2014. június 20., péntek

Leteperték a földre és ráléptek a mellkasára…



… így tették ártalmatlanná Szalkai Margitot a házába behatoló éjszakai tolvajok. Az álmából felriadó, sikoltozó, kiabáló asszony nyakából kitépték az arany láncot, ledöntötték a szobája padlójára, rádobtak egy takarót és fél lábbal ráléptek a mellkasára. A 80 éves csantavéri asszonynak nagyobb szerencséje volt, mint a 72 esztendős Tallós Mátyásnak, őt legalább fizikailag nem bántalmazták. Miután ilyen durva módon hallgatásra kényszerítették, azt vihettek volna el a lakásából, amit csak akarnak.

Pénz, nyaklánc, toll…

– Az eset pénteken éjjel történt, pontosabban szombatra virradóra, éjfél után, 1 óra körül – mondja a kirabolt asszony fia, Mihály. – Anyám egyedül él, tőlünk elég távol, a falu egy másik szegletében. Az éjszaka csendjében furcsa zajokra, motoszkálásra lett figyelmes, ezért felkelt, felkapcsolta a lámpát és kiáltozni kezdett segítségért, hangját azonban a szomszédok nem hallották meg. Majd egy váratlan pillanatban teljes sötétségbe borult a ház. A kert irányából érkező két kesztyűs, álarcos férfi ugyanis a villanyóra ládájában kitekerte a biztosítékokat. Az udvari ablak egyik sarkában kiütötték az üveget, a résen át benyúltak és belülről kinyitották az ablakot. Bent jókora felfordulást idéztek elő, mert minden szekrénynek, fióknak, polcnak felforgatták a tartalmát, nyilván pénz, ékszer és egyéb értéktárgyak után kutatva. Megtalálták a táskáját, de azt nem vitték magukkal, hanem csak kiürítették. Így a pénztárcája meg a személyi igazolványa is odalett. Még egy helyen találtak pénzt, azt is elvitték. Ezen kívül leginkább a toll érdekelte őket. El is tulajdonítottak szinte mindent, amiben toll volt. Majd pedig levágták a kombinált tűzhely és a vasaló kábelét, mert arra is szükségük volt… A helyszínre kiérkező rendőrök azonnal azt kérdezték tőlem, hogy milyen értékű volt a nyaklánc. Mondtam nekik, hogy nem az a 70-80 euró a legfontosabb, annál sokkal nagyobb baj az, hogy anyám azóta nem alszik. Fél, retteg attól, hogy a támadói újra visszatérnek, ezért nem mer elaludni, csak virraszt egész éjjel. Megszunnyad, aztán pedig felriad, így viszont nem tud pihenni. Ideges, nyugtalan, nagyon megrázták, megviselték a történtek. Ő már idős asszony, nem képes magát megvédeni, ugyanakkor én sem hagyhatom magára a családomat, nem mehetek éjjelente őhozzá őrködni… Azt még érdemes megemlítenem, hogy a „házkutatás” és az eltulajdonított holmi összegyűjtése egyetlen szó nélkül hangzott el. Képletesen szólva így még csak utalás sem történt arra vonatkozóan, hogy milyen nemzetiségűek lehettek, milyen nyelven beszélhettek a betörők. Bár az elpakolt tollpárnák és ágynemű sokat elárul az eltulajdonítójáról. Valószínűleg olyanok személyek lehettek, akik aztán továbbadják a használt tollat az arra szakosodott felvásárlónak… Ránk virradt, mire a helyszínelők végeztek a nyomok begyűjtésével, mégsem találtak semmi nyomravezetőt… A rablók amerről jöttek, arrafelé távoztak… Hogy lesz-e eredménye a nyomozásnak? Őszintén szólva, nem sok reményt fűzök ahhoz, hogy az elkövetőket valaha is megtalálják.

Hallotta, amint kipakolják a szobáját

A 81 éves Törőcsik Magdolnát is a szomszédos szobából érkező neszezés ébresztette fel álmából. Csendben fülelt, hallgatózott, kimenni azonban már nem volt bátorsága. Tisztán hallotta, amint járkálnak az idegenek, és amint az edényekkel meg az étkészlettel csörömpölnek a mellette lévő szobában. Azt a helyiséget egyébként is a már feleslegessé vált és a használaton kívüli tárgyak raktározására használta. Ott sorakoztak, majd 2 méter magasan, az egykoron szebb napokat is látott deszkaágyban a dunnák és a tollpárnák. Amelyek közül még csak mutatóban sem hagytak egyetlen darabot sem a tolvajok.
Az egyedül élő, idős asszony a szekrény tetején tartotta azokat az edényeket, amelyeket valójában soha sem használt. A szekrényben pedig ott sorakoztak a törölközők, a konyharuhák, a függönyök és az ágynemű. Az öreg napjaira őrizgetett ruháit éppen néhány nappal korábban válogatta össze és gyűjtötte műanyag zsákba a lánya és az unokája.
 – Nem tudjuk, hogy az egyik utcai ablakon keresztül jutottak-e be a lakásba, vagy pedig a bejárati ajtón át, mivel azt az ajtót nem lehet bezárni. Csak annyit láttunk másnap reggel, hogy az ablak félig nyitva volt, ezért valószínűleg ott juttatták ki az ellopott tárgyakat az utcára. A három dunnát, a két párnát, több vadonatúj, nagyobb edényt (lábost, fazekat), néhány étkészletet, sok-sok ágyneműt, törölközőt és még ki tudja, mit nem, hiszen még rendesen át sem néztük, hogy mi hiányzik… Kint, a darálóhelyiségben volt még tizenvalahány vágnivaló fehér csirke, azokból hatot elvittek… Az esetet nem jelentettük a rendőrségen, úgysincs semmi értelme. Sem az elkövetőket nem találják meg, sem az eltulajdonított tárgyakat. Csak szegény anyámat sajnálom, aki a történtek miatt egész nap sírt – mesélte Torda Teréz, a károsult idős asszony lánya.

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése