2013. szeptember 18., szerda

Talpnyalásból ötös: Pásztor azonosult a szerb soviniszták jelmondatával – Brüsszelben kijelentette: "Vajdaság Szerbia elválaszthatatlan része"

vajdasag szerbia 













Surján László, az Európai Parlament kereszténydemokrata magyar alelnöke a délvidéki régió finanszírozásának és a tartomány fejlesztésének érdekében hívott össze egy konferenciát az EP brüsszeli épületében.
A Vajdaság: a demokratikus konszolidáció és az autonómia kihívásai című rendezvényen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a vajdasági parlament vezetője is felszólalt, aki elmondta, hogy az elmúlt hónapok okot adnak az elégedettségre, mert Szerbia európai integrációja lendületet látszik venni.
A konferencián Pásztor István határozottan kijelentette "A Vajdaság Szerbia elválaszthatatlan része!".
Pásztor István kijelentéséhez kísértetiesen hasonlít a szélsőségesen soviniszta mozgalmak és pártok nemrégiben Újvidékre, a tartományi kormány székházához szervezett tüntetésének a jelmondata, amely így hangzott: "Vojvodina je Srbija"(Vajdaság Szerbia). A tüntetést akkor még hevesen elítélte a VMSZ, mára azonban úgy látszik a szerb kisebbséggyűlölők retorikáját Pásztor is magáévá tette, majd egészen Brüsszelig ment, hogy azt elmondhassa az Európai Parlamentben.
Ilyen és ehhez hasonló talpnyaló gesztusokkal képviseli a délvidéki magyar szavazókat a leggazdagabbnak mondott párt elnöke, azokat a szavazókat, akik voksaikkal jóhiszeműen felhatalmazták a magyarság érdekvédelmére.
    Protest-u-Novom-Sadu.jpg
Pásztor elvitte az EU-ba a szerb szélsőségesek retorikáját

A konferencián a délvidéki pártvezér említést tett még arról is, hogy bár a szerbiai alaptörvénynek rendezni kellett volna Délvidék finanszírozását, de erről a szerb parlament a mai napig sem hozott törvényt. Pásztor arra is kitért: úgy látja, hogy a belgrádi parlament úgy alkot törvényeket, mintha közben megfeledkezne a Délvidékről. Ebből fakadóan több szerb törvény megváltoztatását is kívánatosnak tartaná.  
A konferencián felszólalt még többek között Deli Andor is, aki elsősorban az oktatásról beszélt. Valamint Branislav Bugarski, aki rámutatott, hogy az egykori Jugoszláviának Szlovénia és a Délvidék volt a két legfejlettebb része, és még ma is a régióból származik Szerbia exportjának a 40 százaléka.
(MTI nyomán Haraszthy Ágoston )
DélHír portál: 2013. szeptember 17. kedd, 19:24 
http://www.delhir.com/cimlap/kiemelt-hirek/14043-pasztor-istvan-bruesszelbenqvajdasag-szerbia-elvalaszthatatlan-reszeq
 
Kapcsolódó cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése