2014. május 31., szombat

Május 31.



Petronella napja.
A petrónia kicsinyítőképzős, az alapnévnél ismertebb származéka. Az etruszk petro vagy a latin petra szóból való, ezek jelentése edzett férfi, illetve kő.
1162 – 32 éves korában meghalt II. Géza magyar király, akinek kezdeményezésére telepedett meg a ciszterci és a johannita rend Magyarországon. Székesfehérváron temették el.
1438 – Achenben német-római császárrá koronázták Albert magyar királyt, V. Albert néven osztrák herceget.
1839 – Több mint kétéves előkészítés után hozta létre gróf Széchenyi István a Pesti Gőzmalom Társaságot, s a mai Margit híd pesti hídfőjének közelében megkezdhették a Hengermalom építését.
1907 – Ezen a napon született Dr Trencséni Tibor professzor, vezérőrnagy a Magyar Néphadsereg főbelgyógyásza. A nevéhez fűződik a mai napig is működő Orvosi Hetilap 1948-as újraindítása.
1908 – Megszületett Don Ameche Oscar-díjas amerikai színész. Ismertebb filmjei: Corrina, Corrina; Egyszer fenn, egyszer lenn; Selyemgubó 2. - A visszatérés; Selyemgubó - Oscar-díj, legjobb mellékszereplő; A három testőr (1939); Alexander's Ragtime Band.
1922 – Megszületett Londonban Denholm Elliott angol színész. Ismertebb filmjei: Függöny fel; A terror iskolája; Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag; Visszatérés a Kwai folyóhoz; Szoba kilátással; Marco Polo; Orosz Rulett (1975); A híd túl messze van; Dr. Jekyll és Mr. Hyde.
1929 – Megszületett Menahem Golan izraeli rendező, producer. Ismertebb filmjei: A hallgatáson túl; Koldusopera; Lambada - A tiltott tánc; Delta Kommandó; Manifesto; Túl a csúcson; Lepke (1975). Produceri munkássága: Utazás a Föld közeppontja felé; Salsa; Lear király (1987); Salome (1986); Otello (1986); Amerikai ninja; Missing in Action; Hercules (1983).
1930 – Megszületett San Francisco-ban Clint Eastwood amerikai színész, Oscar-díjas rendező, producer. Ismertebb filmjei: Titokzatos folyó - rendező; Nincs bocsánat - Oscar-díj - legjobb film, legjobb rendező (1993); Az elefántvadász; Bronco Billy; Szökés Alcatrazból; Bosszú az Eiger csúcsán; Kelly hősei; A Jó, a Rossz és a Csúf; Egy maréknyi dollárért - forgatókönyv. További filmek részletes leírásban.
1949 – Megszületett Chicago-ban Tom Berenger amerikai színész. Ismertebb filmjei: A félelmek iskolája; Lopakodók; Ölni vagy meghalni; A szakasz; Érett nők dicsérete.
1963 – Székesfehérváron megszületett Orbán Viktor politikus, a Fidesz egyik alapítója, aki 1998-tól 2002-ig Magyarország miniszterelnöke volt.


1999. május 31., hétfő
*  Éjjel négy órakor a NATO repülői Újvidék közelében a római sáncoknál lebombázták az áramelosztó berendezést. Ez miatt akadozik az áram és vízellátás Újvidéken. A repülőgépek Belgrád Zvezdara nevű városrészét is támadták. Ugyancsak találat érte az obrenováci hőerőművet, amelyben tűz ütött ki és hatalmas kár keletkezett. Szerbia több más városát és Kosovót is támadta a NATO. Nišben úgyszintén lerombolták az áramelosztót.
* NATO légiereje az eddigi legnagyobb csapást mérte a szerbiai villanygazdaságra, és ezzel hetetlenné tette még a kiemelt fogyasztók villanyáram-ellátását is. Teljesen megszűnt az áramszolgáltatás Belgrád több városnegyedében, Vajdaság részeiben és Szerbia központi vidékein, valamint Nišben. Teljesen megsemmisült három legnagyobb és rendkívül fontos trafóállomás az obrenovaci Nikola Tesla hőerőműben, továbbá Nišben és Újvidéken.
* A Crna Gora-i belügyminisztérium közölte, hogy a Cetinje-Ivanovo korito úton, a Lovćenen összeveszett, majd összeverekedett néhány katona és néhány Crna Gora-i rendőr.
* A Harcosszövetség tartalékos tisztek és nyugdíjasok szervezetének belgrádi tagjai külön üléseiken felvetették Vuk Obradović nyugalmazott tábornok „ellenséges fellépésének”, Milo Đukanović  Crna Gora-i elnök „szeparatista tevékenységének” és Zoran Đinđić,  a demokrata Párt elnöke „viselkedésének” kérdését.
* Az Európai Unió külügyminiszterei brüsszeli találkozójukon felszólították Jugoszláviát, hogy az elmúlt napokban jelzett nyilatkozatai – melyek szerint elfogadja a G8 csoport elveit – foglalja hivatalos és kétségbe nem vonható formába.
* Gerhard Schröder német kancellár minden eddiginél világosabban leszögezte, hogy német csapatok nem vennének részt a NATO esetleges szárazföldi hadműveletében a Balkánon.
* Bülent Ecevit török kormányfő azt javasolta a görög vezetésnek, hogy a két ország párbeszéd útján számolja fel nézeteltéréseit az égei-tengeri szigetek hovatartozása kérdésében.
* Megkezdődött Abdullah Öcalánnak, az illegális Kurd Munkáspárt hazaárulással vádolt vezetőjének pere az Isztambulhoz közel fekvő Imrali szigetén.
* A márka feketipiaci árfolyama 10,00-12,00 dinár.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése