2013. október 12., szombat

Október 12.



Miksa és Rezső napja.
A Miksa név a Miklós régi magyar becéző formájából önállósult, de lehet a Mikhál név becézője is. Később, eredetétől függetlenül a Maximilian magyarítására is alkalmazták.
A Rezső magyar eredetű férfi keresztnév, jelentése ismeretlen.
1492 – Kolumbusz Kristóf genovai tengerész felfedezte Amerikát.
1803 – Megszületett Írországban Alexander Turney Stewart, az első amerikai nagyáruház létrehozója.
1905 – Megszületett Jane Sherwood Ace amerikai színésznő, komikus, aki 1928 és 1945 között férjével, Goodmannel együtt szerepelt az „Easy Aces” című rádiókomédiában.
1920 – Megszületett Alice Childress amerikai drámaíró, aki híres színésznő és rendező volt, mielőtt a drámaírással foglalkozott. 1950-ben a „Florence”, 1955-ben a „Trouble in Mind” című darabban játszott.
1936 – Gömbös Gyula halála után az új kormányt Darányi Kálmán alakította meg, melynek 1938.05.14-ig volt a miniszterelnöke.
1949 – Megszületett Rick Parfitt, a Status Quo zenekar gitárosa.
1971 – Elhunyt Gene Vincent, a korai rock and roll egyik meghatározó alakja, a Be-Bop-a-Lula előadója, aki mindössze 36 éves volt.
1965 – George Harrison először használt szitárt, a dal a Norwegian Wood volt.
1968 – Megkezdődött a tizenkilencedik újkori Nyári Olimpia Mexikóvárosban.
1979 – Furcsa baleset történt a Madison Square Gardenben, a Jethro Tull koncertjén. Egy színpadra dobott rózsa megsebezte Ian Anderson fuvolista szemét.


A hospice ellátás világnapja 

Október 12-én a Help the Hospices nemzetközi szervezet kezdeményezésére világszerte az "emberséges elmúlás" körülményei megteremtésének fontosságára hívják fel a figyelmet.
A hospice a haldokló – elsősorban daganatos – betegek humánus gondozását végző szervezet. E napon a világ csaknem összes országában rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a haldokló betegekre. Magyarországon 1991 óta működik a Magyar Hospice Alapítvány és a hozzá kapcsolódó összetett ellátó rendszer. A szolgáltatást elsősorban a gyógyíthatatlan, daganatos betegek veszik igénybe. Az alapítvány fő tevékenységi köre az otthonápolás, a kórházi kezelésben már nem részesülő, gyógyíthatatlan betegeket részesítik munkatársaik szakszerű, teljes körű és térítésmentes ápolásban, a segítség többirányú: testi, lelki és szociális.
Emellett működik a Hospice Ház is, jól képzett szakemberek – orvos, pszichológus, ápoló, dietetikus, gyógytornász, lelkész – nyújtanak teljes körű, rugalmas, hatékony ápolást, amibe beletartozik a fájdalomcsillapítás, a gyógyszerbeállítás, az infúzió ugyanúgy, mint a lelki kínok enyhítése.
A hiányt pótló, szükséges és hasznos ellátási forma sok végstádiumban lévő beteg és családtag életét könnyíti meg, hozzásegítve őket az emberi méltóság utolsó pillanatig történő megőrzéséhez. 2007 óta zajlik a Méltóság Mezeje program, amely a végstádiumban lévő betegekre hívja fel a figyelmet, valamint arra, hogy az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető. A Hospice világnapon a mozgalomhoz csatlakozott városok forgalmas terein több ezer nárciszhagymát ültetnek el. A nárcisz szerte a világon a rákban haldoklókat gondozó szervezetek, a rákbetegek szimbóluma, az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője. A nárcisz mint szimbólum emlékeztet az emberi méltóságra és a társadalmi felelősségvállalás szükségességére. MTVA – Sajtó- és fotóarchívu
m

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése