2013. december 22., vasárnap

December 22.



Zénó napja.
A görög Zénón latin alakváltozatából származik. A Zénóbiosz, Zenódotosz nevek önállósult rövidülése. Jelentése: Zeusztól származó”.
1476 Budán házasságot kötött I. (Corvin) Mátyás és Aragóniai Beatrix.
1858 Megszületett Giacomo Puccini olasz zeneszerző (Tosca, A pillangókisasszony).
1871 Megszületett Bakó Gábor növényvédelmi szakember.
1872 Budapest főváros néven Pest, Buda és Óbuda egyesült.
1895 Wilhelm Röntgen német fizikus először készített röntgen-felvételt, ekkor felesége kezéről.
1949 Megszületett Robin és Maurice Gibb brit popénekes, gitáros, zeneszerző és szövegíró.
1962 Megszületett Ralph Fiennes angol színész (Schindler listája, Az angol beteg, A napfény íze).
1989 A lázadó tömegek megdöntötték Romániában Nicolae Ceausescu hatalmát.
1989 Meghalt Samuel Beckett ír születésű, angol és francia nyelven alkotó, Nobel-díjas dráma- és regényíró, köl­tő (Godot-ra várva).
1990 Lech Walesa letette hivatali esküjét, mint Lengyelország első választott elnöke.


20 éve, 1993. december 22-én az Országgyűlés módosította a kétharmados választójogi törvényt, amelynek legfontosabb rendelkezése az volt, hogy 4 százalékról 5 százalékra emelkedett a pártok parlamentbe való bejutásának küszöbe.
Az Országgyűlés 190 igen szavazattal, 24 ellenében és 25 tartózkodás mellett fogadta el a kétharmados választójogi törvényjavaslatot, amelynek egyik legfontosabb rendelkezése az volt, hogy 4 százalékról 5 százalékra emelte a pártok Parlamentbe való bejutásának küszöbét. A törvény értelmében a közös és kapcsolt listát indító pártok nem kapnak mandátumot, ha az országosan összesített érvényes szavazatoknak pártonként legalább 5 százalékát, háromnál több párt esetében együttesen legalább 15 százalékát nem szerezték meg. A jogszabály értemében a szavazatokat a közös jelöltek, illetve a közös, vagy kapcsolt listák után külön-külön kell számításba venni. Az Országgyűlés többek között elfogadta azt a módosítást is, amely szerint nem indulhat képviselőjelöltként az, aki a társadalombiztosítási önkormányzatok megválasztott képviselője. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló, december 22-én elfogadott jogszabály az 1994. évi III. törvényként lépett hatályba.
2011. december 23-án az Országgyűlés 256 igen, 36 nem szavazattal elfogadta az országgyűlési képviselők választásáról szóló új törvényt. A 2011. évi CCIII. törvényként bejegyzett új jogszabály értelmében a parlamenti küszöb öt százalék maradt. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése