2013. október 15., kedd

Kommentár nélkül: két idézet fél évvel ezelőttről, mely bizonyítja, hogy a VMSZ mennyire ,,gerinces" és ,,következetes"

szelkakas vmszFél év alatt sok víz lefolyik a Dunán is. Gondolom, így vélekedik a ,,vezértpárt” első embere is, aki mostanság már úgy tartja, a délvidéki magyarok nem akarnak olyan jogokat és helyzetet, amelyet hamarosan a koszovói szerbek élvezhetnek. Magyarán, nem kérnek területi autonómiát. Szerinte. Lássuk azonban, hogy miként nyilatkozott erről a VMSZ és a magyarországi MSZP politikusa még pár hónappal korábban. A szélkakas kutyafüle hozzájuk képest…


2013. március 28. - Pásztor: A vajdasági magyarok szempontjából is irányadó lehet a koszovói megoldás
A koszovói szerbség helyzetének a rendezése a mi számunkra is példaértékű lehet - nyilatkozta az Újvidéki Rádiónak Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője.
A szerbiai kisebbségek helyzetének javítására tett törekvések összefüggésbe hozhatók-e a koszovói kérdés rendezése során körvonalazódni látszó megoldásokal? Erről is beszélt Pásztor István, a vajdasági képviselőház és a VMSZ elnöke az Újvidéki Rádiónak adott interjúban, amit teljes terjedelmében a Hangadó szerda április 3-i adásában hallgathatnak meg; a riporter Ternovácz István.
- Magyar szempontból a koszovói szerbség helyzetének a rendezése irányadó lehet-e abban az esetben, ha jogok szempontjából többet kapnak az ott élő szerbek, mint amit mi élvezünk itt a Vajdaságban?
- A válasz egyértelműen igen, azzal, hogy mindenkit szeretnék óvni attól, hogy elhamarkodottan, azonnali hatállyal és azonnali jelleggel a párhuzamokat keresse és a látszat, vagy valós párhuzamok alapján konfliktushelyzeteket teremtsen. Ebben a pillanatban az egész vajdasági magyar közösségnek az elemi érdeke, fölülírhatatlan prioritású érdeke, hogy több évtized után ez a koszovói kérdés megoldódjon. Nekem az a szilárd meggyőződésem, hogy a megoldás körülbelül abban a keretben fog mozogni, amelyben ma is mozog. Ugyanis létezik egy ún. Ahtisaari-terv, ami 2007-ben, attól függetlenül, hogy azt Szerbia nem fogadta el, az ENSZ BT részéről elfogadásra került. Ma ez a dokumentum képezi az épülő koszovói jogrendnek, az ottani alkotmánynak és törvényeknek az alapját. Az abban lefektetett megoldások sok tekintetben messze túlmutatnak azon a gyakorlaton, ami ebben a pillanatban Szerbiában van. Arról nem beszélve, hogy mennyire mutatnak túl azon a gyakorlaton, amely a Kárpát-medence egyéb más magyar közösségeire vonatkozik. Ez már ma realitás. Azt gondolom, hogy ez nem kerül jelentős mértékben fölülírásra, olyan értelemben, hogy a most körvonalazódó megoldás majd még nagyságrendekkel valami újat, valami pozitívat és mást fog hozni. Szerintem itt fog megállni a történet. Ezt a helyzetet kell majd elemeznünk és ebből a helyzetből kell a magunk vonatkozásában megfogalmazni a politikai ambíciókat és azt egy nyugodt párbeszéd keretein belül érvényre juttatni. De szeretném itt is elmondani, hogy ez a párbeszéd nem elsősorban magyar-magyar párbeszéd kell, hogy legyen. Az is fontos, mert magyar-magyar párbeszéden keresztül tudjuk megfogalmazni a közösségi érdeket, a nemzeti érdeket. De ezt a párbeszédet nem tudjuk úgy lefolytatni és sikerre vinni, ha a többségi politikummal nem beszélünk. Ezért azt gondolom, hogy nem abban kell vitézkedni, hogy magyar-magyar viszonylatban ki tud eget rengetőbb mondatot megfogalmazni. Abban kell egymással versengnünk, hogy ki tud racionálisan hozzájárulni ahhoz, hogy a közösségi érdeket megfogalmazzuk és ezt a közösségi érdeket úgy tudjuk a többségi szerb, román, szlovák és más politika felé érvényesíteni, hogy abból építkezni és előre haladni tudjunk.


2013. március 27. - Tabajdi szerint minta lehet a koszovói szerbeknek nyújtott autonómia
A koszovói szerbeknek nyújtandó új típusú autonómia mintaként szolgálhat a külhoni magyarok számára is - vélekedik szerdai közleményében Tabajdi Csaba, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője.
A szocialista politikus kommünikéjében annak a véleménynek ad hangot, hogy szerinte a koszovói rendezésre a korábbi finn államfő, a Nobel-békedíjas Martti Ahtisaari által kidolgozott terv a kisebbségi jogok érvényesülését írja elő, amire az Európai Unió is garanciát jelent."Bárcsak a külhoni magyaroknak volna ilyen nemzetközi hivatkozási alapja és a jogaikat szavatoló nemzetközi intézmény a háttérben! A koszovói szerb közösség alakuló autonómiája a kárpát-medencei magyarok számára is példa lehet." - hangoztatta Tabajdi, az EP kisebbségügyi frakcióközi munkacsoportjának elnöke azon a brüsszeli tanácskozáson, amelyen a testület találkozott a koszovói szerbek képviselőivel. A találkozón számos európai parlamenti képviselő mellett szerbiai és koszovói szerb képviselők, és a koszovói parlament alelnöke, Petar Miletic is részt vett - közölte Tabajdi.A politikus ismerteti, hogy a Szerbia és Koszovó között folyó tárgyalások jelenlegi állása szerint a koszovói szerbek helyzetének rendezésére létrehoznák a Koszovói Szerb Önkormányzati Szövetséget a kisebbségek által lakott települések önkormányzatainak részvételével.Ez "a megoldás lényegesen többet nyújt, mint a nemzetközileg is elismert szerbiai nemzetiségi tanácsok működése. Ennek az új típusú autonómiának területfejlesztési és infrastrukturális hatáskörei is lennének. Ily módon Európában egy új típusú autonómia jöhet létre" - fogalmazott a szocialista EP-képviselő, aki szerint a külhoni magyarok szempontjából rendkívül fontos, hogy legyenek Európában olyan új autonómiamodellek, amelyekre hivatkozni lehet. A politikus szerint ilyen jöhet létre Koszovóban is, és ez a külhoni magyarság számára azért bír különös jelentőséggel, mert akárcsak az ő esetükben, a koszovói szerbség esetében is egyszerre kell biztosítani az autonómiát az egy tömbben és a szórványban élő kisebbségiek számára."A koszovói rendezés sikere azon múlik, hogy az Ahtisaari-tervet, valamint az egyeztetés alatt álló szerb-koszovói kormányközi megállapodást a gyakorlatban is végrehajtják-e" - jelentette ki Tabajdi, aki kulcsfontosságúnak nevezte annak kérdését, hogy a mindennapokban is szavatolják-e a szerb kisebbség nyelvhasználati, oktatásügyi, vallásügyi jogait. Rendkívül fontosnak tartja a képviselő azt is, hogy a Szerbia és Koszovó között folyó kormányközi tárgyalásokba a koszovói szerbség képviselőit is bevonják."Nélkülük, a fejük fölött ne döntsenek a sorsukról! Nincs sikeres kisebbségpolitika, sem eredményes nemzetpolitika az érintettek bevonása nélkül!" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, aki szerint nem Belgrádban és nem Brüsszelben kell eldönteni azt, hogy mit akarnak elérni a koszovói szerbek, mint ahogy nem Budapestről kell meghatározni a külhoni magyarok érdekeit sem.
Idézet vége…
T. T.
A dőlt betűs részek idén március végén megjelent hírek pontos idézetei
E-mail
http://www.delhir.com/delvidek/magyarsag-koezelet/15123-kommentar-nelkuel-ket-idezet-fel-evvel-ezelttrl-mely-bizonyitja-hogy-a-vmsz-mennyire-gerincesq-es-koevetkezetesq
Kapcsolódó írás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése