2014. november 13., csütörtök

November 12.



Jónás napja.
Héber eredetű bibliai név, jeentése: galamb.
1997 – A szociális akció nemzetközi napja
1833 – Megszületett Alekszandr Porfirjevics Borogyin orosz tudós és zeneszerző (Igor herceg).
1840 – Megszületett Auguste Rodin francia impresszionista szobrász (A csók, A gondolkodó).
1912 – Megszületett Török Erzsi énekesnő.
1916 – 61 éves korában meghalt Percival Lowell amerikai csillagász, aki közreműködött a Plutó felfedezésében, és hitt abban, hogy van élet a Marson.
1918 – Megalakult az új, önálló osztrák köztársaság, amelynek demokratikus szövetségi alkotmányát 1920-ban dolgozták ki és fogadták el.
1929 – Megszületett Grace Kelly amerikai színésznő, monacói hercegnő (Gyilkosság telefonhívásra).
1947 – Londonban 82 éves korában meghalt Orczy Emma bárónő, magyar származású angol dráma- és regényírónő, akinek leghíresebb műve, a „The Scarlet Pimpernel” (A Vörös Pimpernel) a XX. század egyik legnépszerűbb alkotása volt.
1961 – Oneştiben megszületett Nadia Comaneci román olimpiai és világbajnok tornásznő.
1666 – Megszületett Mary Astell angol feminista, írónő, akinek 1694-ben jelent meg „A Serious Proposal to the Ladies for the Advancement of their True and Greatest Interest”.

November 12. – Minőségügyi világnap
Az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) 1988. november 12-ére hirdette meg az első minőségügyi világnapot. A szervezet ezzel a minőség iránti elkötelezettség fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.
Magyarország 1992-ben csatlakozott az EOQ felhívásához. Minőség Díjat azoknak a vállalatoknak, szervezeteknek adnak, amelyek kiemelkedő eredményeket mutatnak fel a tevékenységük egészét érintő, teljes körű minőségirányítás alkalmazásában.
A minőségbiztosítás az elmúlt húsz évben már Magyarországon is fokozatosan elterjedt, beleértve az ipar, közlekedés, egészségügy mellett az oktatás területeit is. Érdemi nemzetközi termelési vagy szolgáltatási rendszer az ISO szabványnak megfelelő minőségbiztosítási rendszer nélkül nem működhet.
A minőségbiztosítási rendszerek célja, hogy a minősített szervezetek termékei, illetve szoláltatásai egy előre meghatározott, állandó minőségi szinten álljanak rendelkezésre.
Az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága (EOQ MNB) 1972-ben alakult, és azóta tagja az európai minőségügyi szervezetnek is. Alapító tagja az 1996-ban Chicagóban létrehozott Minőségügyi Világtanácsnak (World Quality Council), amelynek fő feladata, hogy közhasznú szervezetként koordinálja és segítse tagjainak minőségügyi tevékenységét.
Elsőként 1951-ben Japánban alapítottak nemzeti minőségi díjat (Deming-díj). Az Amerikai Egyesült Államokban 1988-tól adnak díjat a teljes körű minőségirányítás bevezetésében kiváló eredményeket elért vállalatoknak. Az Európai Minőség Díjat 1992-ben alapították. A European Foundation for Quality
Management (EFQM) által kidolgozott modellt az egész világon a nemzeti minőségdíjak alapjáként alkalmazzák.
Magyarországon több díj is van, amely a vállalatok minőségügyi teljesítményét ismeri el. A Nemzeti Minőség Díjat 1996-ban alapította Horn Gyula, az akkori miniszterelnök. Azt megelőzően létesült a teljes körű minőségügyi rendszerben nyújtott tevékenység elismerésére az IISA-Shiba-díj, amelyet 1979 óta évente, pályázat útján lehet elnyerni. A Nemzeti Minőségi Díjat 1996-2006 között a Minőségfejlesztési Központ, 2007-től a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú egyesület, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete ítéli oda. A minőségi díjasokból, több mint 140 tagból, áll össze a Nemzeti Minőségi Klub. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése