2014. június 3., kedd

Június 3.



Klotild napja.
Germán eredetű német névből származik. Elemeinek jelentése: dicsőséges, híres + harc.
1621 – Elfogadta a Holland Nyugat-Indiai Társaság Új-Hollandia alapító okiratát, a mai New York-ét.
1621 – A németalföldi országgyűlés megalapította a Nyugat-indiai Társaságot a Kelet-indiai Társaság mintájára. A Nyugat-indiai Társaság kereskedelmi monopóliumot és gyarmatosítási jogot kapott Amerikában, a Csendes-óceán szigetein és Nyugat-Afrikában.
1795 – Meghalt Kármán József író (Fanni hagyományai)
1899 – Budapesten megszületett Békésy György, magyar származású, Nobel-díjas biofizikus, akusztikus.
1906 – Megszületett Josephine Baker amerikai születésű táncosnő, aki világhódító útjára indította a ragtime zenére táncolható charlestont.
1919 – Megszületett Márkusfalván Máriássy Félix Kossuth-díjas filmrendező, érdemes művész, író. Ismertebb filmjei: Fügefalevél; Álmatlan évek; Külvárosi legenda; Egy pikoló világos; Talpalatnyi föld; Valahol Európában; Kalotaszegi madonna.
1922 – Megszületett Alain Resnais francia rendező. Ismertebb filmjei: Smoking; No smoking; Az élet kész regény; Stavisky; Távol Vietnamtól; Muriel; Szerelmem, Hiroshima; A világ emlékezete; Guernica.
1924 – Meghalt Franz Kafka cseh író (A per, Átváltozás).
1925 – Megszületett Tony Curtis magyar származású amerikai színész. Ismertebb filmjei: Van, aki forrón szereti; Minden lében két kanál; Azok a csodálatos férfiak; A megbilincseltek - Golden Globe díj (1959) - Legjobb film, Oscar-díj (1959) - Legjobb operatőr. További filmek részletesen.
2001 – Meghalt Bostonban Anthony Quinn amerikai Oscar-díjas filmszínész. Ismertebb filmjei: Zorba, a görög Oscar-díj jelölés(1965); A nap szerelmese Oscar-díj (1957); Az öreg halász és a tenger; Blöff; Arábiai Lawrence.

1999.  június 3., csütörtök
* A NATO folytatta a Jugoszlávia elleni támadásokat. Zombor, Kula, Szenttamás, Gornji Milanovac és Kosovo térsége volt a célpont. Főként rádióantennákat, tévélejátszókat és ipari létesítményeket bombáztak.
* A Szerbiai Képviselőház elfogadta a  kosovói válság békés és politikai megoldására vonatkozó javaslatot, amelyet Viktor Csernomirgyin orosz különmegbízott és Marti Ahtisaari, az Európai Unió megbízottja adott át. A javaslatra 136 képviselő szavazott, ellene 74-en, 3-an tartózkodtak, egy képviselő nem adta le voksát.
* „Jugoszlávia elfogadja azt a békedokumentumot, amit Martti Ahtisaari, Finnország elnöke és Viktor Csernomirgyin, Borisz Jelcin orosz elnök különmegbízottja hozott” – áll Slobodan Milošević jugoszláv elnök kabinetjének közleményébe.
* A szövetségi kormány teljes mértékben támogatta a szerb párlementnek a határozatát, amellyel elfogadta a Viktor Csernomirgyin és Martti Ahtisaari által átadott békejavaslatot.
* A NATO repülőgépeinek Magyarország területén történő állomásoztatásáról hozott döntés arról tanúskodik, hogy az atlanti szövetség ismét figyelmen kívül hagyja az európai katonai biztonság garantálásával kapcsolatos  nemzetközi megállapodásokat – szögezte le az orosz külügyminisztérium sajtóközleménye.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése