2015. január 4., vasárnap

MILYEN VOLT A 2014-ES ÉV?



Autista nyilatkozatok

            Az év végén általában értékelni szokás az elmúlt év eseményeit, sikereit és kudarcait, levonni a következtetéseket és meghatározni az új feladatokat. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha az értékelés reális, ha az értékelő valósan fel tudja mérni a történéseket, s nem valamiféle (ön)ámításokra épít.
            A vajdasági magyar közösség helyzete a 2014-es esztendőben szinte minden területen rosszabbodott: fokozódott az elvándorlás, növekedett a munkanélküliség, a szegénység és a nyomor is. Mindez persze kihatott a lelkületünkre is.
            Ezt az állítást támasztja alá a Vajdaság Ma internetes portál által végzett közvélemény kutatás is. A kérdésre, hogy a vajdasági magyar közösség szempontjából milyennek ítéli meg a mögöttünk lévő esztendőt, a válaszadók 54,3%-a kudarcos évnek (!), 17,3%-a elégségesnek, 13,4%-a jónak, 9,2%-a jelesnek és 5,8%-a kitűnőnek ítélte meg a 2014-es esztendőt. A tavaly december 23-án kezdődött szavazásban 830-a vettek részt.[1] Ki törődik nálunk azonban a közvéleménnyel? 

Pásztor István (Fotó: Dávid Csilla)

            Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, a folyamatosan negatív társadalmi irányzatok és közhangulat ellenére, a (szokásos egész oldalon) nyomtatott és az elektronikus sajtónak adott ugyancsak terjedelmes „interjúiban” úgy értékelte, hogy pártjának „kormányzati szerepvállalása hatalmas eredményt hozott”,[2] és hogy a vajdasági magyarság szempontjából „mindenképpen sikeres volt” a 2014-es év.[3]
            A VMSZ „kormányzati szerepvállalását” hosszasan lehetne (és kellene is) elemezni, ha lenne erre vállalkozó. (Ilyen elemzést oknyomozó magyar újságíróknak is kellene végezni. Ha még lennének ilyenek…) Ennek kedvezőtlen eredményeit ugyanis a mindennapi életben lépten-nyomon tapasztaljuk.
A Magyar Szóban közölt nyilatkozatban azonban nem lehet szó nélkül hagyni Pásztor megállapítását, miszerint „a múlt rendezésének ügyében előbbre jutottunk, mint bármelyik már határon túli közösség”.
            Ennek az állításnak legalább két buktatója van:
Az egyik, hogy nem lehetséges, nem is ildomos, de módszertanilag sem lehetséges összehasonlítani a vajdasági magyar közösség rendezésének történelmi kérdéseit a környező országok magyar közösségei múltjának megoldatlan kérdéseivel. Minden országban ugyanis – ilyen szempontból is – más-más a helyzet. Meg aztán mindegyik közösség másként éli meg a saját problémáit.
A másik pedig, hogy (a „múlt rendezésnek ügyében”) valójában mivel és mennyivel is jutottunk előbbre? A magyar-szerb/szerb-magyar viszonyokban a szerb oldalról még mindig nem történt meg az 1944/45-ös események miatti államfői bocsánatkérés, Csúrog, Zsablya és Mozsor egykori magyarjaira a szerb állam 2004. október 30-ig továbbra is kollektív bűnösként tekint, alig vagy szinte semmilyen előrehaladás nem történt a rehabilitálási és a vagyon-visszaszármaztatási ügyek rendezésében…
A történelmi események „rendezésével” kapcsolatban a politikusi nyilatkozatból aztán megtudtuk azt is, hogy „ami 1944-ben és 45-ben történt, nem a szerbek, hanem a bolsevik partizánok csinálták”.[4] – Ezt a történetet azonban mi közösen lezártuk. Az érintettek, helytörténészek, a politikum bevonásával – mondta Pásztor. Csak éppen egyetlen apróságról feledkezett meg: Mit szólnak ehhez az érintettek?
Persze mindenkinek szíve joga olyan nyilatkozato(ka)t, értékelés(eke)t adni amilye(neke)t csak akar. A téves, nem megalapozott állításokon, félrevezetéseken, hitegetéseken alapuló (év)értékelések azonban csak tovább ront(hat)ják a közösség helyzetét, növelik a csalódottságot és a reményvesztettséget.

Újvidék, 2015. január 4.
BOZÓKI Antal


[2] Virág Árpád: A kormányzati szerepvállalása hatalmas eredményt hozott. Magyar Szó, 2014. november 15., 5. o.
[3] Pásztor: A vajdasági magyarság szempontjából sikeres volt a 2014-es év. A szabadkai Pannon RTV Szubjektív című interjúműsorában: https://www.youtube.com/watch?v=uG3DBQvmK5Y&feature=youtu.be
[4] Lásd a 2-es alatti interjúban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése