2014. március 26., szerda

Mi az igazság?




Az érdekvédelmi politikát új alapokra kell helyezni


Éhn József levele
Kedves Vajdasági Barátaim!                                                                
Segítsetek nekünk, Veletek együtt gondolkodó, érző magyarországiaknak megérteni, hogy lehet az alábbi, ellentmondásos tényeket összeegyeztetni:
1. Maglai Jenő, Szabadka Város polgármestere március 25-én közleményt adott ki, amelyben a legerélyesebben elítéli a hétvégén történt incidenst, amely során súlyosan bántalmaztak egy szabadkai házaspárt: CS. Z.-t (29) és C.H.-t (25). A bűncselekményt egy többtagú csoport követte el 2014. március 23-án, vasárnap hajnalban, a régi Zorka gyár közelében.
„Elítélem az ilyen és ehhez hasonló, a testi épség ellen irányuló erőszakot, amely egyben a személyiség és az emberi méltóság durva megsértését is eredményezi. Az ilyen támadás sérti minden szabadkai polgár önérzetét és egyben támadás az emberbaráti értékek ellen” – emelte ki Maglai Jenő.
„A polgármester elvárja az illetékes szervektől (a szerb hatóságoktól) a mielőbbi intézkedéseket és a bűncselekmény gyors kivizsgálását” – áll a sajtónak eljuttatott közleményben.
(Bozóki Antal kisebbségjogi szakértő kutatásai szerint a Vajdaságban nem szűnnek a nemzeti alapú kilengések. A 2012. júniusban közzétett Kisebbségjogi Jegyzetben szereplő összesítés szerint 2003. és 2012.  között ezernél több, Szerbia területén élő magyarok ellen elkövetett incidens történt, amelyek döntő többsége büntetlenül maradt).

2. Martonyi János magyar külügyminiszter 2014. március 14-én, Szabadkán, az 1848-49-es ünnepségeken ismételte meg (ismételten figyelmen kívül hagyva a megtorlás nélkül maradt, a magyar kisebbség rovására elkövetett etnikai incidenseket, magyar-veréseket, a szerbiai magyar kisebbséget megalázó, közel hét évtizede elmaradó intézkedéseket a kollektív bűnösség eltörlésére és a kommunista Jugoszlávia által a magyar tulajdonosoktól elkobzott vagyontárgyak visszaszolgáltatására), hogy „a szerb-magyar együttműködés jó példaként tekinthető a szomszédokkal való együttműködés, Európa építése és a magyar közösség érdekei védelmének politikája tekintetében”.
3. Pásztor István VMSZ elnök március 14-én, Szabadkán, a Martonyi János társaságában rendezett ünnepségen, Márai Sándor eredeti összefüggéséből kiragadott szavait sajátosan értelmezve, kijelentette: „a vajdasági magyarok számára a végzet és az élet nem alternatíva, magyarnak lenni, magyarnak megmaradni alternatíva nélküli végzet, de abban az államban kell ezt megtenni, amelyet a sors nekünk adott.  Itt kell megteremteni a feltételeit annak, hogy a végzetünk kiteljesedjen” – mutatott rá Pásztor István március 15-ei ünnepi beszédében.
Kedves Barátaim!
A fenti közlemények és nyilatkozatok közötti ellentmondások egyértelműek és eredőjük a szerbiai magyar közösség érdekvédelmének csődjére mutat. Ezért – a magyarországi választások után- a végzetes tévút felé vezető érdekvédelmi politikát új alapokra kell helyezni.
Éhn József elnök,
„Társaság a Kárpát-medence Magyarságáért” egyesület
Budapest, 2014. 03. 26.

P. S.
A 2014. március 25-i, legújabb szabadkai incidensről (magyar házaspár elleni támadásról) hiába kerestem érdemi információt, a vajdasági és magyarországi sajtóban.
Ez az elképzelhetetlen és érthetetlen körülmény késztetett a csatolt levelem megírására.
Éhn József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése