2013. november 9., szombat

„Temerini hetek” (15.)



ÚJABB HOSSZABBÍTÁS
A fiatalok kálváriája tovább húzódik

A 2012. október 22-én letartóztatott hét adai, óbecsei és temerini magyar fiatal bűnügyében az utóbbi napokban három esemény történt:

1. A Szabadkai Felső Ügyészség fellebbezett az Újvidéken székelő Fellebbviteli Bírósághoz az ugyancsak Szabadkai Felső-bíróság 2013. október 21-i végzése ellen, amellyel a bíróság „helyileg illetéktelenek nyilvánította” magát és újra az Újvidéki Felső-bíróságnak utalta (volna) az eljárás lefolytatására.
Az Ügyészség a fellebbezést – az eljárási törvényben fellebbezési okként meghatározott – „a tényállás hiányos megállapítása” és a „büntető eljárás szabályainak lényeges megsértése miatt” nyújtotta be. Indítványozta, „hogy az újvidéki Fellebbviteli Bíróság a Szabadkai Felső-bíróság végzését helyezze hatályon kívül és az ügyet küldje vissza az elsőfokú bíróságnak újból döntéshozatalra”.

 2. A Szabadkai Felső-bíróság 2013. november 6-i keltezéssel újabb végzést hozott, amellyel a fiatalok vizsgálati fogságát 30 nappal, azaz december 6-ig meghosszabbította. Az indoklásban a bíróság az eddigi végzésekből már – a nyilvánossággal ismertetett – indokokat ismétli. A végzés ellen lehet fellebbezni, csak éppen nem érdemes, mivel az „nem akadályozza meg a végrehajtását”.  
Mindez azt is jelenti, hogy a fiatalok kálváriája tovább húzódik.

3. Október 28–29-én az Európai Parlament Emberi Jogi Bizottságának (DROI) küldöttsége Szerbiába látogatott, melynek Tőkés László EP-képviselő is tagja volt.
Szerbia Köztársaság uniós integrációja tárgyában Nagyváradon, 2013. október 31. kiadott nyilatkozatában Tőkés elmondja, hogy a tárgyalásokon „egyebek mellett külön is szót emelt a több mint egy éve, törvényellenes módon vizsgálati fogságban tartott hét magyar fiatal védelmében és kiszabadítása érdekében. Említésre méltó, hogy Saša Jankovič ombudsman konkrét panasz esetén segítségét helyezte kilátásba irántuk.” 1
            Tőkés képviselő nyilatkozatára hivatkozva, 2013. november 8-án levéllel fordultam Saša Jankovič köztársasági polgári jogvédőhöz, amelyhez mellékeltem a Szabadkai Felső-bíróságnak a magyar fiatalok vizsgálati fogsága meghosszabbításáról szóló legújabb végzését.
Emlékeztettem az ombudsmant az Alkotmánybíróság két döntésére (Zvonimir Nikezić és Miroslav Mišković ügyében), miszerint „sérült a vádlott alkotmányos joga, hogy a letartóztatás korlátozott ideig tartson”. (Mindketten rövidebb ideig voltak börtönben, mint a magyar fiatalok.) Megkértem, hogy – az illetékességeivel összhangban – tegyen intézkedéseket a terheltek szabadon bocsátása érdekében, és hogy a jogszabályokat minden polgárra egyformán, megkülönböztetés nélkül alkalmazzák”. 

Újvidék, 2013. november 9.

Mgr. Bozóki Antal,
Koperec Csongor és Smith Tomas védőügyvédje
__________

1 Folytatják az erdélyi magyar önrendelkezésért indított tüntetés-sorozatot.

http://tokeslaszlo.eu/cikk/folytatjak_az_erdelyi_magyar_onrendelkezesert_inditott_tuntetes-sorozatot




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése