2014. augusztus 5., kedd

A VMSZ száz napja egy olyan kormány tagja, mely háborús bűnösként tekint a magyarok egy részére

http://www.hhrf.org/hhrf/hu/images/vmsz.jpg














Száz napja alakult meg az új szerb kormány, amelyet a Szerb Haladó Párt választási listája, a Szerbiai Szocialista Párt választási szövetsége és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alkot. 
Magyar szempontból számunkra természetesen a VMSZ szereplése a leginkább mérvadó, hiszen a szavazatot leadott délvidéki magyarok zöme ezt a pártot hatalmazta fel, hogy érdekeinket képviselje. A kialakult politikai erőviszonyok pedig egy olyan helyzetet hoztak létre, melyben szinte nincs olyan politikai színtér, ahol a VMSZ ne lenne hatalmi pozícióban.
A nagy hatalom azonban nagy felelősséggel is jár. Legalábbis ez lenne a normális „felállás”. Éppen ezért igyekeztünk áttekinteni, melyek azok a sarkalatos, az életünkre is kiható döntések, amelyekhez a VMSZ is a nevét adta az utóbbi száz nap kormányzása alatt. 
- A magyarságra negatívan hatnak a centralizációs folyamatok, a VMSZ mégis megszavaz minden olyan törvényt, amely Belgrád hatalmát erősíti, így Vajdaságot megfosztották több, korábban megszerzett jogától, Újvidék pedig többek között elveszítette a tartományi fővárosi státuszát. Ez a folyamat több közvállalatnál is érezhetővé vált, mint például a Vajdasági Áramszolgáltató (Elektrovojvodina) jogköreinek csökkentésénél a fővárosi Szerbiai Villanygazdaság (EPS) javára.
- A VMSZ megszavazta azt a médiatörvényt is, amely zöld utat ad a községi tulajdonban lévő hírközlési csatornák magánosításának, így veszélybe kerül több magyarul is tájékoztató médium (pl. Szabadkai Rádió, Topolyai Rádió).
- 30 százalékkal lett drágább a vezetékes telefon és drágult a gáz is, de kilátásba helyezték az elektromos áram 15 százalékos áremelkedését is. 
- A VMSZ programjában, mely a koalíciós szerződésük kulcsa volt, határozottan benne foglaltatott, hogy megakadályozzák a külföldiek termőföldhöz jutását a Vajdaságban, mégis zömében délvidéki földterületek kerültek, illetve kerülnek arab vállalkozók kezére.
- Megszavazták a munkatörvényt, amelyről bővebben itt olvashatnak!
- Azonban a délvidéki nemzettudat szempontjából talán az a legfájóbb, hogy immár jócskán egy évvel vagyunk túl a közös csúrogi államfői főhajtáson, és túl vagyunk egy közös szerb-magyar kormányülésen, mégis a zsablyai, csúrogi és mozsori magyarok továbbra is kollektív háborús bűnösnek számítanak a törvény színe előtt, immár 70 éve.
És a beváltatlan ígéreteket, valamint a magyarság szempontjából (is) káros intézkedéseket hosszasan sorolhatnánk.
Jogos kérdés, hogy Európában máshol elképzelhető lenne-e, hogy egy kisebbségi párt kormányzati szerepvállaláson keresztül kollektívan bélyegezze meg a saját nemzetét? A választ Önökre bízzuk…
H. Á.
Közzétette: Haraszthy Ágoston 2014. augusztus 04. hétfő, 20:38  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése