy szerep jutott a pártújságírásnak, amit – ahogyan fogalmazott – a vajdasági magyarok körében egyre kevesebben követnek és vesznek komolyan. Kitért a részvételi arány alacsony voltára is, amelynek elemzése szerinte teljes egészében elmaradt a vajdasági magyar sajtóban, aminek okát – mint mondta – mindenekelőtt abban a bizalmi válságban látja, amit a vajdasági magyarok a Magyar Összefogás lista iránt éreztek, és amit távolmaradásukkal ki is fejeztek. Hozzátette, szerinte mind többen érzik azt a levegőnélküliséget, amelyet a vajdasági magyar politikum idézett elő, és ez nagymértékben növeli az elégedetlenséget, ám a vajdasági magyarok egyelőre nem látnak más alternatívát, hiszen a civil szféra felől megközelítve nem lehet felvenni a versenyt a politikummal.
...
H. G.
Teljes szöveg:


2015. január 9. [0:14]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése