2014. április 10., csütörtök

DRAGOMIR JANKOV: Ne navlačimo sami sebi luđačku košulju



apr 9 2014  
Notorna je laž da je Ustav 2006. osnovao Vojvodinu

O Statutu APV može se govoriti opširno i povodom mnogih njegovih odredbi. Tekst koji sledi je izjašnjenje i APEL, koji se odnose samo na jednu njegovu odredbu i to na čl.1. Statuta koji je predložila ekspertska radna grupa, zadužena da usaglasi Statut sa odlukom Ustavnog suda. Ova odredba glasi:
Čl.1.
„Autonomna pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu AP Vojvodina) je teritorijalna zajednica Republike Srbije osnovana Ustavom u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju u skladu sa Ustavom i zakonom”.
Ova definicija oslanja se na Ustav. Naime, sam Ustav u čl. 182 daje pojam autonomne pokrajine, navodeći da je to: „autonomna teritorijalna zajednica“ (radna grupa je izostravila reč „autonomna”!?), da je „osnovana Ustavom” te da u njoj „građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju”. Ustavni sud, osporavajući kao neustavne odredbe važećeg Statuta APV o definiciji APV, nije napisao drugu definiciju koja treba da se ugradi u Statut umesto one osporene. Smatrajući da treba da popuni tu prazninu, radna grupa je manje-više prepisala Ustav. Šta je tu sporno?
Po mišljenju člana radne grupe, advokata Mirjane Jovanović-Tomić, koja je izdvojila svoje mišljenje, data definicija po kojoj je AP Vojvodina osnovana Ustavom je u suprotnosti sa Ustavom RS, jer „ni jednom svojom odredbom Ustav RS ne reguliše osnivanje Autonomne pokrajine Vojvodine“, koja je „pravno-istorijski fakticitet” i koja je osnovana još 1945. godine te kao autonomna pokrajina postojala i pre Ustava iz 2006 godine.
S obzirom da eksperti radne grupe nisu prihvatili gore navedeno mišljenje(!?), važno je napomenuti sledeće. Definicija AP Vojvodine data od strane radne grupe, NIJE OBAVEZUJUĆA. Obavezujuća je samo odluka Ustavnog suda. Data definicija može biti i drugačija a može biti i izostavljena. Stoga predlažem sledeće. Da se data definicija radne grupe U CELINI IZOSTAVI iz Statuta. Ako Statut APV kao „podzakonski akt“ (što nam je hiljadu puta spočitavano) ne sme da sadrži preambulu, ne mora sadržavati ni definiciju Pokrajine. Neka ostane ono što u Ustavu piše. Ako političari pak misle da bi tim izostavljanjem nastala rupa bila isuviše provokativna, predlažem da definicija glasi: „Autonomna pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu AP Vojvodina) je teritorijalna zajednica Republike Srbije“ – i tačka. Sve ostalo je „nagazna mina” koju je radna grupa, delom svog sastava sračunato i lukavo podmetnula Vojvodini.
Ako se pak smatra da je shodno odredbi čl. 182 Ustava RS AP Vojvodina „osnovana Ustavom“ – gde veliko „U“ znači ovim Ustavom iz 2006. godine, onda ističem sledeće. Ovo predstavlja neistinu, PRAVNI I ISTORIJSKI FALSIFIKAT. Podsećam, 31.jula 1945. Skupština izaslanika naroda Vojvodine donela je odluku o „priključenju Autonomne Vojvodine Federalnoj Srbiji““. Dana 10. avgusta 1945. na Trećem zasedanju AVNOJ-a, prihvaćeno je postojanje Autonomne Pokrajine Vojvodine i njena odluka o priključenju Federalnoj Srbiji. Dana 1.septembra 1945. to je prihvatila i sama Srbija, ali na svoj način, tako što je Predsedništvo Narodne Skupštine Srbije donelo „Zakon o ustanovljenju i ustrojstvu Autonomne Pokrajine Vojvodine“ – kao da ona pre toga nije bila ustanovljena. Ovim je 1945. započet rat o pitanju „ko je stvorio autonomnu Vojvodinu“ . Tako je u Ustav FNRJ iz 1963. uneto da je R. Srbija ustanovila 1945. g. APV, kao i da ona može biti i ukinuta!
Nesumnjiva je istorijska činjenica da se Vojvodina kao Autonomna Pokrajina – dakle, kao politički a ne geografski entitet, priključila Republici Srbiji. Činjenica je da je Vojvodina tada unela u Republiku Srbiju i svoju teritoriju od oko 21.500 km2. Koja je veća od teritorije Republike Crne gore (13.800 km2.), Republike Slovenije (20.200 km2.), nešto manja od Republike Makedonije (25.700 km2.), kao polovina Holandije (40.800 km2.), Švajcarske (41.200 km.2.), Danske (43.000 km2.) ! Dakle, AUTONOMNU POKRAJINU VOJVODINU NIJE STVORILA REPUBLIKA SRBIJA NITI JE ONA NASTALA NA NJENOJ TERITORIJI! Vojvodina je ISTORIJSKA POKRAJINA a ne ADMINISTRATIVNA POKRAJINA koju jer stvorila Srbija. Centralisti i hegemonisti iz Beograda „otporni“ su na ove činjenice. Ipak, i za svaki slučaj, BEOGRAD JE TRI PUTA „STVARAO“ AP VOJVODINU i to : 1945. 1963. i 2006. godine! Ovde se ne radi o doktrinarnim i simboličnim stvarima. Ako ste nešto stvorili, logično je da ga možete i ukinuti. Sledstveno tome je odredbom člana 192. Ustava utvrđeno: „Nove autonomne pokrajine mogu se osnivati, a već osnovane UKIDATI“ . To je suština stvari.
Mi ovo ne možemo izmeniti, ali ne smemo sebi dopustiti da sami u Statut Vojvodine, kao njen najviši akt, ugradimo, politički i pravno legalizujemo odredbu da je AP Vojvodina osnovana Ustavom 2006. godine. Skupština Vojvodine čak nema ni pravo da to učini. Podsećam, na referendumu 28. i 29. oktobra 2006. „ZA“ Ustav je glasalo samo 43 odsto birača u Vojvodini (centralna Srbija 55 odsto). Građani Vojvodine nisu prihvatili Ustav Srbije iz 2006. To se ne sme zaboraviti. AP Vojvodina je obespravljena kao skoro nikad u istoriji. Ekonomski je upropaštena. Ali, nisu nam oduzeti ponos, samopoštovanje, svest o sopstvenom identitetu i pripadanju. Stoga, nemojmo se toga sami odricati. Nemojmo prihvatiti u Skupštini Vojvodine (neobavezujuću) definiciju APV iz čl. 1. Statuta, koju je dala/podmetnula ekspertska radna grupa. Ako nam je ludačka košulja već skrojena, nemojmo je sami sebi navlačiti. To je bitna razlika.
Dragomir Jankov

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése