2013. november 25., hétfő

Egy seggel két lovat, avagy a VMSZ esete Trianonnal

1253398856 16Jóformán már az általános műveltség részét képezi az a közhely, miszerint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) mindig ahhoz dörgölődzik, aki épp hatalmon van.
Így történhetett meg az, hogy a párt a székházát még Gyurcsány Ferenctől kapta, mára azonban a Fidesz a fő szekértolójuk, míg tartományi szinten még a demokratákat tartják a természetes szövetségesüknek, de Szabadkán már a haladókkal alkotnak többséget.
A Szabadkán frissen létrejött szövetséget azonban hivatalosan csak ma pecsételik meg, azzal, hogy az észak-bácskai városba érkezik a szerb radikálisból EU pártivá vedlett kormányfő, Tomislav Nikolić, aki végső áldását adja majd erre a deformált, természetellenes vadhajtásra.
Ha pedig itt jár, miért ne alázna porrá bennünket, azzal, hogy a Délvidék Szerbiához való csatolását ünnepelteti meg a díszmagyar szerepében tetszelgő VMSZ-es polgármesterrel.
November 25-e ugyanis az a nap, amikor 95 éve a bánáti, bácskai, baranyai szlávok Nagy Népgyűlése azt a határozatot hozták, miszerint Vajdaság ezentúl nem az ezeréves Magyarország része. Ezen döntésüket szentesítette a trianoni békediktátum 1920-ban.
Nikolić ezzel is érzékelteti a magyarság feletti egyre növekvő hegemóniáját. Emlékeztet arra, hogy saját szülőföldünkön ki a nyúl és kinek a vállán pihen a sörétes mordály. Az eszünkbe vési, ha elfelejtettük volna, hogy ez Szerbia, ahol nekünk magyarok nem jár olyan autonómia, mint a nem egész 100 ezer koszovói szerbnek. Hogy a délvidéken akár egy évig is előzetes letartóztatásba helyezhetnek bennünket, még akkor is ha minket vernek meg. Hogy ugyan jogunkban áll minimálbérért dolgozni vagy földet túrni, de rendőr, hivatalnok, közalkalmazott már nem igen lehetünk, mert arra ott vannak az államalkató nemzet polgárai. A Vajdasági Magyar Szövetség pedig széles mosollyal tűri, hogy a fejét a sárba nyomják, sőt ehhez még pezsgőt is bont.
Persze a torkunkon leerőszakolt békát meg lehet mézezni azzal a kifogással, hogy a kisebbségi politizálás terén célszerű mindig az aktuális hatalom pártján állni. Azonban így történhet meg az az erkölcsileg deformált helyzet, hogy alig fél éve még Trianon igazságtalanságára emlékezett meg a VMSZ a butácska barkafás dallal Orbán Viktornak való megfelelési kényszerből, ma pedig ugyanezen történelmi tragédiát ünnepelik meg széles mosollyal Tomislav Nikolić kegyeit keresve. Ilyen az, amikor  az egy történelmi múlttal rendelkező fenék a két különböző irányba tartó ló hátán is nyeregbe akar szállni.
Emlékezetes, hogy ugyanezen "ünnep alkalmából" tavaly még Pásztor István hívott össze díszülést a tartományi parlamentben. Ma a szabadkai városháza épületében tartanak díszülést, azon erőknek politikai utódai, akik ugyanerről az épületről éppen ezen dátum után leverték a magyar nemzet címerét, ezt pedig most megünnepeltetik a magyar előjelű polgármesterükkel is.

szabadka1
Ezen a szomorkás, havasesős, széllel és hóval tarkított napon, amikor vízcseppek potyának a városháza dísztermeinek vitrázsaira, akkor a Szent Lászlót, Kossuthot vagy épp Szent Istvánt ábrázoló alakok egyben könnyüket is hullatják, hogy nemzetük mai vetői éppen az ő óvó tekintetük alatt koccintanak azon ország ,,felszabadulásának” ünnepén, amelyet ők 1000 éve létrehoztak és megőriztek nekünk.
Sz. A. 
Közzétette: Szerkesztő 2013. november 25. hétfő, 17:53  
http://www.delhir.com/cimlap/kiemelt-hirek/17154-egy-seggel-ket-lovat-avagy-a-vmsz-esete-trianonnal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése