2014. szeptember 11., csütörtök

Szeptember 11.



Teodóra napja.
Görög, német eredetű név, a Teodor férfinév női párja. Jelentése Isten ajándéka.
1063 – A Rába vidékén belehalt sérüléseibe I. Béla magyar király, miután a dömösi kúriájában rászakadt a trónépítmény és súlyosan megsebesítette.
1649 – Az írországi Drogheda városában az angolok tömeges kivégzéseket rendeztek. Oliver Cromwell a köztársasági államtanács vezető alakja a droghedai vérfürdővel leverte az írek 1641 óta tartó királypárti felkelését.
1816 – Megszületett Carl Zeiss német mechanikus. Ma is világhírűek a gyárában készül órák, finommechanikai cikkek.
1886 – Megszületett Molnár Márta református diakonissza, misszionárius.
1933 – Püspökladányban megszületett Szűrös Mátyás közgazdász, politikus, ideiglenes köztársasági elnök (1989-1990).
1986 – Meghalt Asbóth József teniszező, edző.
1971 – Moszkvában meghalt Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet-orosz politikus, párt és állami vezető.
1973 – Chilében Salvador Allende Gossens szocialista kormánya elleni puccsal hatalomra jutott az Augusto Pinochet Ugarte tábornok által vezetett katonai junta.
1973 – Santiago de Chilében az elnöki rezidencia elleni támadás során 65 éves korában meghalt Salvador Allende Gossens, aki 1970 óta a Chilei Köztársaság és Dél-Amerika első szabadon megválasztott, szocialista elnöke volt.
2001 – Terrortámadás következtében összeomlott a világ egyik legmagasabb épülete a New York-i World Trade Center.

25 éve, 1989. szeptember 11-én Magyarország megnyitotta határait a Nyugatra távozni szándékozó keletnémet állampolgárok előtt.
1989. május 2-án a magyar-osztrák határon megkezdődött a műszaki határzár, az úgynevezett vasfüggöny lebontása, ezt követően több száz keletnémet állampolgár szökött át a zöld határon Ausztriába, majd onnan Nyugat-Németországba. Miután Berlin - ha korlátozásokkal is, de - engedélyezte a szocialista táborba történő utazásokat, sok Nyugatra vágyó keletnémet a Német Szövetségi Köztársaság budapesti, varsói és prágai nagykövetségein kért menedéket.
Budapesten eleinte a viszonylag kis nyugatnémet követségen tartózkodtak a menekülők, de számuk hamarosan több ezerre duzzadt, ezért táborokban helyezték el őket: az első nagyobb csoportot annak a zugligeti Szarvas Gábor utcai templomnak a kertjében, amelynek papja Kozma Imre atya volt.
Augusztus 19-re egy páneurópai pikniket, azaz egy osztrák-magyar határ menti baráti találkozót szerveztek Fertőrákosra a Magyar Demokrata Fórum debreceni aktivistái, a Martonvásáron szervezett "Sorsközösség tábor" résztvevőit, és a Soproni Ellenzéki Kerekasztalt is bevonva. Védnöknek Pozsgay Imrét és Habsburg Ottót kérték fel, A határok nélküli Európa mielőbbi létrejöttét, a közös európaiság kialakulását szorgalmazó találkozó alkalmából Ausztria és Magyarország megállapodott, hogy háromórányi időtartamra jelképesen megnyitnak egy határátkelőt Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) és Sopronkőhida között, a szögesdrót jelképes átvágása után elhangzott Habsburg Ottó, az Európai Parlament képviselője, a Páneurópai Unió elnöke és Pozsgay Imre államminiszter üzenete, valamint a találkozót rendező Magyar Demokrata Fórum és Páneurópai Unió felhívása.

Az ideiglenes határnyitást kihasználva több száz keletnémet állampolgár rohant át Ausztriába, hogy onnan a "másik" Németországba távozzon. A Magyarországon tartózkodó, Nyugatra vágyó keletnémetek ügyét nem oldhatta meg a piknik nyújtotta távozási alkalom, jóllehet még a rendezvény utáni napokban is több százan léptek át a zöld határon, ami fölött a határőrök mindkét oldalon szemet hunytak. A magyar hatóságok azt is engedélyezték, hogy a budapesti nyugatnémet követségen tartózkodók közül több mint százan kiutazhassanak, de még így is több ezer NDK-s állampolgár sorsa maradt megoldatlan.
A problémáról 1989. augusztus 25-én a Köln melletti gymnichi kastélyban tárgyalt Németh Miklós miniszterelnök és Horn Gyula külügyminiszter Helmut Kohl szövetségi kancellárral és Hans-Dietrich Genscher alkancellár-külügyminiszterrel, majd a magyar kormány szeptember 9-én úgy döntött: ideiglenes jelleggel felfüggeszti az 1969-ben kötött magyar-NDK megállapodás határátlépésre vonatkozó pontjainak hatályát, ezáltal elhárult a jogi akadály, és az NDK polgárait minden olyan államba kiengedték Magyarországról, amelyek engedélyezték be- vagy átutazásukat.
A kormány döntését szeptember 10-én este jelentette be Horn Gyula a televízióban, az intézkedés szeptember 11-én 0 órakor lépett hatályba. Három nap alatt 12 ezer NDK-állampolgár távozott Ausztrián át az NSZK-ba, november végéig pedig mintegy 60-70 ezer keletnémet hagyta el hazáját Magyarországon keresztül. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése