2013. november 24., vasárnap

November 24.

Emma napja.
Germán eredetű név. Alakváltozataival, az Irma és a német Erma névvel együtt Ermin, Irmin germán isten nevéből.
1850 – Zalatnán megszületett Lukács László, aki 1912-13-ban Magyarország miniszterelnöke volt.
1859 – Charles Darwin angol természettudós megjelentette a Fajok eredete című munkáját. Ez a könyv ismertette elképzeléseit az evolúcióról és a természetes szelekcióról.
1864 – Megszületett Henri de Toulouse-Lautrec francia festő, a francia posztimpresszionizmus képviselője (Pár a bárban, A Moulin-Rouge).
1932 – Budapesten megszületett Jókai Anna író (Jákob lajtorjája).
1935 – Miskolcon megszületett Gyurkó Henrik színész.
1941 – Megszületett Pete Best, a Beatles első dobosa, aki 1960-62 között volt a zenekar tagja.
1968 – Budapesten 69 éves korában meghalt Dobi István, akit 1948-ban a Rákosi Mátyás vezette kommunista párt nevezett ki miniszterelnökké, majd az Elnöki Tanács elnökévé.
1954 – Budapesten megszületett Eörsi Mátyás ügyvéd, az SZDSZ egyik alapító tagja.
1985 – Argentínában meghalt Bíró László József, a golyóstoll feltalálója.
1988 – Grósz Károly helyett – aki a meghirdetett reformpolitikát egyre inkább fékezte – Németh Miklóst választotta meg miniszterelnöknek a magyar parlament.



25 éve, 1988. november 24-én az Országgyűlés Németh Miklóst, az MSZMP KB addigi titkárát választotta miniszterelnöknek.
1988. november 24-én az Országgyűlés felmentette miniszterelnöki tisztségéből Grósz Károlyt, és utódává
Kelet-Európa legfiatalabb miniszterelnökeként Németh Miklós közgazdászt, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB) titkárát választotta meg. A testület új államminisztert is választott Nyers Rezső személyében. A képviselők elfogadták a politikai intézményrendszer korszerűsítésének programját is. Németh Miklós parlamenti beszédében a politikai és gazdasági reformok támogatására szólította fel az országot, egyúttal bizalmat és segítséget kért a lakosságtól egy pluralista és demokratikus rendszer megalapozásához. Németh Miklós 1990. május 23-ig, a szabadon választott kormány hivatalba lépéséig látta el a kormányfői posztot.
Miniszterelnöksége idején születtek meg azok a törvények és jogszabályok, amelyek később lehetővé tették a békés rendszerváltozást. Többek között ekkor kiáltották ki a köztársaságot, ismerték el a pluralizmus, a többpártrendszer létrehozását, alkották meg az új választójogi törvényt, és állították le ideiglenesen a bős-nagymarosi vízlépcső munkálatait. A Németh-kormány idején, 1989 szeptemberében nyitották meg a kelet-németországi menekültek előtt az átkelőhelyeket Ausztria felé, és 1990 tavaszán megkezdődtek a tárgyalások a szovjet csapatok Magyarországról történő kivonásáról.

Németh Miklós 1948. január 24-én született Monokon. A közgazdasági egyetem elvégzése után az egyetemen tanított, majd ösztöndíjasként megjárta az amerikai Harvard Egyetemet. 1977 és 1981 között az Országos Tervhivatal osztályvezető-helyetteseként, majd két éven át az MSZMP KB gazdaságpolitikai osztályán dolgozott. 1983-ban az osztály helyettes vezetőjévé, 1986-ban pedig vezetőjévé nevezték ki. A következő évben a KB tagja, egyben titkára lett, és a gazdaságpolitikai bizottság elnöki tisztségét is betöltötte. 1988 májusától egy hónapon át a Politikai Bizottság tagja, 1988. november 24-től 1990. május 23-ig miniszterelnök volt.
1989 októberében az akkor alakult Magyar Szocialista Párt országos elnökségének tagja lett. 1990. május 23. után független országgyűlési képviselőként politizált egészen 1991 tavaszáig, ezután távozott a magyar politikai életből, és az ezredfordulóig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egyik alelnökeként Londonban dolgozott.
1990-ben megkapta az Európa Tanács emlékérmét, s ugyanebben az évben az Év Államférfija díjjal tüntették ki Spanyolországban. 2001-ben a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendjének nagykeresztjét vehette át. Az elismeréssel Németország Németh Miklós központi szerepét méltatta abban, hogy 1989-ben megnyitották a magyar-osztrák határt az NDK-menekültek előtt. 1999-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem díszdoktora lett. 2004-ben a Magyar-Német Társaság kitüntetését vette át Magyarország EU-csatlakozása, illetve a határnyitás 15. évfordulója alkalmából. 2009-ben a legmagasabb állami kitüntetéssel, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki a rendszerváltás békés véghezvitelében, valamint az Európát kettéosztó vasfüggöny lebontásában játszott kiemelkedő szerepéért. 2012-ben az Egyetemes Kultúra Lovagja címet kapta. 2013-ban a Zsidó Világkongresszus Nahum Goldmann-éremmel tüntette ki. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése