2014. május 8., csütörtök

Május 8.



Mihály napja.
Héber eredetű bibliai név, a Mikaél magyar formája. Jelentése: ki olyan, mint az Isten?, Istenhez hasonló.
1860 – A vöröskereszt napja.
1429 – Jeanne d’Arc (az Orleans-i Szűz) – látomásától vezetve – döntő fordulatot hozott a százéves háborúban Franciaország javára.
1521 – Nimwegenben megszületett Canisius St. Péter teológus, filozófus, jezsuita
szerzetes, akit ma is Németország apostolaként emlegetnek. XI. Pius pápa 1925-ben avatta szentté és emelte az egyháztanítók közé.
1654 – Otto von Guericke bebizonyította a légüres tér létezését.
1827 – Pesten megszületett Vajda János költő, publicista, az első szimbolista, akit Ady Endre „szent elődjé”-nek tekintett. Verseiből: „Gina emléke”, „Húsz év múlva”, „A vaáli erdőben”, „Nádas tavon”.
1835 – Megszületett Székely Bertalan festő, a romantikát és az akadémizmust elegyítő magyar történelmi festészet legnagyobb képviselője.
1903 – Francia Plinéziában meghalt (Eugène-Henri-) Paul Gauguin, impresszionista festő.
1918 – Técsőn meghalt Hollósy Simon festőművész, a nagybányai művésztelep vezető mestere. Legismertebb képe a Tengerihántás.
1926 – Megszületett David Attenborough, természettudós, dokumentumfilm-rendező. Legszebb természetfilmjei: A kék bolygó; A Föld dala; Az erdő szelleme; Az élet megpróbáltatásai; Az élő bolygó.
1975 – Megszületett Enrique Iglesias énekes.


1999. május 8., szombat
 * A NATO-légiereje három lövedékkel eltalálta a belgrádi kínai nagykövetség épületét. A támadásban négy személy életét vesztette, húsz személy pedig megsérül, közülük  öten nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. A bombázás pillanatában az épületben 30 ember tartózkodott. A támadások kezdete óta ez volt az első eset, hogy diplomáciai képviseletet találat ért. A tragikus esemény világszerte megdöbbenést keltett. Kína az egyesült Államokat tette felelőssé, s a légiakciót barbár cselekedetnek nevezte. Kérésérére rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de a testület az áldozatok családjának nyilvánított részvéten kívül csak „megdöbbenésének és aggodalmának adott hangot. Pekingben tömeges diáktüntetések kezdődtek az amerikai nagykövetség előtt. Igor Ivanov orosz külügyminiszter a kínai nagykövetséget ért támadás miatt lemondta londoni látogatását. A NATO Brüsszelben kiadott közleménye szerint tragikus véletlennek nevezte a történteket. Az ugyancsak belgrádi Jugoszlávia Szállót kétszer érte találat, egy állandó vendég életét vesztette. Ismét találat érte a Jugoszláv Katonaság vezérkarának, továbbá a szövetségi belügyminisztérium és véderőminisztérium épületét. Több lövedékkel lőtték Kragujevac központjában a Vojvoda Putnik laktanyát és a Crni Vrhen levő leadót is célozták. Bogutovacon a hidat és a Beopetrol lerakatát lőtték. Zomborban ismét lőtték a repülőteret és két célt tévesztett lövedék Kupuszinán kötött ki, ahol megrongálódott az iskola és több lakóépület.
*  II. János Pál pápa a  bukaresti Belu katolikus temetőben imát mondott a kommunista rendszer áldozatául esett román katolikus püspökök sírjánál majd felkereste az 1989-es Forradalom Hőseinek bukaresti temetőjét.
* Viktor Csermonirgyin orosz balkáni megbízott kosovói ingázó-diplomáciai útja folytatásaként Bonnba látogatott, ahol Gerhard Schröder német kancellárral és Carl Bildttel, az ENSZ-főtitkár balkáni megbízottjával tárgyalt. Schröder és Csermonirgyin Ibrahim Rugova kosovói albán vezetővel is tárgyaltak.
* A kosovói Lipljan település közelében holtan találták Fehmi Aganit, Ibrahim Rugova kosovói albán vezető egyik közeli munkatársát – jelentette a Tanjug.
* A legújabb körkérdés szerint Csehországban a lakosság mindössze 35 százaléka támogatja a NATO Jugoszlávia elleni akcióját.
* Újvidékre megérkezett a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat humanitárius küldeménye.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése