2013. november 5., kedd

November 5.,



Imre napja.
Germán eredetű név, az Amalrich, Emerich névből származik. Jelentése hatalmas, híres, királyi.
1913 – Darjeelingben, Indiában megszületett Vivien Leigh (eredeti nevén: Vivian Mary Hartley) brit színésznő, akinek legismertebb filmjei: „Elfújta a szél”, „Lady Hamilton”, „A vágy villamosa”, „Bolondok hajója”.
1916 – A Német Birodalom és Ausztria-Magyarország kikiáltotta a független Lengyel Királyságot, miután meghódította Lengyelország orosz közigazgatás alatt álló területeit.
1919 – A pártok elfogadták az általános választójog elvét, és koalíciós kormány alakításában egyeztek meg, amelynek miniszterelnökévé Huszár Károlyt választották.
1925 – A nemzetgyűlés elfogadta a „Széchenyi István gróf, a legnagyobb magyar emlékének törvénybe iktatásáról” szóló 1925:XLV. törvénycikket.
1930 – Megszületett Soós Imre színész (Ludas Matyi, Liliomfi, Körhinta).
1931 – Megszületett Ike Turner, a korai rock and roll egyik kimagasló előadója és mellesleg Tina egykori férje.
1940 – Franklin Delano Rooseveltet harmadszor is az Amerikai Egyesült Államok elnökévé választották.
1941 – Megszületett Art Garfunkel amerikai popénekes és filmszínész.
1959 – Megszületett Bryan Adams, kanadai rocker.
1968 – Richard Milhous Nixon győzött az Amerikai Egyesült Államokban az elnök- és kongresszusi választásokon.

A Független Jogász Fórumot huszonöt éve, 1988. november 5-én százharmincöt jogász hívta életre.
Az 1980-as évek végére egyre több jel mutatott arra, hogy a kádári vezetés egyre kevésbé képes kezelni a magyarországi gazdasági, társadalmi, politikai helyzetet, bár ennek nyílt beismerését sokáig halogatta. Az egymás után létrejövő ellenzéki alakulatok a polgári demokrácia, a többpártrendszer és a piacgazdaság bevezetését támogatták. A rendszerváltást igénylő egyik meghatározó politikai szervezet, a Magyar Demokrata Fórum egyik tagja, dr. Kónya Imre ügyvéd hat társával egy független jogászszervezetet létrehozását kezdeményezte.
Céljuk az volt, hogy időről időre megvitassák a legfontosabb társadalmi-politikai problémákat, köztük a készülő törvénytervezeteket, továbbá az, hogy egy független fórumot működtessenek, ahol az öncenzúra torzításai nélkül fogalmazódnak meg a különböző vélemények, ahol anyagi érdekek nélkül, a szakmai felkészültség és tisztesség dominál, a hivatali tekintélynek való megfelelés kényszere nélkül. 1988. november 5-én felhívást adtak közre százharmincöt különböző szakterülethez tartozó jogász – ügyvédek, jogtanácsosok, bírók – részvételével a Független Jogász Fórum (FJF) létrehozására.
Az FJF 1989. január 14-én tagsággal rendelkező, társadalmi szervezetté alakult az ELTE Jogtudományi Karának épületében tartott tanácskozáson. Vezető testületként felállítottak egy 21 tagú választmányt. Képviselőjüknek dr. Kónya Imrét, képviselő-helyettesnek Bártfai Pált, jegyzőnek Sándorffi Györgyöt választották meg. Kónya országgyűlési képviselővé választásáig vezette a szervezetet, kezdetben mint választott képviselő, márciustól pedig mint az FJF elnöke.
Az FJF 1989 tavaszán tárgyalásokat kezdeményezett az SZDSZ és az MDF egyes vezetőivel, majd 1989. március 15-én felhívást bocsátott ki, melynek nyomán március 22-én létrejött az Ellenzéki Kerekasztal (EKA). Ennek keretében, az FJF koordinálása mellett, az akkori legjelentősebb nyolc ellenzéki szervezet a békés rendszerváltozás érdekében egyeztette álláspontját. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése