2014. január 15., szerda

Pásztor szerint rendben van, hogy ezrével hagyják el a magyarok a Délvidéket


istvan-pastor-beta-dragan-gojic-jpg 660x330A magyarországi Lánchíd Rádió ma sugárzott Kalauz című műsorában határon túli magyar politikusokat és közéleti személyeket kérdeztek a kettős állampolgárságról, annak hatásairól és a választási regisztrációs folyamatról.
Az ügyben a délvidéki magyar politikum képviseletében Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét szólaltatták meg, aki elmondta, pártjának nagy szerepe van abban, hogy a délvidéki magyarság kiemelkedő számban regisztrálta magát a magyarországi választásokon, hiszen aktivistáik megkeresték a polgárokat, hogy segítsenek regisztrációs űrlapok kitöltésében és postázásában. A VMSZ elnöke arra nem tért ki, hogy ezek a házalók nem jó szándékból, hanem pénzért végezték el ezt a munkát, és meglehetősen kontár módjára tették, hiszen - ahogy arra több magyar párt is felhívta a figyelmet - utólag rengeteg regisztrációs kérelmet utasított el a Nemzeti Választási Iroda az ívek helytelen kitöltése miatt. A regisztráció kapcsán korábban számos szervezett és kisebbségi párt hívta fel a figyelmet arra, hogy a délvidéki magyar állampolgárok illegális listázása ment végbe.
A VMSZ vezetője továbbá óriási sikerként könyvelte el a kettős állampolgárság iránti érdeklődés töretlenségét. Ahogyan elmondta, Korsós Tamás szabadkai főkonzullal folytatott egyeztetése alapján úgy tudja, február végéig minden honosítási kérelem fogadási időpont foglalt, nem csak a konzulátusokon, de a kihelyezett konzuli napokon is.
A pártelnök arról is beszélt, hogy információi szerint nemsokára a délvidéki magyar közösség mintegy fele válik magyar állampolgárrá. Pásztor elmondta, hogy nem szeretné eltitkolni, ennek a nagy érdeklődésnek és az igénylők nagy számának nem csak lelkületi, de egzisztenciális vonzata is van. "Ez rendben van, és ez is része az állampolgárság megszerzésének" - húzta alá a VMSZ elnöke.
Kitért arra a szerinte pozitív hatásra is miszerint nagy érdeklődés mutatkozik a magyar nyelvtanulás iránt, és egyre több szerb és más, nem magyar személy akad "aki fontosnak tartja" a magyar nyelv ismeretét.
A hurráoptimista Pásztor-interjú megállapításai mögött azonban komoly veszélyek rejtőznek, ugyanis az utóbbi hónapokban több tízezren hagyták el Szerbiát. A helyi magyarok körében zömében pályakezdő vagy családalapítás előtt álló fiatalokról van szó. Ez pedig nagy ütemben felgyorsította azt a folyamatot, mely hatására egyre inkább elöregedik és végül eltűnhet a magyarság a Délvidékről. Úgy tűnik, ennek tudatában van a VMSZ elnöke is, mégis mosolypolitikát folytatva azt állítja, hogy ez "rendben van". Vajon mennyire nevezhető következetesnek egy olyan délvidéki politikus, aki a legégetőbb problémáink egyikét egyszerűen elhallgatással és szőnyeg alá söpréssel kívánja kendőzni?
A nem magyar nemzetiségűek állampolgársági kérelmezésére mára már valódi iparág épült Szerbiában, számos nyelviskola és egyéb üzérkedő kínálja egyfajta "szolgáltatásként" a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségét, és ezáltal az EU-s útlevelet. Jól mutatja a helyzetet, hogy a dél-bánsági magyar szórvány városaiban, mint például Pancsován vagy Versecen, ahol magyar nyelvű oktatás híján csupán magyar nyelvápoló külön órákat tartanak a helyi kultúregyesületek székházában és az egyházak keretein belül, az érdeklődők száma megnégyszereződött (!). Ezen kérelmezők számára azonban a magyarság sokszor a megvetés tárgya és csak a személyes jólétüket és boldogulásukat szolgáló eszközként tekintenek arra a lehetőségre amely számunkra, határon túli magyaroknak egy 70 éves várakozás kiteljesedése volt.
Amíg a Délvidék legnagyobb problémáit előnyként és sikerként próbáljuk bemutatni, és nem merünk szembenézni a valós veszélyekkel, addig a szerbiai magyarság továbbra is teljes gázzal közeledik a végzete felé.
info/delvidek/magyarsag-koezelet/19390-pasztor-szerint-rendben-van-hogy-ezrevel-hagyjak-el-a-magyarok-a-delvideket-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése