2013. október 7., hétfő

Stúdióbeszélgetés Bozóki Antallal és Kiss Ervinnel

http://www.youtube.com/watch?v=JNyIqQB6KV8&feature=youtu.be



Miért verik a Magyarokat Zerbisztànban ?
Azért. Legalàbbis ez lenne a rövid vàlasz. Miért ne verjék? Ugyanis, egy olyan àllamban élünk, amely minden mérce szerint gyenge àllamnak nevezhető. Màrmint gyenge pl. kezdve a gazdasàgtól. Szegény àllam Zerbisztàn, akàr a szegényember tetűje. Szegény és gyenge: a rendőrsége hatàstalan és csakis a pornép apró félrelépéseinek a büntetésére alkalmas; az àllam alkotmànyàt fodràszok irtàk (tisztelettel a szakma irànt…) eleve az alkotmàny minden egyes szàla szerte-széjjel àll (még az is àll benne hogy Koszovo Zerbia – bàrmit is jelent ez...), az àllami törvények csakis íràsban érvényesek, a igazsàgügy közszolgàlói részben íràstudatlanok, a màsik része meg a sajàt anyjàt eladnà öt rongyért. A lakosok nagyobb részének értékrendszere és az ahhoz kötött ambiciója pedig pàrhuzamos a sàrgafölddel. Ebben az àllamban mindenki, aki gyenge, vagy màsmilyen, minden pillanatban pofont kaphat. De vannak olyanok is akik akàr kéttőt is kaphatnak. Tudniillik minél kisebb kisebbségi körhöz tartozik az ember,  annàl jobban leszarjàk az alapvető jogait. Akàr a csirkeólban. Képzeljük el az alàbbi helyzetet: aki a lenti ülőkén csücsül, annak a fejére potyog mind a fenti madaraktól produkàlt tyùxar.
Így vagyunk mi is, vajdasàgi magyarok. Ülünk a tyùkoll egyik alsóbb lécén és csùszni is tudunk. Ugyanis a vajdasàgi magyarok egy olyan àtokkal élnek, hogy több pàrtjuk van mint kultùrotthonuk. Majdnem. De tuti több politikai pàrtunk van, mint színhàzunk vagy egyetemünk az anyanyelvünkön. Egy-egy ’felkapott’ pàrtunkban, meg olyanok egyének jelennek meg, akik minden-lében-kanàl proféta jellegü képviselökké vedlenek, akik tùl komolyan veszik példàul a vezetéknevüket. A vajdasàgi magyarokat nyàjként kezelik.
Majd a kanàsz belénkrùg ha megérdemeljük. Majd Ö beleràgja a vajdasàgi magyar ember szàjàba és betuszkolja az agyàba hogy mit kell mondania, gondolnia (ha màr annyira muszàj gondolkodnia...). Majd Ö megàllapítja mikor van a vajdasàgi magyar ember joga megsértve és vagyon-e sértve egyàltalàn! Pofozzàk a vajdasàgi magyar embert? Ilyen nincs! Vagy ha van, biztos megérdemli! Majd mindent Ö megmagyaràz, megàllapít. A többinek meg ’kuss’ a neve. (*Tisztelt, kedves olvasó, ezen módon szàllítódik a tyùxar rohamos gyorsasàgban az irànyunkban...*).
Idöközben meg a sajàt-magàt-kikiàltott-proféta jól belehízott és egyre kényelmesebben érzi magàt épp abban a fotelben ahovà a szavazataink juttattàk el. Időközben màr pàrtkoalicióba is lépett pontosan azzal a ’bratyesszal’ aki csak még tegnap a Nagy Zerbisztàn oltàràn az otthonainkat, javainkat és fiaink, apàink életét olyan bőkezűen felàldozta (volna). 
Làtom, tùl kényelmes lett az a fotel, hm? Nem kéne betenni oda valaki màst aki legalàbb kicsit kényelmetlenübb érezné magàt olyan bratyeszok között, akik még mindig Nagy Zerbisztàn utàn epekednek? Nem volna ideje hogy valaki màs vàlalja azt a ’nehéz’, kutya feladatot – cserében a ’szerény összegért’ amit a képviselőnk havi szinten kap – hogy felettünk fàradozzon és megszabja kinek és mit merészelünk mondani? Kifàradtunk, hogy nyàjként kezelődjünk. Kell valaki màs, aki tényleg felszólalna a vajdasàgi magyar ember alapvető jogaiért  miközben kihagynà a tyùxar expressz szàllitàsàt. Eljött az idő hogy valaki olyan lépjen elő, aki tetejében még békén hagynà azokat közülünk akik legalàbb szavaikkal probàljàk szolgàlni egy és ugyanazt a célt, amire egyesek vastagon fizetve vannak, miközben épp a kontràjàt érik el: hogy a vajdasàgi magyar ember érdekét szolgàlja.
M. V.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése