2013. október 13., vasárnap

Megyünk az Unióba?!

euszerbiaAz Európai Tanács által júniusban felvázolt feladatokat a szerb kormány teljesítette, valamint Koszovóval kapcsolatban is  kompromisszumokra jutott, ezért a szerbek csatlakozását az unióhoz semmi sem hátráltathatja hivatalosan. Az ország  2012. márciusában kapott tagjelölti státuszt, melyet most valós tagságra válthat. Az Isten mentsen meg tőle bennünket!
A szerb csatlakozás további folyamatáról a decemberi EU-csúcson dönthetnek majd az uniós honatyák. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke korábban kijelentette, hogy ez egy történelmi pillanat a Balkán számára, mert az eddigi konfliktusok végleges lezárásának tekinthetjük az európai integrációba bekapcsolódó Szerbia és Koszovó megbékélését és Szerbia csatlakozását.
Az Európai unió értékeli Szerbia erőfeszítéseit a korrupció elleni küzdelemben (ha-ha-ha), illetve azt is, hogy sikeresen lezárult az ellene folyó kötelességszegési eljárás.  Az emberi jogok tekintetében ugyanakkor van még min javítania a kormánynak.  Az EU határozottan elítélte a szeptemberi meleg felvonulás betiltását. (Persze a magyarokat ért atrocitásokat nem.) Melyet a kormány azért nem engedélyezett, mert nem látta biztosnak a rend és a biztonság fenntartását a rendezvény alatt.   Az unió Szerbia egyik kihívásaként értékeli azt, hogyan tartják tiszteletben a kisebbségek jogait Szerbiában, legyen szó akár etnikai, akár nemi különbözőségről. (Kapunk mi még EU-s szalámit a szendvicseinkre...)
Júniusban Van Rompuy a Belgrád és Prishtina közötti párbeszédet is pozitívan értékelte. Ezt a pozitív folyamatot kissé aláásta Koszovó azon lépése, hogy nem akarták beengedni a választások alatt Ivica Dačić szerb kormányfőt. Tomislav Nikolić szerb elnök ezek után kijelentette, hogy ha szükséges, az Európai Unió segítségét kérik az ügyben. A felmerülő nézeteltérés rendezésére végül Brüsszelben került sor, ahol a felek megegyeztek többek között arról is, hogy a fegyveres konfliktus elől elmenekülők regisztráltathatják magukat az önkormányzati választásokra.
A nyugat-balkáni parlamentek házelnökeinek konferenciáján a résztvevők egyetértettek abban, hogy a térség államainak közös érdeke, hogy minden európai állam, közöttük a balkáni államok is a közösség teljes jogú tagjává váljon. (Persze, kell a piac a termékeiknek, kell az olcsó munkaerő és kell a gazdag szántóföld bagóért!)
A szerb csatlakozásokkal kapcsolatban Németország kezdeményezte, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt decemberben ellenőrizzék Belgrád és Prishtina megállapodásának hatékony végrehajtását. Amennyiben ez a vizsgálat is pozitív eredményekkel zárul az utolsó akadály is elhárul Szerbia csatlakozását illetően.
Érdekes, hogy Magyarország nem kérte a kisebbségi magyarok helyzetének javítását s nem gördít akadályt a csatlakozáshoz. De miért is lepődnénk megezen az áruláson!? Ha az erdélyi magyarokért nem tett ilyet (akik közel 2 millióan vannak), akkor miért tenné a kétszázezer magyarért a Délvidéken? Viszont a szavazatainkra számítanak 2014-ben... Ez a Fidesz s ez a csicska VMSZ! A buta délvidéki meg tapsol s örül mindennek fülig érő szájjal.
(N.O és GyE)
Közzétette: Gyapjas Emese 2013. október 13. vasárnap, 12:12 
http://www.delhir.com/cimlap/friss-hireink/15204-megyuenk-az-unioba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése