2014. november 6., csütörtök

KÉPVISELŐI KÉRDÉS A JÁREKI EMLÉKMŰ ÜGYÉBEN



            A temerini községi képviselő-testület november 5-ei ülésén Balogh Sándor, a VMDP képviselője írásban és élőszóban a következő kérdést intézte a testület elnökének:

            Mikor fog közvitára kerülni a 31. tömb városrendezési terve, melynek szerves része az 1944 és 1946 között Járekon működtetett gyűjtőtáborban elhunyt több ezer ártatlan áldozat tervbe vett emlékműve is, és mikor tervezi e városrendezési tervet napirendjére tűzni a községi képviselőtestület elnöke?

Indoklás:
           Tudomásom szerint a községi tervbizottság a közelmúltban elfogadta a járeki 31. lakótömb városrendezési tervét, amit most közvitára kellene bocsátani, és azt követően a képviselő-testületnek kellene végleges döntést hozni az ügyben. Ismeretes, hogy Járekon a Tito-rezsim 1944 decembere és 1946 áprilisa között koncentrációs tábort működtetett, ahol az embertelen bánásmód, a folyamatos éhezés és a járványos betegségek következtében 6.429 internált német és magyar nemzetiségű személy veszítette életét, köztük közel ezer gyermek. Járekon raboskodtak Csurog, Zsablya és Mozsor elűzött magyarjai is. Őket Szerbia Kormánya 2014. október 30-án rehabilitálta, megsemmisítve a kollektív bűnösségüket kimondó, a nemzetközi jog deklarált alapelveibe ütköző 1945. januári és márciusi határozatokat. A Szerb Kormány e gesztusát Temerin Községnek is követnie kell oly módon is, hogy végleg elhárítjuk az emlékmű megépítésének összes akadályát.

     Temerin, 2014. november 5.                     Balogh Sándor,
                                                             a VMDP községi képviselője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése