2014. október 4., szombat

Október 4.



Ferenc napja.
Francia, latin eredetű név. Az olasz Francesco formájából származik. Assisi Szent Ferenc gyermekkori beceneve volt, amelyet azért kapott, mert édesanyja francia származású volt. Jelentése francia.
1991 – Az Állatok Világnapja
1490II. Ulászló magyar király és Beatrix özvegy királyné titkos házasságot kötnek.
1535 – Kinyomtatják az első teljesen angol nyelvű Bibliát (fordította: William Tyndale és Miles Coverdale.)
1570 – Megszületett Pázmány Péter esztergomi érsek, egyházi író († 1637)
1582 – A legtöbb katolikus országban életbe lép a XIII. Gergely pápáról elnevezett naptár (1582. október 4. után október 15. következett).
1664 – Új-Amszterdam (Nieuw Amsterdam) neve New York-ra változik. 
1822 – Megszületett Rutherford B. Hayes az Amerikai Egyesült Államok 19. elnöke, hivatalban 18771881-ig († 1893)
1852 – Leteszik a budapesti Szent István-templom, a későbbi Szent István-bazilika alapkövét.
1857 – Megindul a Szépirodalmi Közlöny, szerkesztője névleg Szelestey László, valójában Székely József.
1859 – Meghalt Karl Baedeker német könyvkiadó (* 1801)
1883 – Először indul el az Orient Expressz.
1895 – Megszületett Dr. Richard Sorge német újságíró, a II. világháború alatt Japánban dolgozó szovjet kém († 1944)
1895 – Megszületett Buster Keaton (er. neve Joseph Francis Keaton), amerikai némafilm-színész, filmrendező († 1966)
1909 – Megszületett Szalay Sándor fizikus, a magyar magfizikai kutatás megalapítója († 1987)
1924 – Megszületett Charlton Heston amerikai színész († 2008)
1937 – Megszületett Franz Vranitzky osztrák szociáldemokrata politikus, az SPÖ elnöke, 1986-1997 szövetségi kancellár
1947 – Meghalt Max Planck, Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika megalapítója (* 1858)
1957 – A szovjetek fellövik az első Szputnyikot a világűrbe.
1959 – A szovjet Lunyik-3. űrszonda elsőként készít felvételeket a Hold túlsó oldaláról.
1970 – Meghalt Janis Joplin amerikai énekesnő (* 1943)
1977Belgrádban megkezdi működését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBEÉ) soros értekezlete, melynek záró napja a következő év márciusa.
1989 – Meghalt Keleti Tamás biokémikus, az MTA tagja, a magyarországi enzimkinetikai kutatások elindítója (* 1927)
1983 – A Thrust2 nevű sugárhajtású jármű 1019,5 km/h-ra javítja az autók szárazföldi sebességi rekordját.
1986Hollandiában Beatrix királynő felavatja a világ legnagyobb (Delta tervként ismert) gátrendszerét.
1992 – Meghalt Bay Zoltán magyar származású atomfizikus (* 1900)
1992 – Meghalt Denny Hulme (Denis Clive Hulme) új-zélandi autóversenyző. A Forma-1 egyszeres világbajnoka 1967 (* 1936)
1993Moszkvában a kormányhű csapatok leverik a Borisz Jelcin orosz elnök ellen szervezett katonai államcsínyt.
2000 – Az Európai Parlament megszavazza jelentését a tagjelölt országok felkészültségéről. A Magyarországról szóló jelentés méltatja a közösségi joganyag átvételében elért eredményeket és a stabil gazdasági fejlődést, de kifogásolja a roma népesség helyzetét és a szervezett bűnözés problémáját.
2004 – Meghalt Gordon Cooper űrhajós (* 1927).


Október 4. – Assisi Szent Ferenc ünnepe.  
A 12-13. században élt olasz katolikus rendalapító, költő Itália, az állatok, továbbá a kereskedők, a szegények, a szociális munkások és a környezetvédők védőszentje.
1181-ben született Giovanni di Bernardone néven, de leginkább Francescóként ismerték, ugyanis édesanyja francia volt, s Franciácska néven szólította a fiát, melynek olasz megfelelője Francesco. Apja dúsgazdag posztókereskedő volt, de Ferenc sem a tanulás, sem később az üzleti élet iránt nem érdeklődött igazán. Két kézzel szórta viszont apja pénzét, vakmerően nagylelkű volt. Lelkesen hódolt Bacchusnak, és borissza kedvében oly szívesen táncolt, hogy ezt a szokását később is megtartotta. Többen beszámoltak róla, hogy lelkesedésében prédikáció közben is gyakran tett tánclépéseket.
Vonzotta a katonáskodás is, 1202-ben részt vett az Assisi és Perugia közötti háborúban, fogságba került, és egyévi raboskodás után nagybetegen tért haza. 1205-ben újból elindult harcolni, de útban Spoleto felé egy különös látomás hatására visszatért Assisibe. Ettől az időtől fogva kerülte a barátaival való világias időtöltéseket, helyette inkább magányos helyeken imádkozott, s közben az Assisi mellett élő leprásokkal törődött. Hamarosan zarándoklatra indult Rómába, amely során misztikus élményben volt része San Damiano templomában, Assisi mellett: a megfeszített Krisztus képmása életre kelt, és háromszor így szólt hozzá: "Ferenc, Ferenc, menj és javítsd meg a házamat, mert látod, hogy romokba dől." A látomás hatására eladta a lovát és egynémely ruhaneműt az apja készletéből, majd az árát annak a templomnak adományozta, ahol Krisztus szólt hozzá. Végleg felhagyott a léha élettel, s nem törődve azzal, hogy apja kitagadta, 1206 és 1208 között felújított három romos templomot: San Damianót, a Szent Péter kápolnát és a Porciunkulát.
1208. februárban Máté evangéliumának (Mt 10,9) hatására elhatározta, hogy apostoli szegénységben folytatja életét. Durva csuhát vett fel, és mezítláb, anyagi javak nélkül a megtérésről kezdett prédikálni. Hamarosan követte őt az első tanítvány, egy jogász, Bernardo di Quintavalle, aki minden vagyonát feláldozta a hit érdekében. Ezután több barátja is csatlakozott hozzájuk. Ferenc soha nem szenteltette pappá magát, és a közösség, melyet vezetett, egyenrangú testvérekként élt együtt, "fratres minores"-nak, vagyis "kisebb testvéreknek" nevezve magukat. 1209-ben követőivel rendalapítási kérelemmel fordult III. Ince pápához, aki ezt meg is adta.
A Porciunkulában megtelepedett ferences rend célja az apostoloknak adott krisztusi útmutatás szerinti élet volt, melynek érdekében a fráterek szegénységi fogadalmat tettek, és vállalták, hogy életüket Isten szolgálatának rendelik alá. Az 1210-es években, különböző csoportokat küldött Franciaországba, Németországba, Magyarországra, Spanyolországba és Keletre, maga Ferenc is számos országban megfordult, és a rend Európa-szerte elterjedt.
1226-ban Ferenc gyógykezelésre ment Rietibe, onnan Sienába szállították, végül hazavitték Assisibe, ahol az első szerzetesközösség lakóhelyén, a Porciunkulában hunyt el 1226. október 3-án. Amikor "Halál testvér" beköszöntött hozzá, a legenda szerint kedves madarai, a pacsirták özönlötték el a Porciunkula kápolnát, és énekükkel búcsúztatták.
1228. július 16-án IX. Gergely pápa szentté avatta, és a következő napon letette az Assisi Szent Ferenc-bazilika alapkövét.
Magyarországon először a 14. században íródott Jókai-kódexben lehetett olvasni Assisi Szent Ferenc tetteiről, hogy prédikált a madaraknak, megszelídítette a városban garázdálkodó gubbiói farkast, s testén viselte Krisztus sebeit, a stigmákat.
1939-ben lett Olaszország védőszentje, 1980 óta ő az ökológia hivatalos egyházi patrónusa. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet. Az állatok világnapját 1931 óta Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünneplik. Életéről Franco Zeffirelli készített filmet Napfivér, Holdnővér címmel, Liliana Cavani róla szóló filmdrámája az Assisi Szent Ferenc (Francesco) címet viseli. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése