2014. január 15., szerda

NYUGAT-BÁCSKA

VMDK: A 2013-as év „sikertörténetei”

A VMDK Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete közleményben fejtette ki meglátásait az elmúlt esztendő helyi vonatkozású történéseiről. Ebben leszögezi, hogy nehéz 12 hónapot hagyott maga mögött a zombori és a Zombor környéki magyarság, megtűzdelve úgynevezett „sikertörténetekkel”.
„Kiskorúsították falvainkat, a város központosítási törekvései odáig fajultak, hogy a hk tanácsait gittegyletek szintjére züllesztették, elvéve minden jogukat ahhoz, hogy bármilyen apró-cseprő dologban is egyedül döntsenek. Egy kommunális közvállalatból hármat csináltak, megduplázva ezzel a kommunális szférában dolgozók számát, persze nem az eredményesebb munka érdekében, mint inkább a hírhedt városvezetés hatalmának megőrzése érdekében, hisz a sok újonnan létrehozott munkahely alkalmasint azt a célt szolgálta, hogy egy-egy testületi ülés előtt felkínálják azokat az elbizonytalanodott, illetve zsaroláshoz folyamodó koalíciós partnereknek. Elvették a temetők és a piacok feletti gazdálkodás jogát településeinktől, el a kommunális munkásainkat, ugyanakkor a kommunális törvényben előírt kötelezettségeikre, miszerint a város elsődleges feladata a lakosság ivóvízzel való ellátása, fittyet hánynak, hiszen a falvaink felében emberi fogyasztásra alkalmatlan a víz (!), így a XXI. század közepén lajtos kocsikkal hordják az ivóvizet Doroszlóra, Kerényre, Csonoplyára. Šantićra stb. A jelenlegi városvezetés, a Demokrata Párt, a VMSZ, a Szerbiai Demokrata Párt, a Szerb Radikális Párt, és nem utolsósorban a Szerbiai Szocialista Párt alkotta hatalmi koalíció még soha sem látott arroganciával tiporja sárba a város, de különösen a falvak lakosságának legelemibb emberi jogait!” – áll a közleményben.
A VMDK körzeti szervezete különösen a 2014-es városi költségvetésének megszavazását nehezményezi, mivel a falvak költségvetését, így azokét is, ahol a magyarság lélekszáma még számottevő, tavalyhoz képest mintegy 30 százalékkal megkurtították, és ehhez szavazataikkal a VMSZ faluról választott képviselői is hozzájárultak.
„Zombor város költségvetése a 2013-as évre összesen 2,4 milliárd dinárt tett ki, a 2014-es pedig 2,7 milliárd bevételt irányoz elő, tehát annak ellenére, hogy az idei évben a költségvetés növekedést mutat, mégis Bezdánnak, Nemesmiliticsnek, Bácsgyulafalvának, Csonoplyának és Doroszlónak az idén összesítve 14 millió dinárral kevesebb jut, mint a tavalyi évben. El kell még mondanunk, hogy mindez mellett a magyar kultúra, civil szféra és magyar nyelvű tájékoztatás a 2014-es évben hozzávetőlegesen 4,5 millió dinár támogatásban részesülhet a város pályáztatási rendszerein keresztül. Ez az összeg az elmúlt 3 évben nem változott, vagyis nem követte arányosan a költségvetés növekedését (a város költségvetése 2011-ben 2,2 milliárd volt, 2014-ben pedig a tervezett bevétel 2,7 milliárd). A teljesség igénye nélkül itt felsorolt „sikertörténeteknek” valószínűleg még lesz folytatása, hiszen a mindenáron hatalmon lenni felfogásnak ára van, és úgy látszik, egyeseknek semmi sem drága! Ez lenne a magyar érdekvédelem?! Ámokfutás ez mindannyiunk kárára! Vagy valakiknek mégis megéri?!” – veti fel évértékelő közleményében a VMDK Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete.
Fekete J. József
Magyar Szó, 2014. január 15. 5., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése