2014. május 27., kedd

Május 27.



Hella napja.
A Heléna és a Helga német becézőjéből származik. Jelentése vitatott, talán: fényes, sugárzó.
2004 – A tej világnapja.
1508 – A horvátországi Zrinben megszületett Zrínyi Miklós horvát-dalmát és szlavón bán, a szigetvári hős, akinek helytállását dédunokája, gróf Zrínyi Miklós énekelte meg "Szigeti veszedelem" című művében.
1564 – Meghalt Kálvin János (eredeti nevén: Jean Cauvin) francia-svájci reformátor.
1878 – San Franciscóban megszületett Isadora Duncan amerikai táncosnő, aki a szabad tánc első képviselője, a modern tánc úttörője volt.
1910 – Baden-Badenben 66 éves korában meghalt Robert Koch Nobel-díjas német bakteriológus, aki felfedezte a tuberkulózis-bacilust és a kolera kórokozóját.
1931 – Elsőként emelkedtek Piccard és Knipfer a sztratoszférába léghajóval.
1937 – Átadták a Golden Gate hidat San Fransiscoban. Hídépítésen itt alkalmaztak a világon először biztonsági hálót – hídfőtől-hídfőig –, ez 19 munkás életét mentette meg.
1963 – Meghalt Kármán Tódor, a világ első helikopterének megalkotója.
1948 – Megszületett Presser Gábor zenész, zeneszerző, az LGT tagja.
2002 – Medgyessy Pétert az Országgyűlés megválasztotta a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé.


1999. május 27., csütörtök
* A NATO közölte, hogy légiereje az utóbbi 24 órában végezte el a legtöbb bevetést a Jugoszlávia elleni hadműveletek kezdete óta, szám szerint 741-ez. Ebből 308 harci támadás volt. A harci gépek 53 rakétát lőttek ki Belgrádra és a környező településekre. Ništ három bevetésben támadták. Kuršumlija térségében 30 rakéta csapódott be, Kosovóban pedig Prištinát és Pećet lőtték. Újvidéken néhány távoli robbanást lehetett hallani, feltehetőleg a Fruška gorából. Négy találat érte a Palicsi-tó partján lévő meteorológiai állomás környékét.  Kulán négy lövedék érte a Stoc-szállás környékét. Lukácsfalva közelében egy rakéta tönkretette a vasútvonalat, egy pedig a mezőkön robbant.
* A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai nemzetközi törvényszék vádat emelt Slobodan Milošević jugoszláv elnök és további négy jugoszláv tisztségviselő ellen, és letartóztatási parancsot adott ki ellenük – közölte  Louise Arbour főügyész. Első ízben emeltek vádat háborús bűnök miatt egy mandátumát töltő államfő ellen. Vádat emeltek még Milan Milutinović szerbiai elnök, Nikola Šainović szövetségi kormányalelnök, Dragoljub Ojdanić jugoszláv vezérkari főnök és Vlajko Stojiljković szerbiai belügyminiszter ellen.
* Madelaine Albright amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek a célja nem a független Kosovo, hanem az, hogy minden menekült hazatérjen és megkapja az összes politikai jogot.
* A Délkelet-Európa stabilitásával foglalkozó bonni tanácskozás valamennyi részvevője támogatásáról biztosította azt az egyezmény tervezetet, amelynek célja a Balkánon meglévő történelmi feszültségek és nacionalizmusok hosszú távú semlegesítése.
* A Kosovói Felszabadítási hadsereg (KFH) politikai vezetője, Hasim Taçi Párizsba érkezett és tárgyalásokat folytatott Hubert Védrine külügyminiszterrel.
* A pakisztáni légierő lelőtt egy MiG-21-es és egy MiG-27-es indiai harci gépet, amelyek megsértették Pakisztán légterét – jelentette be egy pakisztáni katonai szóvivő.
* Tíznapos útra indult a floridai űrrepülőtérről a Discovery űrrepülőgép, fedélzetén öt amerikai, egy kanadai és egy orosz asztronautával.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése