2014. április 29., kedd

Április 29.



Péter napja
Héber, görög, latin eredetű név, jelentése kőszikla. A magyar Péter változat a névnek a latin Petrus formájából ered.
1727 – A Tánc Világnapja.
1624 – XIII. Lajos francia király kinevezte főminiszterének Armand-Jean Du Plessis bíborost (1631-től Richelieu hercege), aki teljhatalommal kormányozta Franciaországot.
1937 – 41 éves korában meghalt Wallace Hume Carothers amerikai vegyész, a nylon (nejlon) feltalálója.
1950 – Megszületett Phillip Noyce ausztrál rendező. Ismertebb filmjei: A csendes amerikai; Az Angyal; A csontember; Végveszélyben; Férfias játékok; Vak végzet.
1955 – Megszületett Budapesten Máté Gábor Jászai Mari-díjas színész, 1987-től a Katona József színház társulatának tagja, rendező, osztályvezető tanár a Filmművészeti Egyetemen, A Magyar Színházművészeti Szövetség vezetőségi tagja. Ismertebb filmjei: Boldog Születésnapot!; Csocsó, avagy éljen május 1-je!; Presszó; 6:3 avagy, játszd újra Tutti; Haggyállógva Vászka.
1957 – Megszületett Londonban Daniel Day-Lewis angol Oscar-díjas színész. Ismertebb filmjei: New York bandái - Oscar jelölés (2003); A salemi boszorkányok; Apám nevében – Oscar jelölés (1994); Az utolsó mohikán; A bal lábam – Oscar-díj A legjobb férfi főszereplő (1990); A lét elviselhetetlen könnyűsége; Lázadás a Bounty-n.
1958 – Megszületett Californiában Michelle Pfeiffer amerikai színésznő. Ismertebb filmjei: Szindbád - szinkron; Nevem Sam; Temetetlen múlt; Egyiptom hercege – szinkron; A hírek szerelmesei; Farkas; Azok a csodálatos Baker fiúk; Veszedelmes viszonyok; Az Eastwick-i boszorkányok; Sólyomasszony; A sebhelyesarcú.
1970 – Megszületett Andre Agassi amerikai teniszező.
1980 – Meghalt Alfred Hitchcock a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a thriller „atyja” (Psycho, Bűvölet, Madarak).


1999. április 29., csütörtök
* A NATO-légierő támadásainak célpontjai a következő városok voltak: Belgrád, Podgorica, Surdulica, Újvidék, Požega, Ruma, Smederevo, Novi Pazar és Požarevac. Egy harci gép rakétája Szófia külvárosában csapódott be, ahol lerombolt egy lakóházat.
* A Crna Gora-i képviselőház elnöke, a parlamenti képviselő csoportok vezetői, valamint a Crna Gora-i kormány képviselői együttes ülésükön megállapították, hogy a jelen pillanatban legfontosabb azoknak a feltételeknek a megteremtése, amelyek lehetővé teszik, hogy Oroszország és Viktor Csernomirgyin különmegbízott béketeremtő közvetítői missziójának elfogadásával megszűnjön a NATO-agresszió.
* A Crna Gora-i Szocialista Néppárt többé nem vesz részt a Crna Gora-i polgári békéről szóló rezolució végrehajtásával kapcsolatos konzultációkban – jelentette ki Predrag Bulatović a párt alelnöke.
* A szerbiai mezőgazdasági ás állatorvosi felügyelőség megtiltotta a horgászást a Dunán a pancsovai kőolafinomítótól lejjebb, mert a bombázások által keletkezett szennyezés miatt a hal mérgezett és nem alkalmas emberi táplálkozásra.
* Moszkvában Kofi Annan ENSZ főtitkár, Igor Ivanov orosz külügyminiszter, Jorgosz Papandreu görög külügyminiszter és Lloyd Axworthy kanadai külügyminiszter találkozóján a kosovói válsággal kapcsolatban megállapodás született arról „a leghatározottabb lépésekre kerül sor a politikai megoldás érdekében”.
* A bonni Csernomirgyin-Schröder találkozón a német kancellár javasolta, hogy a NATO szüneteltesse a JSZK elleni bombázást, ha lesznek „jelei a biztonsági erők Kosovóból történő kivonulásának, méghozzá olyan jelei, amelyeket ellenőrizni is lehet”.
* Viktor Csernomirgyin orosz elnöki különmegbízott Rómában kijelentette, hogy „közelednek” Oroszország és a nyugati államok álláspontjai a kosovói válság megoldása ügyében.
* Jesse Jackson ismert amerikai emberi jogi aktivista megérkezett Belgrádba, hogy közvetítsen a három foglyul ejtett amerikai katona kiszabadításában.
* Orbán Viktor magyar miniszterelnök a magyar kormány Kosovóval kapcsolatos álláspontjával kapcsolatban kijelentette: Magyar katona, Magyarország nem vett részt és nem vesz részt támadó katonai műveltekben. Magyarország érdeke a válság békés rendezése, hangsúlyozta Orbán.
* Eduar Kukan szlovák külügyminisztert választotta egyik kosovói különmegbízottjának Kofi Annan ENSZ főtitkár.
* Líbia közvetítő szerepet vállalt a kosovói válságban és hivatalos hírügynöksége útján közölte: Belgrád hajlik arra, hogy bizonyos NATO-tagállamok békefenntartó erőket küldjenek területére.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)


Április 29. – A Táncművészet világnapja
A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlésének kezdeményezésére először 1982-ben ünnepelték meg arra emlékezve, hogy 1727-ben ezen a napon született Jean-Georges Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet nagy megújítója.
Noverre, akit a "Balett Shakespeare-jeként" is emlegetnek, táncolt Berlinben, Párizsban és Londonban. Első sikeres koreográfiai munkáját 1754-ben állította színpadra Kínai ünnepek címmel. 1760 és 1767 között Stuttgartban a württembergi hercegi udvar balettmestere volt. Itt alkotta meg mesterműveit, a Médeia és Jászon, az Ámor és Psyché című darabokat.
A tánc nagy reformereként Stuttgartban sikerült megvalósítania azokat az elképzeléseket, amelyeket Európa-szerte híressé vált Levelek a táncról és a balettekről (1760) című könyvében fejtett ki. Szakítani kívánt mindazzal, ami hagyományos volt (maszk, kosárszoknya, sarkas tánccipő), és a táncot új szabályokkal, új elemekkel (zene, díszlet, rendezés) gazdagította. Ő teremtette meg a cselekményes balettet, amelyben a drámai mondanivaló és a pantomim elsőbbséget kapott, a korábban túlhangsúlyozott technikai virtuozitást is ennek rendelte alá.

Az ő tanítványa volt Marie Antoinette, a későbbi francia királyné, aki mesterét 1776-ban a párizsi Opera balettmesteri tisztéhez segítette. Noha több mint 150 balettet koreografált, mégis inkább íróként, teoretikusként tartják számon. Ő tette a legtöbbet azért, hogy a balett szórakozásból, puszta időtöltésből a cselekmény balettjává váljék, s ezzel lehetőség nyíljon emberi érzésekről szóló történetek megjelenítésére.
A világnap a táncművészet művelőinek megbecsülésére is ráirányítja a figyelmet, hiszen ők gyerekkoruktól a tánc szolgálatába állítják szellemi és testi képességeiket, s többnyire életük derekán véget ér pályafutásuk.
A világnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése, ösztönözve a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig. E napon számos programot szerveznek a tánc köré, így többek között Debrecen főterén egész napos néptánc ünnepséggel várják az érdeklődőket, ahol a bemutatókon túl a táncház hagyományait is felelevenítik, a Nemzeti Táncszínházban pedig gálaestet rendeznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése