2013. november 1., péntek

Munkacsoport alakul a Vergődő madár ellopása ügyében


Munkacsoport alakul a Vergődő madár ellopása ügyében

A rendőrség vizsgálatot folytat a szabadkai Vergődő madár ellopása ügyében, de egyelőre semmi sem mutat arra, hogy etnikai indíttatású vagy politikai hátterű lenne a cselekmény, mondta Ivica Dačić kormányfő ma a szerb szkupstinában.
Dačić hozzátette, elítéli a szoborlopást, s a bűncselekmény felderítésére vizsgálócsoport alakult.
Ezt megelőzőn Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője a képviselői kérdések keretében feltette a kérdést, vajon a kormány miért nem reagált az emlékmű megrongálására illetve a szobor ellopására. Pásztor a képviselők és a kormányfő előtt kifejtette, egy 1994-ben felállított emlékműről van szó, amely annak a 852 magyar, zsidó és német civil áldozatnak állít emléket, akiket 1944-ben lőttek agyon, s hozzátette, a VMSZ erre az eseményre nem egyszerű lopásként tekint, sokkal inkább olyan “üzenetről van szó, amelyet a magyar nemzeti közösségnek szántak, s amely kárt tehet a magyar és a szerb nép viszonyában is”.
Dačić reagálásában elmondta, ezt az emlékművet 1994-ben állították, amikor a feszültségek sokkal erősebbek voltak, s nem hinné hogy ma, egy évtizeddel később egy szobor ellopásának vallási, nemzeti vagy politikai okai lennének.
“Megelégedéssel töltene el, ha a tetteseket kézre kerítenék és a belügy dolgozik ezen”, mondta Dačić és hozzátette a nemzeti alapon történő bűncselekmények száma Vajdaságban évről évre csökken, ehhez hozzájárul az itt uralkodó tolerancia légköre is, valamint a párbeszéd nem csak a két szomszédos államon, hanem Szerbián belül is, többek között a VMSZ-szel is, tudósít a Tanjug.
A Vergődő madár nevű szobor eltűnését október 19-én jelentették, amikor is egy koszorúzni érkező küldöttség csak a mintegy 300 kilós szobor hűlt helyét találta.
Pásztor Bálint feltette azt a kérdést is, hogy a kormány mikor helyezi hatályon kívül azt az 1946-os döntést, amely a magyarokat és a németeket kollektív háborús bűnössé nyilvánította, tekintettel arra, hogy ezeknek az aktusoknak az elítéléséről és hatályon kívül helyezéséről szóló parlamenti határozatot elfogadták.
Dačić válaszában azt mondta, reméli, hogy ez a kérdés hamarosan a szerb kormány ülésének napirendjén fog szerepelni, s az igazságügyi minisztériumnak kell előkészítenie a döntést, valamint megvizsgálnia a jogi megoldás lehetőségét, mert – húzta alá a kormányfő – egy dolog a politikai döntés és egy határozat meghozatala, egy másik dolog pedig az, hogyan lehet ezt jogilag rendezni.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/16241/Munkacsoport-alakul-a-Vergodo-madar-ellopasa-ugyeben.html, 2013. október 31. [18:34]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése