2014. február 11., kedd

Péterrévei petíció: 500 aláírás



Ötszáz aláírás gyűlt össze a hétvégén a péterrévei petíciónak nevezett tiltakozó megmozdulás keretében, amellyel elégedetlenségüknek és elkeseredettségüknek adtak hangot az óbecsei termelők. Az ősszel kiszabott hatalmas adótartozásokat kifogásolják és a földművesek nyugdíjbiztosítására vonatkozó törvény megváltoztatását követelik.
Nagy Dénes péterrévei gazda így foglalta össze az ügyben eddig történteket:
– Az elmúlt héten, csütörtökön mintegy ötven mezőgazdasági termelő részvételével összejövetelt tartottunk, amelyen olyan állásfoglalás született, hogy petíció formájában tiltakozzunk a bennünket ért jogtalanságok és igazságtalanság ellen. Még akkor este, ott a helyszínen harmincegynéhányan éltek is ezzel a lehetőséggel. A hétvégén folytattuk és akkor már ötszázat sikerült összegyűjtenünk – a falunkban, Pecesoron és Óbecsén. Dreára meg Bácsföldvárra még nem jutottunk el. Nem hallgathatom el azt sem, hogy a csütörtök esti földműves-találkozón (alighanem tájékozódási céllal) megjelent a Vajdasági Magyar Szövetség egyik igen befolyásos embere, Ric György is, aki próbálta lebeszélni a jelenlevőket a Magyar Polgári Szövetség által kezdeményezett petícióhoz való csatlakozásról. Azzal riogatta őket, hogy ha az aláírásukat adják, abból bajuk származhat. A helyszínen én erre nem is figyeltem fel, hanem később, másnap meg harmadnap jöttek panaszkodni az emberek. Az aláírásgyűjtés persze tovább folytatódik, megszervezzük minden olyan községben, minden olyan településen, ahol a bajba jutott termelőink részéről van iránta érdeklődés. Sőt még egy néhány órás tiltakozó megmozdulást is tervezünk, amit Belgrádban a parlament épülete előtt tartanánk. Ezt szeretnénk lebonyolítani pár héten belül, még a választások előtt.

Eltűnt az adósság

A 76 éves zentai asszonynak 255 ezer dináros tartozásról szóló határozatot kézbesített a postás pár héttel ezelőtt. Ekkora összeget követeltek tőle elmaradt egészségügyi biztosítás címén. A kézhez kapott papíroson azt is feltüntették, hogy ezt az adósságot havi 21 226 dináros tartozás alapján számították ki. (Még szerencse, hogy nyugdíjbiztosítási járulékkal nem terhelték, pedig van két hold föld a nevén. Azt a fiának adta bérbe. Tavaly 20 ezer dinár bérletet kapott. Azt kellett volna beosztania egész évre.)
Az egyedül élő, szívbeteg asszony nem tudta, mitévő legyen, kihez forduljon tanácsért. Addig idegeskedett, hogy a múlt héten kórházba került. Ott pedig szüksége lett volna a hitelesített egészségügyi könyvecskére.
– Apám elhatározta, hogy utánajár ennek a dolognak, kideríti, hogy halmozódhatott föl ekkora adóssága a mamának – mondja a néni unokája, Tóth Csaba. – Bement a zentai betegsegélyezőbe és ott megmutatta a tartozásról szóló határozatot. A legnagyobb meglepetésére, az ügyintéző azt mondta, hogy nem kell idegeskedni, mert ez a tartozás nem létezik. Ugyanis 2010-től errefelé eltörölték az összes adósságot. Mivel a nagyanyám már elmúlt 65 éves, a betegbiztosítást nem kell fizetnie. Azonnal összetépte a határozatot és készített egy új betegkönyvet. Mindannyian örültünk, hogy sikerült az ügyet elintézni. Biztos vannak mások is, akik hasonló cipőben járnak, ezért nekik azt tanácsoljuk, hogy mielőtt befizetnék a követelt tartozás összegét, próbálkozzanak az ügyben illetékes hivatalban.

Szabó Angéla   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése