2013. november 24., vasárnap

November 21.



Olivér napja.
Latin eredetű név. Jelentése: olajfaültető. Más feltevés szerint germán eredetű név. Jelentése: tündér, manó, sereg. 
1620 –A Mayflower nevű hajóval 41 angol puritán érkezett családjával együtt Észak-Amerikába. A „zarándokatyák” több mint háromhónapos hajóút megtétele után a Cod-foknál kötöttek ki. 
1694 – Párizsban megszületett Voltaire (eredeti nevén: Francois Marie Arouet) francia író és filozófus, aki a francia felvilágosodás korának egyik kiemelkedő alakja volt.
1785 – Megszületett William Beaumont amerikai katonaorvos, „Father of Gastric Physiology” – a gyomor élettanának atyja.
1877 – Thomas A. Edison feltaláló bemutatta a fonográfot.
1916 – Schönbrunnban 86 éves korában meghalt Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király. Utódjaként másodfokú unokaöccse, I. Károly (IV. Károly néven magyar király) lépett a trónra.
1923 – Meghalt Radnai Béla szobrász.
1948 – Budapesten harmadik szívrohama következtében, 58 éves korában meghalt Miklós Béla, aki az 1944-ben Debrecenben megalakult ideiglenes nemzeti kormány miniszterelnöke volt.
1964 – Budapesten felavatták az Erzsébet-hidat.
1972 – Budapesten meghalt Fonó Albert mérnök, a sugárhajtóművek egyik legfőbb kidolgozója.
1995 – A Dow Jones-index, azaz a Dow Jones Ipari Átlag először zárt 5000 pont fölött.



November 21. – A filozófia világnapja
Az UNESCO 2002 óta szervezi meg a filozófia napját, 2005 óta a filozófia világnapját, minden november harmadik csütörtökén ünnepelik. A világnap kezdeményezője, Macuura Koicsiro UNESCO-főigazgató nyilatkozta: "Fordítsuk ezt a napot arra, hogy elgondolkodjunk mindarról, amit teszünk. Hogyan járunk el dolgokban, és miért nem cselekszünk másképp. (...) A mai világban, ahol a tetteket nem feltétlenül előzi meg gondolat, fordítsuk ezt a napot a gondolkodásra, kérdezésre és keresésre, túlszárnyalva feltételezett tudásunk határait." A világnap megünneplését 2007-től Magyarországon az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület rendezi. Az idei programok, előadások összekapcsolódnak a Platón-programmal. Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola a platóni Akadémia megalapításának 2400. évfordulóját egyéves rendezvénysorozattal ünnepli meg világszerte. Magyarországon ebből az alkalomból olyan kiállítás készült, amely modern formavilágon és példákon keresztül mutatja be Platón tanításait.
A kiállítást – több városban párhuzamosan  – A filozófia világnapjára időzített ingyenes programsorozat nyitja meg. A tárlat megtekintésén kívül minden nap előadásokkal, beszélgetésekkel, interaktív gyakorlatokkal várják az érdeklődőket. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum



November 21. – A televíziózás világnapja
A világnap megtartásáról 1996-ban határozott az ENSZ közgyűlése. A döntés közvetlen előzménye az volt, hogy az év novemberében a világszervezet New York-i központjában első alkalommal tartották meg a Televíziós világfórumot.
A tanácskozás résztvevői a műsorkészítők morális felelősségét hangsúlyozták, hiszen a televízió hozzávetőleg 4 milliárd ember életében játszik meghatározó, véleményformáló szerepet.
A világnapon a televíziós szakemberek a békével, biztonsággal, a gazdasági és társadalmi fejlődéssel kapcsolatos műsorok cseréjét, közös készítését, a különböző kultúrák kölcsönös megismertetését szorgalmazzák. Az a cél lebeg a szemük előtt, hogy a világ különböző népeihez tartozó, más bőrszínű, más vallású, más nyelvet beszélő emberek közelebb kerüljenek egymáshoz.
Természetes, hogy ezen a napon a gyerekekről és a fiatalokról is több szó esik. Sokan kárhoztatják a televíziót, pedig a gondosan megválasztott, értékeket közvetítő műsorok az oktatásnak és a nevelésnek is fontos eszközei.
Magyar vonatkozású érdekesség, hogy a modern televíziózás alapvető elméletét és gyakorlati megoldásait Tihanyi Kálmán szabadalmaztatta 1926. március 20-án. Az ún. Radioskóp szabadalmi leírását - Magyarországról elsőként - 2001-ben felvették A Világ emlékezete listába.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése