2014. május 21., szerda

Ha kérhetem, Deli Andor ne képviselje az érdekeim: szerinte szélsőséges, aki nem ért egyet a VMSZ "racionális" politizálásával (+ egyéb ferdítések)

va deli01- A szélsőjobb az égvilágon semmilyen eredményt nem tud
felmutatni a köpdösődésen és hazaárulózáson kívül - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Deli Andor, a VMSZ kádere, aki kvázi a délvidéki magyarokat is képviseli majd a Fidesz európai parlamenti listáján (a valóságban pedig valószínűleg csak a saját és pártja érdekei foglalkoztatják).
Az interjú folytatásából kiderül, hogy a "szélsőjobb" alatt a Jobbikot érti, amelynek vezető politikusai minimum tízszer elhatárolódtak Pásztor István leköpésétől, kihangsúlyozva, hogy nem a pártjuk szervezte a rendezvényt, amelyen az incidens történt, továbbá sem a tagjainak, sem a szimpatizánsainak nincs köze az esethez.
Az a kijelentés, hogy a Jobbik "az égvilágon semmilyen eredményt nem tud felmutatni" pedig arról tanúskodik, hogy Deli vagy nem követi a közéleti eseményeket, vagy egyszerűen hülyének nézi az embereket. Mindenki tudja és elismeri (valaki örömmel, valaki aggodalommal), hogy az anyaországi választásokon egyedül a Jobbik tudta növelni szavazóinak számát és jelenleg a legerősebb nemzeti radikális párt Európában.      
- A Vajdasági Magyar Szövetség eredménye a márciusi szerbiai parlamenti választásokon nyilvánvalóvá tette, hogy a vajdasági magyar közösség a racionális, kimért hozzáállást tartja egyedül elfogadhatónak, s úgy tűnik, ez a tény a szélsőjobboldalt rendkívüli módon irritálja - hangsúlyozta Deli.
Ezzel szemben az az igazság, hogy a fideszes és a szerb haladó kormány hatalmas, mondhatni abnormális támogatása ellenére a VMSZ-re a délvidéki magyarság kevesebb mint egyharmada szavazott, ami rendkívüli módon irritálhatja magát a VMSZ-t. A "racionális, kimért hozzáállás" pedig nyilván azt jelentheti, hogy semmit (de legfőképpen területi autonómiát) sem követel a délvidéki magyarok számára, csak posztokat és privilégiumokat káderei számára.
- Nem tart attól, hogy a Jobbik politikusai lehazaárulózzák esetleg lámpavasra küldik önt, a párt szimpatizánsai leköpködik, amiért szülőföldjén annak a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) a szolgálatában áll, amelyet Pásztor István vezet? - kérdezi az újságíró.
Maga a kérdés hazugságot foglal magában. Egyetlen jobbikos politikus (nem, hogy több) sem volt jelen azon a bizonyos rendezvényen. Azt pedig honnan tudja, hogy a párt szimpatizánsai köpték le Pásztort? Az orrukra volt írva? Sok olyan embert ismerek, akiket egyáltalán nem érdekli a napi politika, de sok "cifra dolgot" kívánnak Pásztornak.  
- A köpdösődés és lámpavasra küldés a bitang politizálás világához tartozik. Az, ami Pásztor Istvánnal történt, gyalázatos cselekedet volt. A szélsőségesek újabb kísérlete, hogy a nemzetet ország-világ előtt lejárassák - mondta Deli.
Pásztor István lenne az egész nemzet?!
A Pásztor István vezette VMSZ-nek olyan eredményeket sikerült felmutatnia, amelyek párjukat ritkítják nemcsak a szerbiai, hanem a Kárpát-medencei politikai színtéren - állítja Deli az interjúban.
Mégis milyen erdményeket?
A délvidéki magyarság sohasem élt nagyobb nyomorban, mint most.
Semmilyen (még csak rendes kulturális) autonómiát sem élvez.
A VMSZ nem akar küzdeni a délvidéki magyarság területi autonómiájáért (noha ez a tétel szerepel a programjában). Ezt a pártelnök többször megerősítette.
A délvidéki magyarságra a szerb társadalom továbbra is kollektív bűnösként tekint. (Áder bocsánatot kért a szerb áldozatokért, Nikolić nem kért bocsánatot a magyar áldozatokért.)
A vagyon-visszaszármaztatási folyamat sehogyan sem halad.  
A Magyar Nemzeti Tanács egyébként is kis hatásköre tovább zsugorodott.
Délvidék (Vajdaság) státusa drasztikusan romlott, holott a VMSZ csaknem két évtizede a tartományi hatalom része.
Zenta, Magyarkanizsa és Ada községek a közigazgatási körzetek körüli anomália következtében továbbra is hivatalosan az észak-bánáti körzethez tartozanak, holott történelmi, földrajzi, gazdasági, etnikai és közlekedési szempontból Bácskában a helyük.
A VMSZ tagadja a magyarverések tényét, ezért nem is foglalkozik ezzel a problémával.
A zömében magyarlakta délvidéki városokban, településeken a közhivatalnokok többsége nem beszél magyarul, tehát még csak a nyelvi egyenrangúságot sem sikerült biztosítani.
Így fest tehát dióhéjban a Pásztor István vezette VMSZ korszakalkotó teljesítménye.
A VMSZ legfontosabb célja, hogy Szerbia mindenáron és feltétel nélkül az EU tagjává váljon. Mert attól majd mindannyiunknak jobb lesz.
Kérdezzék meg egy román, bolgár, horvát vagy akár magyarországi átlagpolgárt, vajon tényleg jobban él-e az unió alatt.
Ha az unió netán mégis valami jobbulást hozhatna, a VMSZ jól tudja, hogy Szerbia legkorábban nyolc-tíz év múlva számíthat csatlakozásra (már ha egyáltalán felveszik, és ha az EU időközben nem bomlik szét). És addig mi lesz az itteni magyarsággal?
Akárhogyis, Deli Andort csak egyvalamire kérem: sohasem beszéljen a délvidéki magyarság nevében, mert ahhoz nincs erkölcsi joga. Nyugodtan beszéljen a pártja és annak szavazói nevében. Azzal nincs semmi gond.
K. P. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése