2014. január 19., vasárnap

Alkotmányellenes a nemzeti tanácsokról szóló törvény néhány szakasza

Alkotmányellenes a nemzeti tanácsokról szóló törvény néhány szakasza
A Szerbiai Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a nemzeti közösségek nemzeti tanácsairól szóló törvény egyes szakaszait.
Az alkotmánybíróság csütörtöki ülésén állapította meg, hogy nincs összhangban az alkotmánnyal az a szakasz, amely szerint a nemzeti tanácsok véleményezhetik a kisebbségi nyelveken is műsort sugárzó Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) igazgató- és műsorbizottsági tagjainak meg a vezérigazgatónak a megválasztási folyamatát, illetve hogy meghatározhatják a kritériumokat a kisebbségi szerkesztőségek felelős szerkesztőinek megválasztásához.
Az alkotmánybíróság holnapján található közlemény szerint alkotmányellenesnek nyilvánították azt a szakaszt is, amely szerint a közársaság, a tartomány és az önkormányzatok a kisebbségi nyelven tájékoztató médiumok feletti alapítójogaiknak egészét vagy egy részét átruházhatják a nemzeti tanácsokra – jelentette az RTV.
A Večernje novosti írása szerint a nemzeti kisebbségek számára kiemelt jelentőségű iskolák és művelődési intézmények alapítói jogainak átadására vonatkozó határozatot is alkotmányellenesnek nyilvánították csütörtökön.
Továbbá a középiskolákba iratkozó diákok számnak meghatározása kapcsán sem mondhatnak ezután véleményt a nemzeti tanácsok, s nem bólinthatnak rá a szakképesítésben, átképzésben, pótképzésben vagy specializáción részt vevők számára sem, írja a Večernje novosti.

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/16595/Alkotmanyellenes-a-nemzeti-tanacsokrol-szolo-torveny-nehany-szakasza.html, 2014. január 19. [10:34]

Pojedine odredbe Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina nisu u saglasnosti sa Ustavom

http://www.ustavni.sud.rs/page/view/sr-Latn-CS/88-101942/pojedine-odredbe-zakona-o-nacionalnim-savetima-nacionalnih-manjina-nisu-u-saglasnosti-sa-ustavom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése