2014. április 12., szombat

Április 12.



Gyula napja.
Régi magyar személynév. A török eredetű gyula méltóságnévből származik, a kazároknál ez volt a valóságos király címe.
1954 – A rock and roll születésnapja.
1961
– Az űrhajózás napja.
1933 – Barcelonában megszületett Montserrat Caballé spanyol szoprán operaénekesnő.
1940 – Chicagoban megszületett Herbie Hancock amerikai zongorista, szintetizátoros és zeneszerző.
1945 – Befejeződtek a II. világháborús harcok Magyarországon.
1945 – A Georgia állambeli Warm Springsben 62 éves korában, agyvérzésben meghalt Franklin Delano Roosevelt, aki az Amerikai Egyesült Államok 32. elnöke volt. Utóda az addigi alelnök, Harry Spencer Truman lett.
1946 – Ohio-ban megszületett Ed O'Neill amerikai színész (A csontember;Ford Fairlane kalandjai; Kutyám, Jerry Lee; Egy rém rendes család).
1947 – Budapesten megszületett Boros Lajos zenei szerkesztő, műsorvezető.
1961 – A Vosztok-1 fedélzetén Jurij Alekszejevics Gagarin 1 óra 48 perc alatt megkerülte a Földet.
1971 – Memphis-ben megszületett Shannen Doherty amerikai színésznő (Beverly Hills 90210; Bűbájos boszorkák; Jay és Néma Bob visszavág).

1999. április 12., hétfő
* A NATO gépei eltalálták a pancsovai olajfinomítót. Támadták még Kragujevacot, Újvidéket, Kruševacot és Pristinát. Hat személy halt meg, amikor a NATO a Grdelicai szorosban rakétát lőtt ki a Belgrád-Szaloniki vonalon közlekedő személyvonatra.
* A NATO-tagországok külügyminiszterei úgy döntöttek: nem fogják leállítania a JSZK elleni légicsapásokat, amíg Milošević jugoszláv elnök nem teljesíti a következő feltételeket: „vonja vissza a katonai, rendőri és félkatonai alakulatokat Kosovóból, egyezzen bele „nemzetközi katonai jelenlétbe”, „a menekültek biztonságos visszatérésébe” és adjon meggyőző biztosítékokat, hogy kész a rambouillet-i megállapodás alapján a Kosovóra vonatkozó politikai kereten munkálkodni, összhangban a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával”.
* A jugoszláv Szövetségi Képviselőház mindkét tanács sürgősségi eljárással megszavazta egyoldalú csatlakozási szándékát az orosz-fehérorosz szövetséghez. (A csatlakozás megvalósításához szükség van Oroszország és Fehéroroszország jóváhagyására, valamint arra, hogy a JSZK az ENSZ tagállama legyen. A Crna Gora-i alkotmány szerint a csatlakozás kérdésében népszavazást is kell tartani.)
* Szergej Sojgut, a rendkívüli ügyek orosz minisztere és Pintér Sándor magyar belügyminiszter között meggyezés született a záhonyi határátkelőnél feltartóztatott, Jugoszláviának humanitárius segélyt szállító orosz-fehérorosz konvoj Magyarországon való áthaladása ügyében.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése