2015. január 5., hétfő

Kérdések, felelet nélkül



Részlet

Miért nem készült a magyar többségű községekben, legalább megközelítő pontosságú felmérés a közigazgatásban, a hatalmi szervekben, a társadalmi szolgáltatások területén foglalkoztatott magyarok számarányáról? Vagy, miért nem veri félre a VMSZ a harangokat a magyarul is sugárzó rádiók júniusban esedékes privatizálása (értsd megszüntetése) kérdésében?
Pásztor István az ősszel még azt ígérte, parlamenti bizottság jön létre a nemzeti tanácsok hatáskörét rendező törvénymódosítások előkészítésére. Ígéretéből máig sem lett semmi. Jól tudjuk, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ebben a kérdésben is tehetetlen. Megfelelő politikai, jogi érvénnyel csak a VMSZ követelheti a szerb kormánytól, hogy lépjen. Akkor meg mire várunk? Miért nem nyit politikai vitát a VMSZ? Emlékezetes, hogy a Szerbiai Alkotmánybíróság (USS) a nemzeti tanácsok jogköreit megnyirbáló határozatai miatt a párt egy évvel ezelőtt már reagált. Nem történt semmi. Most miért nem hallatják hangjukat sem a VMSZ, sem a képviselői? Hiszen látniuk kell, hogy immár az MNT korábban autonómiának becézett jogállása is oda van. Csupán a magyarországi támogatások elosztására, valamint a működésre kapott köztársasági források elköltésére maradt joga.
Nem akarja zavarni Szerbia EU-közeledésének folyamatát? De, mi köze a kisebbségi érdekvédelemnek e közeledés folyamatihoz? Hiszen a VMSZ vállalt feladata, hogy a magyar szervezetekkel együtt, demokratikus eszközökkel, de megalkuvás nélkül öntsön tiszta vizet a pohárba!
Lehetne még sorolni a megválaszolatlan kérdéseket, de minek?
Pásztor István az évet értékelő interjúban elmondta, hogy a vajdasági magyar közösség szociális és gazdasági helyzete rosszabb ugyan, mint egy évvel korábban, de közösségi szinten sikerült olyan kohéziót, „együtt gondolkodást” kialakítani, amelynek eredményeként a közösség megfogalmazta önmagát és jövőképét.
Ez lenne a magyar érdekszervezet nemzetben gondolkodó elnökének a közösségi gondjainkra adott felelete? Ez bizony kevés, nem sok jóval kecsegtet!

Ágoston András
Kisebbségi Fórum – Temerin, KIFO HÍRLEVÉL, II. évf. 2. szám, 2015. január 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése