2014. április 8., kedd

Április 8.



Dénes napja.
1431 – Megszületett François Villon francia költő.
1735 – Meghalt II. Rákóczi Ferenc erdélyi fe­jedelem, hadvezér.
1749 – Megszületett Gáti István szakíró, tanár, az első magyar gyors­írá­si rend­szer kidolgozója.
1817 – Megszületett Jókainé Laborfalvi Róza színésznő.1860
Öngyilkosságot követett el gróf Széchenyi István Döbling-ben, egy szanatóriumban.
1861 – Meghalt az amerikai Elisha Otis, a biztonsági lift feltalálója.
1906 – Magyarországon a nemzeti ellenzék kompromisszumot kötött a királyi udvarral és koalíciós kormányt alakított, amelynek miniszterelnöke ismét Wekerle Sándor volt.
1919 – Meghalt Eötvös Loránd, világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója.
1932 – Budapesten megszületett Antall József történész és politikus, az MDF elnöke, aki 1990-től 1993. 12. 12-én bekövetkezett haláláig Magyarország miniszterelnöke volt.
1973 – Meghalt Pablo Picasso spanyol festő, a XX. század festészetének legnagyobb hatású egyénisége, a kubizmus egyik atyja.


1999. április 8., csütörtök
* Újvidéken az éjszaka folyamán többször is repülőrajok és légvédelmi ágyúk dübörgése hallatszott a város fölött, robbanás nem volt. Negyedik alkalommal támadta a NATO a Csonoplya és Klajićevo közötti üzemanyagraktárat.
* Thürmert Gyulát, a Magyar Munkáspárt elnökét fogadva Milošević kijelentette: a JSZK-ban élő magyar nemzeti kisebbség a két országot összekötő híd, és kétségkívül a két szomszédos ország baráti kapcsolata fejlődésének tényezője. Az államelnök szerint „tragikus hiba” lenne, ha Magyarország megengedné, hogy a NATO Jugoszlávia elleni terveinek eszközeként használja fel.
* A szövetségi kormány ülésén leszögezte, hogy a szerb kormánnyal kiadott közös közlemény alapján a biztonsági erők Kosovóban beszüntették a terroristaellenes offenzívát, így a déli tartományban nyugalom uralkodik.
* Svetozar Marović, a Crna Gora-i képviselőház elnöke kijelentette, hogy a nagy országok agresszióval és erőszakkal nem tudják megoldani a kosovói problémát.
* A balkáni válságról folytatott zárt ajtók mögött eszmecserét Moszkvában Knut Vollebäk norvég külügyminiszter, az EBESZ soros elnöke és Igor Ivanov orosz külügyminiszter.
* Gennagyij Szeleznyov az orosz alsóház kommunista elnöke belgrádi tárgyalásait követően Moszkvába visszatérve annak a véleményének adott hangot, hogy amennyiben tovább szélesítik a jugoszláviai háborút, s Jugoszlávia és Oroszország békekezdeményezései süket fülekre találnak a jövőben is, akkor „ kénytelenek leszünk katonai-műszaki segítséget és támogatást adni Jugoszláviának”.
* Martonyi János magyar külügyminiszter az Európai Unió tagállamaiból és a Jugoszláviával szomszédos országokból érkezett külügyminiszterek luxemburgi találkozóján felvetette egy délkelet-európai pénzalap létrehozását, esetlegesen budapesti központtal.
* Szpirosz Kiprianu, a ciprusi képviselőház elnöke repülőn Athénból Belgrádba indult, hogy kieszközölje a három fogva tartott amerikai katona kiszabadítását.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése